реклама

реклама

У Черкасах дитсадок "Волошка" готується до початку роботи. Там з підвального приміщення треба винести з тонну землі — таким чином працівниці дитсадка створюють укриття, пише Суспільне

В умовах воєнного стану для відновлення роботи дитсадка наявність укриття – обов’язкова умова, розповіла директорка Ірина Пилипенко.

c558ba58b323cf6c

Нині у виховательок, помічниць, кухарів дитячого садка "Волошка" ранок починається з відрами та лопатами.

"Мені морально це робити важче ніж фізично. Фізично вже звикла, як то кажуть, ввійшла в колію. Аби вже діти вернулися швидше і працювати краще з дітьми, ніж отак".

У підвалі, де буде укриття для дітлахів, нині насип землі заввишки з кімнату. Тепер всю цю гору треба винести. Серед працівників переважно жінки, розповіла помічниця виховательки Катерина Володимирівна. Зараз їм вкрай потрібна допомога.

"Працівники наші – це сторожа тільки – троє чоловіків. Решта — це все жінки, молоді в основному жінки",— пояснила пані Катерина.

Землю з підвалу виносять та висипають на трактор. За словами директорки, зараз без такого сховища ніяк, лише за його наявності заклад може працювати.

0adbf71912f09dea

"Треба відчинятися, працювати на нашу перемогу. Хочеться зробити своє сховище для нас, для наших дітей", — розповіла Ірина Пилипенко.

Поруч є сховище, яким може користуватися дитсадок. Його створили за ініціативи голови комітету "Калиновий" Віри Мигаль.

Як перетворили підвал на сховище працівниці комітету "Калиновий", розповіла Віра Мигаль. Укриття поруч із дитсадком. За словами пані Віри, колись тут було овочесховище, потім підвал, а коли в місті почали лунати сирени, тут зробили прихисток, бо сховатися під час тривоги мешканцям було ніде.

"Ми 50 мішків звідси виволокли. Зносили люди дошки від стелажів, проводку зробили. Дехто ліжко давав, хто давав матраци, хто цеглу. Ми підставили, облаштували, щоб було не на землі, щоб було не холодно", — пояснила пані Віра.

За її словами, біда всіх об’єднала: ковдри, воду, іграшки та дошки люди зносили самі.

У сховищі є приміщення, яке жінка називає "дитячою кімнатою".Стіни оздоблені малюнками. Їх, чекаючи на "відбій", створили діти. На них веселка, свій дім та слово "мир".

Коли укриття в Черкасах стали необхідністю для дитсадків, Віра Михайлівна запропонувала одну із найбільших кімнат.

"Запропонувала таку кімнату, бо тут найменше труб – вона найбезпечніша".

41bff429c5586910

За словами помічниці виховательки, про сусіднє укриття знають та найкраще, коли садочок матиме своє, тому продовжують трудитися і сподіваються на підмогу.

"Щоб не переривався процес приготування страв, коли готують їжу. У нас сирени звучать тоді, коли готують їжу. Бігти в якесь приміщення за межами садочка незручно, бо їжа готується і за нею треба слідкувати".

Як розповіла заступниця міського голови Анастасія Чубіна, в Черкасах усього 53 садочки й нині працює 23 – це ті, що мають сховища.

"Нині працюють садки, де є сховища, тобто, де наявні всі необхідні предмети, але це не є офіційним бомбосховищем. Батьки ознайомлюються з місцем перебування дітей у разі оголошення повітряної тривоги і підписують угоду про те, що ознайомлені", – пояснила Чубіна.

Денного сну в дитсадках поки немає і працюють вони переважно для дітей від чотирьох років.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100