реклама
Sucurity Police

реклама

У Черкасах розбудувалася справжня волонтерська «СІЧ». Власне, організація так і називається. Розміщується в центральному районі міста. Керівник штабу Ілля проводить своєрідну екскурсію. Показує, як за короткий час змогли з громадської організації, у яку входило коло друзів, зробити дійсно волонтерський центр. Зараз тут плетуть маскувальні сітки, роблять кікімори, збирають продукти на передову та надають прихисток переселенцям.

1655625635049

– Раніше я як ФОП орендував маленький кабінет. Мав промоутерське агентство, це роздача листівок, розклейка оголошень, реклама…  Зараз зовсім інше життя. Допомогу надаємо переселенцям і солдатам. Маємо і перукаря, і фахівця з медицини, є в команді люди, що знають різні мови і можуть, сидячи за комп’ютером, зв’язуватися з волонтерськими центрами інших країн і таким чином шукають гуманітарку, пишуть гранти. Маємо склади в Західних областях, але головний центр - в Черкасах. І звісно, просто так не роздаємо, наприклад, бронежилети. Має бути офіційне звернення від військової частини, ми це перевіряємо, зідзвонюємося з відповідними службами і тоді комплектуємо заявку, – розповідає Ілля.

IMG_20220615_093413

Волонтер показує різні кімнати в будівлі, де працює команда. У різних кімнатах люди виконують різну роботу: плетуть сітки,  складають продукти, фахівці-медики сортують медикаменти, роблять окопні свічки, кікімори, і навіть цигарки.

– Кікімори робили, наприклад, для спецпідрозділу Кракен. Зараз теж маємо заявки… Але це клопітка робота. Окремо тут ось нам принесли мішок тютюнового листя, ми його подрібнюємо, робимо цигарки для хлопців, бо дехто отак і каже, мовляв, не везіть мені консерву, а привезіть цигарки, – розповідає Ілля. – Спілкувалися з СБУ, якщо не для продажу, то сказали, що можна хлопцям таке робити. Пачку цигарок вкладаємо в клейонку, щоб не промокли.

IMG_20220615_093601

IMG_20220615_094030

Також окремо зробили душову, бо після поїздки на фронт, бувало, забирали людей, яким потрібно було помитися з дороги… Наприклад, мова про переселенців, які довгий час сиділи в підвалах.

IMG_20220615_101916

Спілкуємося також з одним з переселенців. Олексій більш долучається до роботи як системний адміністратор. Сам він з Харкова.

– Дівчата зі знанням іноземної мови шукають гуманітарну допомогу, готують гранти. Є відділ, де роблять звіт і відео по нашій роботі. А я більше поширюю інформацію про те, що робиться в Україні. Пости роблю англійською. Моя мета розповісти, що насправді відбувається. Бо реальність така, що чим далі від України, тим менше розуміють, що тут дійсно війна! Я підписаний на офіційні канали, на канали ТРО, і передаю це у світ, – розповідає Олексій.

IMG_20220616_150146

До слова, зауважує, що обрав Черкаси, бо це центр України, тут річка Дніпро, але, звісно, міркує про повернення додому.

У віддаленому районі неподалік Дніпра в одній з колишній адмінбудівель волонтери «СІЧІ» облаштували житло для переселенців. Переселенці допомагають у роботі, а натомість безкоштовно проживають у наданому житлі. До слова, облаштували житло для переселенців допомагали навіть американці. І там планують поставити на вільній території  клітки для кролів, щоб мати м'ясо.

IMG_20220615_103456

Тут також є і склад, де приймають товар, все пакують, відправляють на схід. Такий собі цех. Спілкуємося з волонтером Андрієм.

– Сам я долучився до волонтерства з першого дня повномасштабного вторгнення. Прикро, що мало волонтерів зараз долучаються до роботи. Сьогодні ось привезли нам овочі і ми переробляємо це, висушуємо, та виходять ось такі пакетики для бійців. Маємо сушарку, яку дали нам у користування. Це свіжий проект, бо лиш 50 кілограмів змогли поки переробити. Якби сушилка була краща, більша, то могли б більше овочів переробляти, - каже Андрій. - Та й людей бракує, бо треба чистити багато овочів.

Сам він з початку війни набирав пісок у мішки, а згодом долучився до роботи на складі.

IMG_20220615_102316

IMG_20220615_102405  

Буває, повертаючись з поїздок, волонтери "СІЧІ" отримують у "подарунок" частинки війни: від частин ракет, погорілих бронежилетів і прицілів від танків Т-72 до шматка точки У... Все це зібрали, щоб організувати виставку в Німеччині. Запевняють, що заручилися підтримкою голови обласної військової адміністрації, щоб таки перевезти все це за кордон.

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100