реклама

реклама

Нещодавно у київській лікарні «Охматдит» помер 15-річний хлопець із Броварів. За інформацією ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», хлопець міг заразитися лептоспірозом після купання у ставку колишнього Корсунь-Шевченківського району Черкаської області в червні цього року.

Що таке лептоспіроз, які шляхи зараження інфекцією, як запобігти захворюванню – роз’яснюють фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

leptospiroz_voda

Лептоспіроз – гостра зооантропонозна інфекція, що характеризується явищами інтоксикації з різко вираженими м'язовими болями, переважним ураженням нирок, печінки, нервової і судинної систем, що супроводжується розвитком геморагічного синдрому і нерідко жовтяниці.

Лептоспірозна інфекція займає одне з перших місць серед хвороб, спільних для людей і тварин за тяжкістю клінічного перебігу, частотою летальних випадків і віддалених клінічних наслідків.

Збудник захворювання належить до роду лептоспіра. Ці мікроорганізми стійкі до дії низьких температур, тривалий час виживають у воді, що забезпечує їх життєздатність у зовнішньому середовищі.

Джерелами лептоспірозної інфекції є хворі, а також ті, що перехворіли, дикі (гризуни) і домашні тварини (велика рогата худоба, свині, собаки та щури), що сечею заражають воду і ґрунт, харчові продукти, утворюючи природні і антропоургічні (господарські) вогнища. Хвора людина не є джерелом інфекції.

Шляхи передачі лептоспірозу – аліментарний (харчовий) і контактний. Хворіють переважно особи певних професій: землекопи, сільськогосподарські робітники, меліоратори, працівники портів, рибних промислів, продовольчих складів, особи, зайняті на каналізаційних роботах. При цьому інфекція проникає в організм через пошкоджену шкіру. Аліментарний шлях передачі збудника можливий у кухарів та працівників харчоблоків. Можливе зараження лептоспірозом працівників собачих розплідників і власників собак.

Крім спорадичних випадків, реєструються епідемічні осередки лептоспірозу, частіше пов'язані з купанням у відкритих водоймах і вживанням інфікованої лептоспірами питної води.

Інкубаційний період коливається від 3 до 30 днів. Розрізняють жовтяничні і безжовтяничні форми лептоспірозу, що протікають у легкій, середній і важкій формах.

Хвороба починається з ознобу і загальної млявості, температура тіла різко «підскакує» до 39-40оС, з'являється нудота, блювання, головний біль, болі в попереку, суглобах і м'язах. Іноді хворий не може не тільки ходити, але й триматися на ногах. На 3-8-й день може з'явитися висип на шкірі тулуба і кінцівок, крововилив у сітківку ока, внутрішні органи. При появі цих ознак потрібно негайно поспішати до лікаря.

Захворювання на лептоспіроз може призвести до тяжких наслідків, оскільки іноді хвороба протікає важко, з ускладненнями на нирки, печінку, очі. Найчастіше смерть настає від повної відмови роботи нирок. Тому так важлива своєчасна діагностика і госпіталізація людини, яка захворіла на лептоспіроз. І ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.

Так, щодо смерті в київській лікарні «Охматдит» 15-річного хлопця з Броварів у ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» поінформували, що підліток міг заразитися лептоспірозом після купання у ставку на Черкащині у червні цього року.

За перших ознак недуги батьки хлопця звернулися до приватної клініки, де хворому призначили амбулаторне лікування. Але дитині стало гірше. У важкому стані підлітка транспортували до спеціалізованої дитячої лікарні «Охматдит», але, на жаль, хлопець помер.

Ось чому така важлива профілактика лептоспірозу. Величезне значення при цьому має захист водойм від можливих забруднень продуктами життєдіяльності домашніх тварин і гризунів.

Профілактика лептоспірозу передбачає проведення гігієнічних і ветеринарних заходів.

Перебуваючи в заболочених місцевостях, на риболовлі чи полюванні, доглядаючи за хворою худобою, слід особливо ретельно виконувати правила особистої гігієни, взувати гумові або кирзові чоботи, одягати захисні рукавички. Необхідно знищувати щурів і мишей, захищати сховища продуктів, житло, інші об'єкти від проникнення всередину цих гризунів.

Для профілактики лептоспірозу розроблена вакцина, що викликає розвиток специфічного імунітету тривалістю 1 рік.

Плановій імунізації підлягають особи, що належать до груп професійного ризику зараження.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100