реклама

реклама

Із 2022—2023 навчального року в школах Черкащини учні не вивчатимуть російську мову. Освітній процес у всіх закладах освіти області здійснюватиметься виключно державною мовою, розповів начальник обласного управління освіти та науки Валерій Данилевський, пише Суспільне.

a2a7b90babf7a905

Від російської мови в школах Черкащини відмовилися. Її не вивчатимуть ні як предмет, ні як другу іноземну, ні на факультативах:

"Із 2022-2023 навчального року, за оперативною інформацією місцевих органів управління освітою, вивчення російської мови в школах Черкаської області як предмета, як другої іноземної чи факультативно не планується", — пояснив Валерій Данилевський.

Торік, у 2021-2022 навчальному році, на Черкащині російську мову як другу іноземну мову вивчали два відсотки учнів:

"Як другу іноземну мову російську мову вивчали майже дві з половиною тисячі учнів у 160 класах 38 закладів загальної середньої освіти, тобто майже у 8% шкіл області".

Як предмет, зокрема як другу іноземну мову, вивчали понад чотири тисячі учнів у майже двохсот п'ятдесяти класах 59 закладів загальної середньої освіти (мова йде про 12% шкіл).

За словами Валерія Данилевського, в другому півріччі навчального року, після вторгнення Росії в Україну, в трьох школах Черкащини припинили вивчення російської мови. У двох школах області навчання відбувалося двома мовами:

"В Уманському навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-III ступенів №7 — колегіум» та Черкаській загальноосвітній школі І-III ступенів № 11", — пояснив Валерій Данилевський.

Черкаська загальноосвітня школа № 11 є школою національних меншин. У ній навчається понад 740 учнів, розповіла директорка закладу Ірина Чевичалова.

"Серед цих учнів навчаються діти більше ніж 26 національностей. Вони прибули в різний час. Російська мова була для них мовою спілкування, тому їхні батьки обрали російськомовні класи для здобуття освіти".

За її словами, навчання в школі відбувається державною мовою, а російську мову вивчали як предмет:

"Оскільки в нас державна мова українська, то і навчання в школі відбувається українською мовою. Російську мову вивчали як предмет "Російська мова та література".

У березні колектив школи ухвалив рішення змінити освітню програму і відмовитися від викладання російської мови, повідомила директорка.

"У зв'язку з тим, що почалася повномасштабна війна, ще 15 березня весь педагогічний колектив та рада школи ухвалили рішення про те, що необхідно переглянути питання доцільності вивчення російської мови після відновлення навчального процесу та переглянути освітню програму. Це ми й зробили ще в березні".

У новому навчальному році перші — четверті класи працюватимуть за типовою освітньою програмою початкової школи, розробленою під керівництвом Савченко. П'яті класи йтимуть за програмою Нової української школи, пояснила директорка.

Вона вважає, що учні зможуть адаптуватися до нової освітньої програми:

"У російських класах було сім годин української мови та дві години російської мови на тиждень. Звичайно, діти могли адаптуватися. Законодавство говорить, що до п'ятого класу триває адаптація".

Донині російську мову в школі викладали дві педагогині. Одна з них пішла на заслужений відпочинок, інша — навчатиме дітей зарубіжної літератури.

У Черкаській спеціалізованій школі № 27 російську мову викладали на факультативних заняттях, розповіла директорка навчального закладу Леся Пасічник:

"Це було до мого призначення. Були класи, в яких російська мова вивчалася як факультатив".

За побажанням батьківського колективу від російської мови в школі відмовилися. У новому навчальному році, з першого вересня, діти її не вивчатимуть, повідомила директорка.

"Перш за все орієнтуємося на побажання батьків. Батьківський колектив закладу висловлює побажання для своїх дітей здобувати освіту державною мовою — українською. Ми як адміністрація закладу згідно з навчальними планами, відповідно — з українською мовою навчання для учнів 1 — 11 класів реалізовуємо таке право здобувачів освіти. Вчителі та працівники закладу володіють державною мовою, тому труднощів у забезпеченні освітнього процесу в нас не виникне", — пояснила Леся Пасічник.

Вчителька, яка викладала російську мову, пенсійного віку, і вона сама виявила бажання піти на заслужений відпочинок, повідомила керівниця школи.

За словами Лесі Пасічник, уроки в школі проводитимуть лише державною мовою.

реклама

Коментарі  

 
-4 #4 Парашна мова 19.08.2022 21:04
Повинна отримати державний статус - мова ворога. В цьому статусі її потрібно вивчати свідомо й досконало. Тоді братську парашну орду, в боях, та і в житті, буде легко розуміти й так же легко вбивати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #3 Віктор 19.08.2022 12:14
Дійсно, нарешті до владців і пересічних громадян дійшло, що з рашистами потрібно порвати всілякі стосунки. Я б ще запаропонував заборонити вчителям в школі, а вихователям в садочках спілкуватися рашистською мовою як між собою, так і з дітьми.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Патріот 19.08.2022 11:14
Нажаль цього недостатньо!
Адже в бібліотеках університетів, технікумів, шкіл зберігаються тисячі книг художньої і наукової літератури з хімії, фізики, біології, математики, технічних наук. Ці залишки русскага міра отруюють душі свідомих українців. Необхідно негайно видати наказ знищити в полум’ї національно-визвольної боротьби весь цей непотріб
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 піфа 19.08.2022 09:47
урааа
нарешті
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100