реклама

реклама

До Черкаського правозахисного центру звернулися внутрішньо переміщені особи з міста Умані та міста Черкаси за допомогою, щоб забезпечили їх право на реалізацію права проживання і загалом на гідні умови життя. І саме тому Черкаський правозахисний центр зайнявся питанням: яким чином ВПО стати на облік та отримати тимчасове житло, яким чином зробити так, щоб ВПО не ходили, не кланялися міській раді, щоб волонтери не ламали голову як забезпечити внутрішньо переміщених осіб житлом, а зробити так, щоб органи місцевого самоврядування, виконуючи власне свої повноваження надані державою, почали опікуватися ВПО і реалізовували їх право на житло. Саме тому розробили покроковий механізм як переселенцям вести себе при переїзди в інші населені пункти, як їм отримати житло.

630_360_1651229254-313

– Нещодавно наші фахівці їздили на зустріч з переселенцями в Умань, де консультували громадян щодо надання ВПО тимчасового житла, а це регулюється певними законодавчими актами. Тож описаний нижче механізм є такою собі рекомендацією для ВПО як реалізувати право на житло. І ми рекомендуємо йти з волонтерами до ЦНАПу писати заяви, щоб в органах місцевого самоврядування врешті з'явилися реєстри осіб, що потребують поселення, – каже Тарас Щербатюк, керівник правозахисного центру.

400_0_1647868826-7620 МЕХАНІЗМ НАДАННЯ ТИМЧАСОВОГО ЖИТЛА

Крок 1. Заява про взяття на облік громадян, які потребують надання житлового приміщення з фондів житла для тимчасового проживання

На облік ВПО береться лише за таких умов:

1.за умови відсутності в неї та будь-кого з членів сім’ї у власності житлового приміщення/частини житлового приміщення, придатного для проживання, розташованого в інших регіонах, ніж тимчасово окуповані території у Донецькій і Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, та в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення (розмежування).

2.у разі наявності у власності ВПО або членів її сім’ї житлового приміщення/частини житлового приміщення, розташованого в інших регіонах, ніж вказані в підпункті 1 вище, яке зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок збройної агресії Російської Федерації, що підтверджується актом обстеження технічного стану житлового приміщення (будинку, квартири).

Документи для взяття на обік

Для взяття на облік ВПО подає заяву (за формою, встановленою Додатком 1 до Порядку надання тимчасового житла, з підписами всіх повнолітніх членів сім’ї) та визначені ним документи до: відповідного центру надання адміністративних послуг або відповідного органу місцевого самоврядування, а в разі відсутності – військово-цивільної адміністрації; копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України; копія довідки внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності); акт обстеження технічного стану житлового приміщення (будинку, квартири) за наявності умов, визначених абзацом другим пункту 2 Порядку надання тимчасового житла (див. підпункт 2 зазначених вище умов взяття ВПО на облік); копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо); довідки про доходи заявника та всіх членів його сім’ї за попередні шість місяців; копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (не надається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті громадянина України); копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Особі, яка подала заяву про взяття на облік, уповноваженим органом, що здійснює взяття на облік, видається опис документів, в якому зазначається інформація про дату подання та реєстрації заяви, реєстраційний номер заяви та перелік документів, доданих до заяви, за підписом посадової особи, яка їх прийняла.

Зверніть увагу!

Перебування ВПО на такому обліку не є підставою для відмови в подальшому взятті відповідної особи на (а) соціальний квартирний облік, (б) облік осіб, які потребують поліпшення житлових умов, (в) облік осіб, які мають право на отримання житла (пільгових кредитів на будівництво і придбання житла) за державними житловими програмами для окремих категорій осіб, визначених законодавством, (г) інші види обліку для отримання житла. Так само, якщо ВПО вже перебуває на будь-якому з таких видів обліку, взяття її на облік відповідно до Порядку надання тимчасового житла не є підставою для зняття її з інших видів обліку!

Заяву та подані ВПО документи розглядає Комісія, яка затверджує висновок щодо питання взяття особи на облік.

Уповноважений орган приймає рішення про взяття ВПО на облік (відмову у взятті на облік) протягом 30 календарних днів з дня подання висновку Комісії щодо такої особи.

Не пізніше семи робочих днів з дня прийняття рішення про взяття на облік або відмову у взятті на облік уповноважений орган надсилає ВПО поштовим відправленням повідомлення із зазначенням дати взяття на облік, дати і номера рішення або підстави відмови.

У разі зміни обставин, що були підставою для взяття на облік та/або отримання житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, ВПО зобов’язана протягом семи робочих днів повідомити Комісії про такі зміни!

На підставі рішення про надання ВПО і членам їх сімей житлових приміщень уповноваженим органом видається ордер на вселення в житлове приміщення.

БАЛЬНА СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ ПОТРЕБИ У ЖИТЛІ ВПО

Пріоритетність надання ВПО житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб визначається за кількістю балів, що набере ВПО/сім’я

Критерії поділяються на такі:

пріоритетні критерії, які нараховуються на сім’ю за найвищим показником. Якщо сім’я відповідає декільком пріоритетним критеріям, то бали за ними один до одного не додаються. В цьому випадку обирається критерій з найвищим балом.

До пріоритетних Порядок надання тимчасового житла відносить такі критерії:

сім’ї з трьома і більше дітьми – 27 балів;

сім’ї з двома дітьми – 26 балів;

сім’ї з однією дитиною – 25 балів;

сім’ї, у складі яких є вагітні жінки, – 24 бали;

сім’ї, у складі яких є особи, які втратили працездатність, – 23 бали;

сім’ї, у складі яких є особи пенсійного віку, – 22 бали.

Якби ВПО йшли тим пшляхом, який визначений КМУ щодо визначеного порядку отримання житла, якби органи місцевого самоврядування йшли цим шляхом, а не шукали житло по різним досить часто непридатних для проживання приміщенням, то може б ця робота була краще побудована.

Якби були реєстри людей, які потребують житла, якби це все організувала влада, то вона могла б виходити на державні та міжнародні програми, щоб підсилювати таким чином роботу місцевої влади і відремонтувати чи побудувати житло А зараз робота на місцях все ж непрозора, бо реєстрів немає.

Про це інформують в Черкаському правозахисному центрі.

Детальніше також у Законі ТУТ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Олена 08.08.2022 15:59
Не в ЦНАПИ потрібно йти, а до Бондаренка, щоб вирішував це питання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100