реклама Делікат

Можливі варіанти коаліції в Черкаській міській раді обговорювали експерти під час засідання у експертному центрі Cherkassy News.TV. Зокрема, всіх цікавило одне питання — міський голова Сергій Одарич більше втратить, об'єднавшись із “Батьківщиною” чи з Партією регіонів.

На думку виконавчого директора дослідницького центру “Енігма” Володимира Присяжнюка, об'єднання із “регіоналами” більше зашкодить мерові.

- Особливість Черкас полягає в тому, що тут Партія регіонів, яка декларувала до виборів, що вона буде в більшості, і з нею будуть рахуватися, тепер змушена рахуватися з місцевими силами. І зрозуміло, що зараз ідуть переговори по формуванню більшості в міській раді, але Одарич і його політична сила більше втратять за умови утворення коаліції з Партією регіонів. Сталий електорат “Батьківщини” в Черкаській області він працює. Хоча тут є нюанси, які залежать не лише від брендів, а від особистих якостей тих чи інших депутатів у списках Партії регіонів і “Батьківщини”, - наголосив Присяжнюк.

Найгарячіше питання - реальна команда Одарича у новосформованій міськраді

Найгарячіше питання - реальна команда Одарича у новосформованій міськраді


Політичний оглядач газети “Вечірні Черкаси” і директорка експертного центру Cherkassy News.TV Тетяна Єщенко погодилася із попереднім спікером, проте більш детально проаналізувала розвиток подій.

- Хочу відзначити цікаву тенденцію цієї виборчої кампанії — кандидати йшли з небажанням із кимось домовлятися. Пригадаємо гасла Партії регіонів - “будуємо єдину вертикаль влади”, “наберемо 70 %” і “переможець отримує усе”. Те ж саме намагався чинити Сергій Одарич, коли запевняв, що Партія Вільних Демократів виграє на всіх округах і по партійних списках, і, фактично, одноосібно сформує більшість. Тобто, заздалегідь ні в кого не було бажання ділитися владою.  Але сталося так, як сталося, і тепер дійсно доведеться робити поступки в тій чи іншій мірі. А ми вже бачили на прикладі того ж Анатолія Волошина, і першого терміну Сергія Одарича, що за кожну домовленість кандидат так чи інакше платить одним рядком зі своєї виборчої програми. Добре, якщо цих рядків у нього багато, а зобов'язань, які доводиться давати, досить мало, - зауважила Тетяна Єщенко.

Ситуацію, у яку потрапив міський голова Черкас, вона порівняла із розвитком подій в народних казках.

- “На ліво підеш — рейтинг втратиш, на право — нічого не знайдеш”. Якщо, скажімо, Сергій Одарич об'єднається із Партією регіонів, я погоджуюся, що він може втратити свій рейтинг. Ми можемо пригадати ситуацію другого лютого, коли Одарич підписував угоду з Партією регіонів напередодні другого туру виборів. Відразу після цього у нас відбувався із ним прямий ефір, і був шквал негативних дзвінків, тільки кілька було відібрано таких, що їх можна було пустити в ефір, без нецензурщини і з нормальними питаннями. Тобто, черкащани дуже негативно відреагували на цей крок. А зараз він уже змушений дійсно сідати за стіл переговорів, підписувати певні зобов'язання та входити з ними в коаліцію. І, безумовно, це відіб'ється на його рейтингу, - сказала Єщенко. Щодо іншого варіанту — коаліції з “Батьківщиною”, то тут теж не все так однозначно.

- Ми можемо констатувати, що “Батьківщина” неоднорідна. Там є Микола і Максим Булатецькі, там є декілька людей, які мають свою позицію. Також там є інша група людей — Наталя Коваленко, Віктор Дубина, Володимир Шабанов, вони мають інше політичне походження. І, скажімо, сідає Одарич за стіл переговорів і об'єднується із цією фракцією. Але відомо, що одна частина фракції категорично проти такого об'єднання. Сам Булатецький хоче об'єднуватися із Одаричем. Він це демонстрував дуже щиро під час ефіру відразу після зачинення виборчих дільниць. Але Одаричу варто зважати, що об'єднуючись із Булатецьким, він автоматично не отримує всю фракцію “Батьківщина”, тому що там насправді дуже складна та неоднорідна ситуація. І з іншого боку, він відразу отримує опозицію в особі Партії регіонів, яка недвозначно в особі й Сергія Тулуба, й Сергія Отрешка, каже: якщо чинний мер не має співпраці з президентською владою, то Черкаси не отримують грошей, не отримують субвенцій у бюджет і так далі. Ми вже таке бачили на прикладі Володимира Олійника, коли доводилося людей виводити на мітинги, щоб захищати бюджет. У результаті, так виходить, що в дуже складній ситуації опинився щойно обраний мер, і не залежно від того, з ким він об'єднається, він обов'язково у чомусь втратить, - підсумувала Тетяна Єщенко.

Наостанок вона додала, що, як відомо, Сергій Отрешко заявив, що погоджується на об'єднання із Партією Вільних Демократів.

- Ніби то на такий варіант погоджувався і чинний мер. Але відразу після цього почалися ще й інші домовленості на кшталт того, що Євген Влізло має стати першим заступником, ще там хтось якийсь заступник... Як кажуть — даєш один палець, відразу за всю руку хапаються, - сказала директорка експертного центру Cherkassy News.TV.

 

реклама

Коментарі  

 
0 #5 шешори 15.11.2010 18:46
ну поки що чинний мер переграє ПР з результатом під 40 голосів) але це буде неформальна більшість. результати побачимо при голосуванні за секретаря ради і склад виконкому, а також як розподілять постійні комісії. думаю, що ПР залишиться ні з чим) точніше "весільним секретарем" можуть зробити Отрешка, але все інше піде мімо регіонівської каси)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #4 сергій 14.11.2010 10:54
обєднається з партією регіонів і буде разо і Влізло влазить в кармати черкащан
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 гонта 12.11.2010 12:00
Тетяна Єщенко ніколи не була серйозним оглядачем.Все що вона аналізувала,так це бездумно переносила київські політичні розкладки на місцевий рівень. Одаричу ні в якому разі не потрібно ні з ким об"єднуватись.Що ПР,що "Батьківщина"одного поля ягодки.Головна мета в обох- безмірне самозбагачення.Мер повинен бути мером для всієї міської ради, а та в свою чергу стати аполітичною і працювати лише на користь громади міста.Тих хто намагатиметься ділити раду, як колективний орган, потрібно "пинати ногами" з усіх сторін.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Марина 12.11.2010 11:33
Нехай об*єднуються всі! Зробіть чудове місто!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 ЯR 12.11.2010 10:06
Дуже "глибокодумна" фраза експерта: "- Ми можемо констатувати, що “Батьківщина” неоднорідна. Там є Микола і Максим Булатецькі". Це що - доказ "неоднорідності" "Батьківщини"?! Відмінність між двома Булатецькими - хіба що в тому, що в старого є вуса, а в меншого немає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100