реклама
Sucurity Police

реклама

В умовах воєнного стану громадяни дедалі стають жертвами шахраїв. Щоденно реєструється близько 10 кримінальних проваджень за фактами телефонного та інтернет-шахрайства.

Розповсюдженим серед шахрайських схем є інтернет-шахрайство, що побудовано на вигідних умовах та терміновому продажу речей через мережу Інтернет.

Так, щоб отримати товар, покупець повинен перерахувати всю суму або значний відсоток від вартості. Після перерахування коштів шахрай обриває зв’язок.

Махінації з банківськими картками все ще залишаються найпопулярнішими серед шахрайств, а тому наголошуємо, коли телефонує невідомий номер та хтось представляється співробітником служби безпеки банку, варто одразу покласти слухавку і ні в якому разі не повідомляти незнайомцям дані своєї банківської картки.

Попереджаємо, що у випадку надходження смс-повідомлень щодо блокування картки, за достовірною інформацією необхідно звертатися за номерами телефонів банківської установи, які зазначені на платіжній картці або на офіційних сайтах банків, в яких обслуговується клієнт.

Також залишаються актуальними і телефонні шахрайства, коли невідомий телефонує до жертви та повідомляє, що близька людина скоїла злочин чи потрапила у складну життєву ситуацію, і вимагає грошей. Розгублені люди, замість того, аби з’ясувати всі обставини та хоча б зателефонувати родичу, про якого йде мова, домовляються з незнайомцями та передають їм гроші.

Набули популярності і смс-розсилки з повідомленнями про виграш автомобіля або грошовий приз. Для отримання «виграшу» зловмисники просять перевести на рахунки певну суму коштів, мотивуючи це необхідністю сплати різні податки, транспортні витрати тощо. Після отримання грошей вони, як в усіх попередніх випадках, перестають виходити на зв'язок або ж просять перевести додаткові суми на оформлення виграшу.

Просимо громадян бути пильними, адже ваша безпека у ваших руках. Не будьте легкою здобиччю для шахраїв та аферистів.

Примітка: відповідно до ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Пресслужба Черкаської обласної прокуратури

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 1 14.08.2022 13:32
Все робиться по вказівці зверху.Значить її не було.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 А що прокуратура 14.08.2022 11:15
порекомендує на рахунок шахраїв з теплокомуненерг о,які підняли так звану абонплату в рази,незважаючи на урядові постанови, чи може в Черкасах вона працює вибірково,з чого б це...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100