реклама

реклама

У лісах Черкащини встановлені камери відеонагляду, які на трьох рівнях пильнують за насадженнями. Все це для того, аби вберегти масиви від пожеж, розповів очільник Обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко, пише Суспільне.

cda9a5999de1d31b

За словами лісничого Григорія Пуша, десять років тому у лісовому господарстві спостерігали за лісом по-іншому:

"Весь день сиділа людина. В неї був азимутальний пристрій, яким вона визначала напрямок, де виникає пожежа, і карта. Це потребувало часу, і важко було спостерігати: людське око побачить займання тоді, коли вже буде велика пожежа, багато диму".

Нині працюють інакше: сидять у прохолодній кімнаті і спостерігають через монітор, чи не горять насадження. Камера на висоті 42 метри повністю охоплює територію навколо, розповів помічник лісничого Владислав Попов:

"Можемо зблизити камеру, віддалити, можемо налаштувати фокус, щоб поліпшити зображення. Також ми можемо керувати нею в різні боки".

f603d9b7dba48167

Чергують цілодобово. Особливо пильнують за хвойними лісами, бо вони легкозаймисті:

"У разі виникнення пожежі негайно відправляється пожежний автомобіль. Ми бачимо дим і за допомогою накладки на карту можемо по азимуту визначити, у якому саме кварталі пожежа", – пояснив Владислав Попов.

У лісгоспі спостерігають за трьома лісництвами:

"Це дає можливість контролювати роботу пожежної охорони, яка знаходяться в лісництві, і так само вести нагляд, координувати в разі виникнення пожежі з контори лісгоспу. Коли не було камер, не були виведені в контору підприємства, пожежному сторожу щогодини відповідальні за допомогою радіозв’язку доповідали про ситуацію в лісництві", – розповів головний лісничий Сергій Перов.

39d575453359902e

Нині ж за ситуацією можна стежити навіть з екрана телефону: можна це робити в будь-якій віддаленій точці, а в разі повідомлення про виникнення лісової пожежі є можливість оперативно переглянути, головне, щоб був доступ до інтернету.

Щоб пильнувати за лісами, у Головному управлінні лісового та мисливського господарства є 18 камер. За словами начальника, щороку збільшують кількість камер відеонагляду: 2022 року планують додати ще дві такі камери.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100