реклама

реклама

На полях Черкаської області посіви сої осередково заселив звичайний павутинний кліщ. Про це інформують фахівці управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Черкаській області.

soia

Звичайний павутинний кліщ (Tetranychus urticae Koch) – це широкий поліфаг, що пошкоджує понад 200 видів рослин і є одним з основних шкідників сої.

Комаха завдовжки 0,3-0,4 мм із чотирма парами ніг (личинки з трьома), сірувато-зелена, з темними плямами по обидва боки, а перед зимівлею – помаранчево-червона. Тіло зверху вкрите щетинками, розташованими в 4 ряди.

Кліщ заселяє переважно нижній бік листків, де живе в павутині. Живиться соком рослин, проколюючи епідерміс листка, на якому утворюються світло-зелені плями, що надалі зливаються й утворюють знебарвлені ділянки (мармуровість).

Заселення рослин сої павутинним кліщем спостерігається від фази цвітіння до дозрівання. Оптимальними умовами для розвитку та розмноження є температура повітря 29-31°С, вологість 35-55% і гідротермічний коефіцієнт 1,1. Упродовж вегетаційного періоду сої розвиваються 3-4 генерації шкідника.

soia_klish

У період формування та наливу бобів сої при заселенні 10% рослин або наявності 10 особин звичайного павутинного кліща на трійчастий листок рекомендується проводити обробки інсектицидами з діючою речовиною: піриміфос-метил, клофентезин, біфентрин, абамектин, спіродиклофен, тебуфенпірад, гекситіазокс та іншими згідно з «Переліком пестицидів  і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Обробки пестицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранкові та вечірні години.

Не менше як за дві доби про час та місце проведення обробок необхідно обов`язково попереджувати голів ОТГ, старостів сіл і селищ, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватися загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100