реклама
Sucurity Police

реклама

У Черкаському державному технологічному університеті пройшов конкурс ораторського мистецтва, у якому взяли участь 12 студентів другого курсу різних спеціальностей, що вивчали дисципліну вільного вибору «Психологія». Вміння презентувати себе та впливати на оточуючих, зокрема через публічний виступ – одна з компетенцій, «soft skills», пише пресслужба ЧДТУ.

8f634f346018d3155abac6f5d8102784_XL

Під час лекції та практичного заняття з теми «Мистецтво публічного виступу» доцентка кафедри лісового господарства та раціонального природокористування ЧДТУ Наталія Старовойтенко розповідала студентам, у чому різниця між звичайною розмовою та публічним виступом; як вибрати тему публічного виступу на вільну тему; як підготувати текст виступу; як психологічно налаштуватися і подолати страх; як підтримувати увагу аудиторії та враховувати особливості аудиторії; які основні риторичні прийоми; як підготувати ефективну презентацію; чи можна читати текст; як спілкуватися і невербально впливати, коли слухачі на екрані монітора. Багатьом майбутнім економістам, інженерам, маркетологам спершу здавалося, що вони й публічні виступи — несумісні речі. Проте, після виступу учасники зазначили, що ораторські навички цілком можна натренувати, до того ж отримати задоволення від спілкування з аудиторією.

Виявилося, що без презентації виступати можна, іноді навіть потрібно, особливо якщо ви харизматичний спікер. Є доповідачі, яким презентація може навіть заважати, тому що достатньо харизми, або тема така, де не потрібно щось детально пояснювати.

Студентка групи БІ-201 Вікторія Чорнодобравська, яка четвертий місяць займається волонтерством, щиро і чуттєво донесла зміст теми волонтерства. На її звернення до слухачів: «Хто з вас долучався до волонтерства?» багато відповідей не було. Кожен задумався над тим, чи міг би впродовж 4 місяців плести сітки для наших воїнів, коли мліють руки і нестерпно болить спина, чи ноги.

Усі учасники конкурсу дотримувалися структури публічного виступу, зокрема, що найважливіше потрібно сказати в кінці, і краще кілька разів.

Студент групи МЕ-203 Єгор Балибердін закликав відвідати неповторно красиві ландшафтні місця України, запропонувавши відгадати «загадки» з допомогою опису та фотографій. Цікава подача матеріалу через презентацію допомогла слухачам дивуватися, насолоджуватися та дізнаватися про туристичні місця України – куди поїхати за величезним потоком натхнення і сил чи де побачити справжню казку і відчути нескінченне щастя.

Студентка групи МЕ-203 Даша Бродецька, навіть у форматі онлайн, спромоглася гармонійно поєднати зміст промови і подачу тексту на досить специфічну тему духовності, донісши ідею, що духовне багатство – це краще, ніж матеріальне. Неординарний початок «Якщо я скажу… Ви не погодитеся. Я скажу…і Ви не повірите. Я також скажу…і знаю, майже ніхто не підтримає». А вислови Стіва Джобса про вартість різних предметів, наприклад, «годинник вартістю 30 доларів і 300 доларів…», змусили студентів продовжити речення, які спонукали до усвідомлення важливих морально-духовних цінностей.

Приходить час, коли кожен студент стикається з новою важливою соціальною роллю батька та матері. У пам’яті 19-річних ще дуже яскраво збереглися приклади родинного виховання, які свідчать про вдячність, або ж про образу та сум. Тема студентки групи МК- 207 Тетяни Умрихіної «Як любити дітей» зачепила дитячі травми, спогади «прийомів родинного виховання» слухачів. Доповідачка зуміла залучити до діалогу студентів. Серед принципів виховання особливо переконливо прозвучала ідея, що «все, що досягнуто дресируванням, натиском, насильством – неміцно, невірно і ненадійно, що дитині треба дозволяти бути самою собою, а не чиєюсь копією. Адже дитя – це не чийсь раб чи річ». Доцільно застосована розповідь про Януша Корчака – видатного польського педагога, письменника, лікаря і громадського діяча, який відмовився врятувати своє життя тричі. Послухавши історію про добровільну смерть Корчака в газовій камері заради дітей-сиріт, студенти повірили заповідям гуманіста. Це означає, що виступ вплинув на емоційну сферу та свідомість майбутніх батьків.

– Якось я почула фразу, яка мені дуже подобається: «Помилка, коли все без помилок». Не страшно, що сталося, але важливо, як ми на це реагуємо. Учасники конкурсу дослуховувалися до зауважень та порад від викладача та колег. Часто буває, що студент успішно підготується до конкурсу ораторського мистецтва, навчиться виступати, використовуючи риторичні прийоми, але ніде не використовує цих навичок, і через кілька місяців вони зникають, не встигши закріпитися. Тож бажаю усім учасникам конкурсу, впродовж навчання в університеті практикуватися у спілкуванні з живою аудиторією та отримувати задоволення, – зазначає доцентка кафедри лісового господарства та раціонального природокористування Наталія Старовойтенко.

Найкращі результати продемонстрували переможці конкурсу ораторського мистецтва:

Дарина Бродецька, ст. гр. МЕ-203, яка посіла перше місце;

Вікторія Чорнодобравська, ст.гр. БІ-201 та Тетяна Умрихіна, ст.гр. МК-207, які поділили друге місце;

Єгор Балибердін, ст. гр. МЕ-203, який здобув почесне третє місце.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100