реклама
Sucurity Police

реклама

Управління інформаційної політики Черкаської міської ради нагадує: триває другий етап процесу перейменування топонімів Черкас – громадське обговорення.

image

Як зазначає заступник начальника управління, начальник відділу підтримки громадянського суспільства Олексій Дубовий, на ім’я міського голови Анатолія Бондаренка та  голови топонімічної комісії Сергія Тищенка надійшло вже більше 20 звернень з пропозиціями і зауваженнями містян щодо пропонованих топонімічною комісією перейменувань.

Процес оновлення міських топонімів відбувається в часі новітньої війни проти одвічних ворогів української незалежності. Знаково те, що громадське обговорення пропозицій щодо перейменування розпочато в часі перед тим, як країна вперше відзначила День Української Державності, – свято, яке підкреслює, що історії нашого державотворення – вже більше тисячі років.

Саме тому ряд нових черкаських топонімів (від скверу на площі 700-річчя, який пропонується назвати Княжим, і до вулиць та провулків міста) нагадуватимуть жителям і гостям Черкас ще про Княжу добу – від часів Русі та Великого князівства Литовського.

Імена полководців і державотворців минулого, у чиїх вчинках знаходимо витоки наших сучасних прагнень до нових перемог і звершень та вічне прагнення до Волі нації і власної державності…

У емблемі Сил спеціальних операцій ЗСУ є гасло «Іду на Ви» і княжий знак-двозуб Святослава Хороброго, великого князя київського, звитяжця над печенігами, завойовника Болгарії, переможця армії Візантійської імперії і покорителя Хозарського каганату. У Черкасах на честь Святослава Хороброго пропонується перейменувати вулицю Гвардійську.

Гвардійський же провулок має носити назву Князів Острозьких – на честь представників славетного шляхетського роду України, які відігравали визначну роль в історичних процесах, що відбувалися в Східній та Центральній Європі в XV – першій половині XVII ст. Протягом тривалого часу князі Острозькі активно впливали на суспільно-політичні, релігійні, культурні процеси на теренах сучасної України та сусідніх держав. Видатними представниками цієї родини були князі Федір Данилович (прп. Феодосій) – учасник Грюнвальдської битви, сподвижник литовського князя Свидригайла, постриженик Києво-Печерського монастиря, похований у його Дальніх печерах; Костянтин Іванович – багаторічний великий гетьман литовський, один із найвидатніших полководців XVI ст., який здобув історичну перемогу над московським військом у битві під Оршею 1514 року; Василь-Костянтин Костянтинович – київський воєвода, засновник Острозької академії та друкарні. Всі вони зробили значний внесок в розбудову української державності, національну культуру та освіту.

Через більш як тисячу років після завершення земного життя батьків Святослава Хороброго – князя Ігоря, славетного звитяжця Візантійських і Кавказьких походів та його дружини, княгині Ольги, канонізованої і Православною, і Католицькою церквами, їхні імена мають з’явитися поруч на карті сучасних Черкас. В честь Князя Ігоря пропонується перейменувати провулок Серафимовича, а на честь Княгині Ольги – провулок Можайського, що знаходиться неподалік.

Згідно з рішенням топонімічної комісії, старовинна Дзелень-гора, на якій колись стояв Черкаський замок, має поділити вулицю на Митниці, яка сьогодні носить назву Гагаріна, на дві: Володимира Великого (від узвозу Старособорного до вулиці Припортової) та Князя Ольгерда (від Старособорного до «Соснового бору»). Київський князь Володимир Великий має грандіозне значення для загальноукраїнської історії, як розбудовник найпотужнішої держави тогочасної Європи і хреститель Русі. Натомість Ольгерд, великий князь литовський і руський, увійшов в історію в першу чергу як звитяжець над такими потужними ворогами, як Золота Орда і Московія. Перемога русько-литовських військ князя Ольгерда над ординцями у битві на Синіх Водах 1362 року поклала початок розбудові міст у Подільському князівстві. Саме у переліку подільських міст фігурують Черкаси у «Списку руських міст, дальніх і ближніх», письменній пам’ятці XIV століття, де є перша достовірна згадка про Черкаси.

Після звитяжної Синьоводської битви землі, де нині місто Черкаси, Ольгерд дарував синам свого брата Коріата. Черкаські історики Дмитро Куштан і Валерій Ластовський відстоюють версію того, що й заснування першого Черкаського замку пов’язано саме з діяльністю князів Коріатовичів: Юрія, Олександра, Костянтина і Федора. В честь Князів Коріатовичів пропонується перейменувати сучасний Парковий узвіз в Черкасах…

***Управляння інформаційної політики Черкаської міськради продовжить цикл публікацій, метою яких є ознайомлення населення з пропозиціями топонімічної комісії щодо перейменувань та з коротким ознайомленням з біографіями діячів, в честь яких пропонуються нові топоніми.

Нагадаємо: всього пропонується до перейменування, а також найменування нових водночас понад 120 вулиць, провулків, узвозів та скверів. Прийом звернень громадян із пропозиціями та зауваженнями щодо перейменувань триватиме ще більше місяця – до 23 вересня.

Пропозиції (зауваження) подаються в письмовій або електронній формі до відділу підтримки громадянського суспільства: м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького, 36, каб. 701; тел. 33-12-43, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Остаточний звіт про результати проведення громадського обговорення буде оприлюднено до 7 жовтня.

Про це йдеться на сайті Черкаської міськради.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #1 Трудяги трудяться 17.08.2022 19:35
Оці обговорення і розлогі довідки - видимість титанічної роботи, від якої фактично ніякої користі. Все рівно все перейменують, можливо підуть на друге коло. Жителі міста вже як іноземці стали - не можуть втрапити на потрібну вулицю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100