реклама Делікат

Виборці не хотіли розбиратися в іменах, які вирішуватимуть долю Черкас, – вважають у центрі «Енігма».

Виборці не хотіли розбиратися в іменах, які вирішуватимуть долю Черкас, – вважають у центрі «Енігма».

Місцеві вибори були своєрідною репетицією виборів до парламенту. Про це під час прес-конференції заявив виконавчий директор дослідницького центру “Енігма” Володимир Присяжнюк.

- Що стосується особливостей самих виборів, то слід відзначити очікувану першість Партії регіонів з огляду на те, як відбувалися вибори; не провальний, але все ж таки, невтішний урожай для опозиції; і приготування до майбутніх парламентських виборів. Це насамперед репетиція відбувалася - таке враження виникло у експертів, - зазначив Присяжнюк.

За його словами, у Черкасах соціологічні дослідження проводили понад шість соціологічних організацій, що свідчить про зростання уваги до виборів з боку громадськості.

- Щодо наших прогнозів, то основний прогноз щодо явки виборців, він не виправдався. Тут є декілька причин – як об'єктивних, так і суб'єктивних. Люди звикли голосувати за центральну владу і за великі імена у великій політиці, а що ближче влада до громади, до народу на місцевих виборах, тим далі вона для виборця. Він не хоче розбиратися у різноманітті невідомих йому імен, хоча це імена, які будуть вирішувати долю його міста чи села. І по-друге, більш технічна причина того, чому низька явка - це списки кандидатів. П'ять по місту і шість-сім по області. Це зумовило великі черги на дільницях, і люди, які й так не бажали приходити на вибори, якщо зайшли й подивилися, то потім розверталися і йшли. До речі, проти всіх по Україні проголосувало 7,2 %, а по Черкаській області – 4,32 % виборців. Це говорить про свідомість людей, які прийшли на дільницю, простояли у довгій черзі і проголосували проти всіх. Хоча низька явка демонструє, що треба щось робити або з бюлетенями, або з політичними уподобаннями кандидатів, - сказав Володимир Присяжнюк.

Підсумовуючи, він зауважив, що через декілька тижнів у Польщі відбудуться місцеві вибори. Експерти відзначають, що явка виборців там також буде низькою.

– Тож це проблема не України, це загальна особливість місцевих виборів, - вважає виконавчий директор дослідницького центру “Енігма”.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100