реклама

реклама

Дехто з громадян, маючи зареєстрований ФОП, сьогодні мобілізуються в армію. Як бути з податками на цей час? Про це роз’яснюють в Черкаському правозахисному центрі.

ФОП

ФОП 1,2 груп мають право не сплачувати єдиний податок. Ця норма є добровільною.

Також ФОПи як на спрощеній, та і на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе. Ця норма стартує з 1 березня 2022 року і припиняє дію через рік після закінчення воєнного стану.

Якщо ФОП мобілізований, то підставою для звільнення є: заява ФОП та копія військового квитка або копія іншого документа відповідного держоргану із зазначенням даних про призов ФОП на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. ФОП подає документи до податкового органу за місцем своє реєстрації як платником податків протягом 10 днів після його демобілізації.

Через перебування демобілізованого ФОП на лікуванні (реабілітації) документи подаються протягом 10 днів після закінчення його лікування (реабілітації).

Якщо зареєстрований ФОП має найманих працівників, то громадянин повинен нарахувати і сплатити податки по найманих працівниках протягом 180 днів після демобілізації. Але все ж у кожному окремому випадку треба дивитися, на якій системі оподаткування перебуває ФОП.

Увага! Заяву громадянин має подати після демобілізації. А якщо перебував на лікуванні, то через 10 днів після завершення лікування.

Не заборонено законодавством подання до податкового органу заяви про звільнення від оподаткування відразу як тільки ФОП був мобілізований.

Щодо звільнення від оподаткування. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» від 20.05.2014 р. № 1275-VII. Згідно з ним тимчасово мобілізовані на військову службу ФОП звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДФО або єдиного податку, а також єдиного внеску за себе на весь період такої служби.

Зазначаємо, що ФОП – платника ПДВ не звільнено від обов’язку нарахування, сплати ПДВ та подання звітності з ПДВ. Разом з тим, п. 49.2 ПКУ передбачено, що за звітний період, в якому не виникають об’єкти оподаткування, або у разі відсутності показників, які підлягають декларуванню, податкова звітність не подається.

Отже ФОП – платник ПДВ, мобілізований до ЗСУ, за звітні періоди, в яких відсутні операції з постачання або придбання товарів/послуг та відсутні інші показники, які підлягають декларуванню, не зобов’язаний подавати податкову звітність з ПДВ.

Як подати зараз заявку в момент мобілізації? Можливо, через Дію.

Окрім того, у разі наявності у ФОП найманих працівників, він може призначити уповноважену особу, яка здійснюватиме нарахування ПДФО, військового збору та ЄСВ на доходи працівників

До відома власників земельних ділянок: з 24 лютого 2022 року до кінця 2022 року власники земельних ділянок звільняються від сплати податку за землю та орендної плати за земельні ділянки, розташовані на територіях, де йдуть бої, а також до кінця 2023 року – від мінімальної плати за землю.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Марія 07.07.2022 12:45
Добрый день. А если мобилизованный ФОП будет платить налоги, а после окончания срока службы принесёт документы про мобилизацию, то сделает ли налоговая перерасчёт по переплате налогов? И вернёт сумму переплаты?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100