реклама

реклама

За перше півріччя 2022 року в системі Прозорро.Продажі 290 міст провели понад 3 тисячі успішних аукціонів з оренди комунального майна, з яких майже половина — 1402 за час війни. За січень-червень 2022 року участь у цих аукціонах взяли 3659 учасників, з яких 1600 прийшли на торги вже після початку повномасштабного вторгнення.

За даними публічного модуля аналітики успішні аукціони з оренди комунального майна приносять містам понад 17,3 млн гривень доходу щомісячно, а зростання оголошеної стартової місячної орендної плати за підписаними договорами склало 40%. Хоча війна спровокувала складну економічну ситуацію в країні та зниження фінансової спроможності бізнесу, ціна на нерухомість у містах під час війни продовжує зростати за результатами аукціонів, на яких є зростання ціни та конкуренція, — в середньому це підвищення у 2.5 рази.

Війна вплинула на ринок оренди комунального майна. Найменш активними у першому півріччі міста були у квітні, коли провели лише 206 успішних аукціонів і заробили до місцевих бюджетів понад 624 тисячі гривень щомісячно. Кількість успішних аукціонів та надходження до бюджетів почали зростати наприкінці травня — у червні, але ще не повернулися до довоєнного рівня.

dinamika-kilkosti-uspishnikh-auktsioniv-z-orendi-komunalnogo-maina-za-misyatsyami-od

За підсумками першого півріччя 2022 року лідерами за доходом, який міста отримали від успішних торгів стали Київ, Чернівці, Дніпро, Львів та Харків.

Відкриті онлайн-аукціони з оренди комунального майна допомогли столиці заробити до свого бюджету майже 5.5 млн гривень щомісяця, з яких майже 2.2 млн гривень  місто заробило на аукціонах вже під час війни. На другому місці серед лідерів за доходом Чернівці — до бюджету міста надходитиме 1.1 млн гривень щомісячно. Більше, ніж половина від цієї суми — за підсумками аукціонів проведених в умовах воєнного стану.

За кількістю успішних аукціонів у системі Прозорро.Продажі у першому півріччі 2022 року лідирують Київ, Харків, Кривий Ріг, Чернівці, Львів.

Найбільше успішних аукціонів з-поміж інших міст на рахунку Києва. Попри обстріли та постійну загрозу ракетних ударів такі міста як Харків, Кривий Ріг, Дніпро, Миколаїв продовжували оголошувати та проводити десятки успішних торгів та наповнювати свої бюджети. Загалом найбільше успішних аукціонів за час війни відбулося у Чернівцях та Києві — 75 та 72 відповідно.

Тенденції ринку оренди комунального майна

Релокація пожвавлює ринок оренди комунального майна. Під час війни аукціони з оренди комунального майна активніше проходили у містах на Заході України, куди бізнес релоковувався, та у Києві, до якого поверталися ті, хто виїхав у перші тижні з початком бойових дій. Для порівняння з 2021 роком, у якому Київ провів 821 успішний аукціон та заробив на оренді 9.4 млн гривень щомісяця, у першому півріччі 2022 року столиця вже отримала від аукціонів більш ніж половину, 5.4 млн грн, від минулорічного доходу, провівши при цьому 225 торгів. Ще один приклад — Чернівці. Загалом за 2021 рік місто провело 175 успішних аукціонів, які принесли йому 1.3 млн грн щомісячного доходу, водночас за перші пів року 2022-го на рахунку Чернівців 98 успішних аукціонів з оренди, за результатами яких у бюджет міста вже надходить понад 1.1 млн грн на місяць.

porivnyannya-serednoi-vartosti-za-1-m2-za-pershe-pivrichchya-2022-roku-ta-za-chotiri-misyatsi-viini

Ціна за оренду м2 за час війни зросла у Чернівцях, Вінниці, Запоріжжі, Ужгороді, Тернополі та Черкасах. Так, середня ціна за квадратний метр у першому півріччі 2022 року у Чернівцях складає 439 грн, водночас результати аукціонів, які відбулися вже після початку війни, показують, що ціна зросла на 7% до 472 грн/м2. Найбільше квадратний метр комунальної нерухомості подорожчав у Запоріжжі — на 25% з 124 грн/м2 до 156 грн/м2.

Ціни знизилися у містах, де під час війни відбувалися обстріли, ракетні удари або велися на околицях бойові дії, — у Харкові, Миколаєві, Кропивницькому, Дніпрі та Сумах. Найбільше падіння ціни за квадратний метр спостерігається у Харкові — на 62%, з 478 грн/м2 до майже 180 грн/м2. У столиці вартість оренди за квадратний метр знизилася на майже 19% — з 218 грн/м2 до 177 грн/м2.

Війна фактично не вплинула на середню вартість оренди квадратного метра у таких містах як Вінниця, Львів та Хмельницький.

Сьогодні в системі спостерігається відновлення роботи орендодавців та зростання кількості нових об’єктів оренди. У порівнянні з квітнем у березні кількість аукціонів з оренди зросла у понад двічі.

Міста продовжать виставляти в оренди своє майно, щоб заробляти до своїх бюджетів доходи, та задовольняти потреби бізнесу, в тому числі релокованого, який потребує площ для відновлення діяльності.

Звертаємо також увагу, що під час воєнного стану аукціони з оренди можуть проходити швидше — не раніше ніж за 5 календарних днів, але й не пізніше ніж через 35 днів після оголошення торгів в системі Прозорро.Продажі.

Дізнатися більше про те, як аналізувати у публічному модулі аналітики bi.prozorro.sale ринок оренди державного та комунального майна, можна у вебінарі від експертів Прозорро.Продажі за посиланням.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100