реклама

реклама

Працівники ДСНС та комунальники закликають черкасців бути уважними та перевірити стан електропроводок у своїх квартирах перед настанням осінньо-зимового сезону. Наразі майже у кожній квартирі є безліч електроприладів: бойлери, кондиціонери, мультиварки, мікрохвильовки, електрочайники, пральні та посудомийні машини тощо. Цього літа кількість замовлень масляних обігрівачів зросла більш ніж у 100 разів, у порівнянні з липнем минулого року, а попит на електричні ковдри та простирадла збільшився у 6 разів, – про це йдеться у повідомленні великого українського маркетплейса Prom.

Керівник відділу побутової техніки мережі магазинів АЛЛО у коментарі для новинного порталу Liga.net зазначив: «Багато домогосподарств ще з весни почали переходити на альтернативне опалення, очікуючи, що вартість газу зростатиме. Це електричні котли, бойлери, керамічні обігрівачі, твердопаливні котли тощо». Тобто, навантаження на електромережі зростає, а самі проводки старіють із кожними роком.

elna_k

У якому зараз стані електромережі черкаських будинків?

Головний енергетик управлінської компанії «Нова якість» Сергій Поліщук розповідає: «Навантаження на електромережі традиційно зростає восени та взимку, коли люди вмикають більше електроприладів, зокрема, обігрівачі. Відразу зазначу, що це небезпечно. Обігрівач, бойлер, мікрохвильову піч чи будь-яка інша техніка – це енергоємні пристрої, які не варто підключати до мережі паралельно. Тим більше застерігаю: у жодному випадку не використовуйте для цього одну розетку. А якщо так само зроблять і ваші сусіди? Через надмірну навантаженість можуть згоріти кабелі чи відключитися автоматичні вимикачі в щитовій. Аби не вимкнулося живлення всього будинку, необхідне встановлення ввідних автоматичних вимикачів, відповідно до договірної потужності з черкаською міською філією».

301316298_829710488190948_3879154342936084048_n

Сергій Поліщук підтверджує, що зараз у більшості будинків Черкас електромережа застаріла. Особливо у будинках, яким по 50-60 років. Через це можуть виникати аварійні ситуації, бо ж така застаріла мережа не розрахована на нинішні навантаження.

«Це незалежно чи вони у нашому підпорядкуванні, чи в ОСББ. Оновлення ж мережі на сучасну – досить дороговартісна процедура, йдеться про капітальні роботи і не всі мешканці готові на це витрачатися. Бо ж якщо говорити про будинки, які в підпорядкуванні “Нової якості”, то коштів з проплат на таку реконструкцію точно не вистачить. Потібні додаткові вкладання. Для цього мешканці мають провести загальні збори і самостійно зібрати частину коштів. Та ми, як управлінська компанія, увесь час прагнемо підтримувати електромережі у належному стані: робимо обстеження, швидко реагуємо на заявки», – зауважив головний енергетик.

index

Також він додав, що, відповідно до нинішніх норм, термін експлуатації мереж становить 10-15 років.

Головний енергетик управлінської компанії «Нова якість» зазначив, що відповідно до договору, технічне обстеження мереж здійснюється кожні 6 місяців:

«Для цього ми розробляємо графіки і електромонтери управлінської компанії обходять всі будинки, які ми обслуговуємо. У разі виявлення ушкоджень чи ситуацій, які можуть призвести до аварій на мережах, ми відразу намагаємося їх усувати».

Проте, Сергій Поліщук уточнив, що «Нова якість» обслуговує мережі будинків, якщо ж ідеться про ремонт чи реконструкцію у самих квартирах, то мешканцям про це потрібно подбати самостійно.

«Втручання в електромережі – це роботи підвищеної небезпеки та складності. Тож зверніться до електриків, які мають досвід, хороші рекомендації, а головне – достатню кваліфікацію», – наголосив головний енергетик.

Як підготувати електромережу до опалювального сезону

98078356_1696971990441011_959276109428424704_n Провідний фахівець сектору агітаційної та пропагандистської роботи ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко зазначив, що пожежі через не якісне електрообладнання та його не правильну експлуатацію наразі посідають друге місце за кількістю займань. Це одна із основних причин, яка лідирує протягом усього року, а з настанням опалювального сезону кількість таких пожеж збільшується.

«Електрична мережа у старих будинках, які будувалися ще за часів Радянського Союзу, була розрахована на споживання телевізора, холодильника, праски і можливо кип’ятильника. На сьогодні кількість електроприладів, якими користуються у квартирах, значно більша і відповідно збільшується потужність, яка споживається цими приладами. Це не може не позначитися на безпеці використання мережі.

Головна наша порада: людям необхідно зробити ревізію електропроводки у власній квартирі або у приватному будинку. Для цього потрібно залучити фахівців, тому що на власний розсуд ви не зможете визначити, чи відповідає вона вимогам, чи ні. Вони мають провести аналіз відповідності проводки до кількості електричних приладів, які будуть підключені у вашому помешканні. Необхідно залучити спеціалістів, які зможуть зробити це професійно, дати поради і за потреби одразу замінити дільниці електромережі, що працюють з перевантаженням і будь-якої хвилини при збільшені споживання можуть вийти з ладу, втратити свої ізоляційні властивості і стати причиною короткого замикання», – пояснив Костянтин Проценко.

Як обирати електрообігрівач?

Попит на категорії товарів для обігріву в мережі «Епіцентр» за два місяці літа зріс у десятки разів, зокрема на масляні обігрівачі – у 47 разів порівняно з аналогічним періодом 2021 року, – про це 23 серпня повідомило інформаційне агентство Interfax-Україна.

За даними прес-служби мережі «Епіцентр», попит також суттєво зріс на всі категорії електрообігрівачів.

301426775_635986134908913_1829092727022921430_n

Провідний фахівець сектору агітаційної та пропагандистської роботи ДСНС виокремив ключові фактори, на які потрібно звернути увагу при виборі електроприладів:

По-перше, часто, щоб підключити обігрівач люди використовують подовжувачі. Він повинен мати мережевий фільтр, відповідний засіб захисту, Безпосередньо у квартирі також мають бути запобіжники і фільтри, які у випадку перевантаження зможуть відключитися від електромережі.

По-друге, коли ви купуєте мережевий фільтр чи то сам обігрівач, у продавця обов’язково потрібно запитати: чи є паспорт на даний виріб? Це потрібно, щоб не купити не сертифікований прилад, який будь-якої миті може вас підвести і не виконати функції безпеки.

По-третє, електрообігрівачі бувають кількох модифікацій: відкритого та закритого типу, або з використанням різних елементів нагріву. При виборі електрообігрівачів люди звертають увагу на потужність, на те, яку площу він може обігріти, але, у першу чергу, такі прилади потрібно обирати керуючись міркуваннями безпеки. Під час покупки необхідно з’ясувати: яким чином цей механізм буде відключатися у випадку перенавантаження.

«Часто люди купують надзвичайно потужні пристрої, не звертаючи увагу на те, чи впорається з таким навантаженням електромережа. Наголошую, це може привести до перевантаження та замикання, що може стати причиною пожежі», – зауважив Костянтин Проценко.

Черкащанка Світлана Коваль, яка нещодавно придбала обігрівач, поділилася основними критеріями, на які зважала під час вибору:

«Декілька років тому у нас вдома був масляний обігрівач, але віддали його знайомим. Тепер вирішили купити новий, бо розуміємо, що у зв'язку із війною взимку може бути холодно в квартирі. До того ж, у нас і так до цього було не дуже тепло. Перше, на що звертала увагу – квадратура приміщення, яке хочемо ним підігрівати. Друге, зважала на те, щоб брати конвектор, який "тягтиме" небагато електроенергії (тобто десь 1-1.5 КВт). Третє, для зручності важливо, щоб можна було його переносити по квартирі. Все таки, сподіваємося на те, що це буде додаткове джерело обігріву. Також суттєве значення має, щоб обігрівач не сушив повітря. І, останнє, але теж важливе – ціна».

Як обладити піч до опалювального сезону?

Також варто звернути увагу на пічне опалення, адже, у зв’язку із військовим станом, люди, які використовували раніше у приватних будинках газове опалення, зараз масово відмовляються від нього. Дехто планує повертатися до старих печей, у кого вони залишилися ще зі старих часів. Багато людей уже втратили навички користування печами, а вони вимагають певного обслуговування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Жителі Черкащини масово переходять на пічне опалення

images Тому, Костянтин Проценко нагадує основні вимоги щодо експлуатації печей:

По-перше, вони мають бути цілісними, щоб не було ніяких тріщин. Їх потрібно замазати або глиняним розчином, або вапном і побілити. Чому обов’язково потрібно побілити? Бо якщо ви пропустили якусь тріщинку, то під час появи диму утвориться затемнення і ви побачите місце, де він виходить.

По-друге, у печі мають бути металеві дверцята, які зачиняються: і верхні, і нижні. Також перед піччю повинен бути металевий притопковий лист для того, щоб унеможливити загорання, у разі, якщо випаде жарина.

По-третє, часто люди забувають про димоходи, особливо на горищі. Біля них не можна зберігати будь-які речі. Тобто, щонайменше метр від димоходу не має бути нічого, що може загорітися через нагрів. Між димоходом та житловим приміщенням, або горищем, має бути спеціальне розділення – 40 сантиметрів. Обов’язково димохід повинен мати вихід вище даху. Багато хто не звертає на це увагу, але іскри час від часу вилітають з димаря і можуть потрапити на дах. Якщо там є прогалини, вони можуть потрапити, знову ж таки, на горище і стати причиною пожежі.

По-четверте, перед сезоном обов’язково потрібно чистити піч від нагару, який збирається в середині. Тобто потрусити сажу, бо якщо її не прибрати, вона може стати причиною спалаху. Золу з печі викидати треба щонайменше за 15 метрів від житлового будинку або надвірних споруд.

Анастасія Бут

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100