реклама

реклама

Черкасько-уманська команда MAGICREW реалізує амбітний план мистецької волонтерської підтримки Збройних Сил України.

Підприємець, журналіст та троє художників (згодом останніх стало дев’ять – Василь Власюк, Анастасія Шепета, Олег Сирота, Людмила Довгань, Ігор Хасіатуллін, Володимир Савченко, Лариса Гоменюк і В’ячеслав Запісецький) завершили влітку перший етап проекту, який розпочинався із зустрічі в Умані та обговорення проєкту ще  в травні 2022 року. Розписана серія шоломів застарілого, радянського типу, об’єднаних спільним гаслом- «адресою» для російського військового корабля, пише «Козацький край»

Травень 2022-го: зустріч в Умані, старт проекту

Травень 2022-го: зустріч в Умані, старт проекту


Два перші радянські шоломи, розмальовані символікою сучасної Визвольної війни, нещодавно продані за 11 000 доларів (більше 430 тисяч гривень) з аукціону в США, організованого генеральним консулом України в Чикаго Євгеном Дроботом за сприяння глобальної ініціативи United24.

Платформа United24, яку презентував у травні Президент Зеленський, акумулює через Нацбанк донейти з усього світу, які розподіляються на державні потреби в часі війни: на оборону і розмінування, гуманітарну та медичну допомогу і відбудову держави.

Подальші ж аукціони матимуть за мету постачання вже конкретних підрозділів, у складі яких воюють черкащани.

Аукціон в Чикаго, проведений за сприяння Генерального консульства України та глобальної ініціативи United24: момент продажу лоту #11 - шолома "Кінець флагмана фашистського флоту" від художника Олега Сироти

Аукціон в Чикаго, проведений за сприяння Генерального консульства України та глобальної ініціативи United24: момент продажу лоту #11 - шолома "Кінець флагмана фашистського флоту" від художника Олега Сироти


Ще один шолом, підготовлений командою MAGICREW, голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець вручив Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному до Дня української державності. Художниця Анастасія Шепета розмалювала шолом символами малинового штандарту Головнокомандувача ЗСУ, чорного холоноярського прапора, зеленого дубового листя, чорного ворона і козака – як данина віковим традиціям Визвольної боротьби і відлуння знакової події, вшанування Покрови 2021 року.

Тоді Валерій Залужний приїхав до Холодного Яру разом з начальником Генерального штабу, уродженцем Черкащини Сергієм Шапталою.”Ми стали надійним щитом Європи. Козацька і повстанська кров у наших жилах веде нас тільки вперед – до Перемоги! Ми обов’язково відновимо державний суверенітет України на всій її території!” – заявив Головнокомандувач того дня. Рівно через 10 днів, 26 жовтня 2021 року, Генерал Залужний віддав наказ про перше бойове застосування “Байрактара” – на знищення російських гаубиць, з яких було вбито бійця 93-ї бригади ЗСУ, яка називається саме “Холодний Яр”.

Відтоді Генерал не давав жодної причини для сумнівів у виконанні обіцянки, яку дав у священному для українців Холодному Ярі. Ще за декілька місяців до повномасштабного вторгнення росіян Кремль отримав чіткий сигнал: жоден ворог українців не залишиться безкарним, в Україні «русскій мір» отримає жорсткий опір… Той, хто нині  потрапляє до кабінету Головнокомандувача, може бачити «холодноярський» шолом з Черкащини на почесному місці, справа від його робочого столу.

А що ж з символікою двох шоломів, які були продані з аукціону у Чикаго? Так співпало, що дві роботи художників мають співзвучні назви і навіть схожі центральні козацькі символи, – без жодної попередньої домовленості авторів.

Шолом, розмальований Людмилою Довгань, має гасло «Слава нації і кінець фашистській федерації!» З аукціону він пішов за 2,5 тис. доларів. А шолом «Кінець флагмана фашистського флоту» від художника з Умані, уродженця німецького Потсдаму Олега Сироти, містить зображення Нептуна з козацьким чубом на голові, який між хвилями Чорного моря переламує навпіл об коліно російського крейсера «Москва». За нього торгівля між учасниками аукціону тривала до рекордних 8,5 тис.доларів, які сплатила власниця успішного логістичного бізнесу, американка українського походження…

Вручення шолома Головнокомандувачу в Києві і продаж шоломів на аукціоні в Чикаго – це перша, але далеко не остання серія акції перетворення мотлоху совкової воєнщини на справжні витвори мистецтва і “донати” для сучасного оснащення ЗСУ. Команда MAGICREW має багато планів, які навіть після нашої Перемоги і завершення війни продовжаться і як підтримка сфери культури в Україні, яка наразі страждає як у результаті бойових дій, так і в результаті тимчасового вимушеного виїзду за кордон частини творчого люду…

Варто зазначити: ідея з розписом шоломів веде початок ще від часів Майдану 2014 року – в часі Революції Гідності художник Василь Власюк, який бере участь і в сьогоднішньому проекті, розмальовував будівельні і військові каски революціонерам та симпатикам новітньої Української Революції, – зокрема, такі шоломи тоді отримали у подарунок британський меценат Річард Бренсон та екс-президент Польщі Лех Валенса.

Поляк Лех Валенса і британець Річард Бренсон стали почесними власниками розписаних шоломів з Черкащини ще 8 років тому

Поляк Лех Валенса і британець Річард Бренсон стали почесними власниками розписаних шоломів з Черкащини ще 8 років тому


реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100