реклама

реклама

Перед початком нового навчального року освітяни обговорили особливості навчального процесу і визначили завдання на 2022-23 навчальний рік. Під час  форуму на тему «Освіта в умовах війни: виклики рішення, перспективи» керівники галузі визначали пріоритети роботи. Насамперед, це безпека дітей, гнучкість навчального процесу, впровадження цифровізації. Педагоги й вихователі звітували про зроблене, ділилися досвідом і вчилися основам безпеки у період воєнного стану.

IMG_3367

На початку зібрання присутні подякували освітянам, які нині захищають Україну на передовій і хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який взяв участь у конференції, відзначив, що попри складність цьогорічного навчального процесу, педагоги зуміли організувати надійний тиловий фронт і при цьому забезпечували якість освіти. Про це свідчать результати національного мультипредметного тестування і кількість 200-бальників. Зростання рівня освітніх закладів  Черкас підтверджують і в Міністерстві освіти і науки України.

«З перших днів роботи наші школи стали осередками волонтерського руху та прийому внутрішньо переміщених осіб. Педагоги з дітьми та батьками виготовили сотні тисяч банок тушкованки, зібрали тонни гуманітарного вантажу, сплели кілометри маскувальних сіток. І при цьому вчили учнів та досягали високих результатів, – відзначив міський голова. – Черкаська міська рада зі свого боку виконала всі взяті на себе зобов’язання перед педагогами».

Анатолій Бондаренко повідомив, що з 1 вересня ті кошти, які не додані державним бюджетом на оплату праці педагогічним працівникам, будуть компенсовані з місцевого бюджету. Також буде у повному обсязі виплачена щорічна винагорода.

«Цей навчальний рік буде особливим, тому у нас має бути 2 пріоритети: поняття безпеки та гнучкість педагогів, – наголосила заступниця міського голови Черкас, кураторка галузі освіти Aнастасія Чубіна. – Педагогам  потрібно чути одне одного і дітей та батьків. Крім того, за останні півроку з Черкас виїхали майже 6 000 дітей. Для міської влади важливо, аби кожна дитина залишалася черкаською, тому тримайте зв'язок із ними, незалежно від того, в якій країні вони тепер знаходяться. Через війну скоротилася кількість дітей і в дитячих садках, але ми маємо зберегти колективи і заклади».

Освітяни Черкас зуміли швидко прилаштуватися до роботи в умовах воєнного стану, тож із середини березня було відновлено навчання у школах міста, а з середини квітня – у дошкільних закладах. Влітку в черкаських школах провели оздоровчу кампанію і тепер готові до початку нового навчального року офлайн. Водночас форму навчання – онлайн чи офлайн – кожна школа і кожен клас коригуватимуть залежно від побажання батьків.

«Школа – це територія безпеки», – таким буде тепер наш девіз, – сказав  директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Богдан Бєлов. – Діти у школах повинні бути під постійним наглядом. Педагоги мають пояснити дітям, як ходити в укриття і діяти на випадок повітряної тривоги».

Також за інформацією Богдана Бєлова, серед особливостей нового навчального року – в жодній школі ми не будемо вивчати російську мову. Початкові класи будуть навчатися за концепцією Нової української школи. Особливу увагу приділятимуть дітям з особливими потребами. Школярів міста харчуватимуть, однак обіди будуть привозити, а не готувати у школах. І надалі у всіх школах міста будуть облаштовувати укриття для безпеки.

Серед пріоритетів нового навчального року учасники конференції визначили цифровізацію освіти, зокрема, розвиток цифрової інфраструктури, наявність девайсів у вчителів, підключення до Інтернету, вдосконалення цифрової грамотності вчителів.

Учителів поінформували, що цьогоріч перший урок у школах матиме назву «Честь і слава незламним», а другий – урок безпеки.

Для допомоги вчителям фахівці Черкаського обласного  інституту післядипломної освіти педагогічних працівників розробили методики цих уроків і 36 навчальних посібників, де узагальнено досвід кращих шкіл і педагогів Черкащини та України. Буде чимало змін в курсі історії та зарубіжної літератури.

Окремий розділ освітянської конференції було присвячено питанням безпеки, під час яких працівники служби з надзвичайних ситуацій і цивільного захисту навчали присутніх, як діяти в екстремальних умовах, котрі можуть трапитися під час воєнного стану.

Під час форуму кращих педагогів Черкас було відзначено нагрудними відзнаками міністерства освіти України та почесними грамотами міського голови.

Довідково: сьогодні у Черкасах діють 35 шкіл, де навчається 27 000 учнів, працюють 53 дитячих садки, які відвідують більше 4000 дітей.

Про це йдеться на сайті ЧМР.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100