реклама

реклама

Щороку 28 вересня весь світ відзначає День боротьби зі сказом (World Rabies Day). Цей день покликаний підвищувати інформованість населення про наслідки сказу, про те, наскільки складно запобігти захворюванню серед людей, не проводячи належні профілактичні заходи серед тварин.

skaz_zla_sob

Епізоотична ситуація зі сказу тварин у Черкаській області протягом останніх років залишається складною, але контрольованою. З початку 2022 року зареєстровано 12 неблагополучних пунктів щодо сказу тварин. Це на 6 неблагополучних пунктів менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У населених пунктах області зареєстровано близько 126 тисяч голів собак та 91 тисячі котів. Для профілактичної і вимушеної вакцинації державними установами ветеринарної медицини використовується вітчизняна антирабічна інактивована вакцина «Рабістар». Імунітет у щеплених тварин зберігається 2 роки. Такою вакциною щеплено проти сказу протягом 2021 року 119 915 собак та 84 544 котів, інших вимушено вакцинованих тварин – 3098. З початку 2022 року (за 6 місяців) вакциновано проти сказу понад 10 тисяч собак та понад 7 тисяч котів.

Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області попереджає про необхідність застосування заходів профілактики та захисту від сказу:

- Суворо дотримуйтеся правил утримання домашніх тварин.

- Щороку щеплюйте тварин проти сказу!

- Вигулюйте собак у спеціально відведених місцях, не пускайте їх гуляти без нагляду.

- Уникайте контактів із дикими та безпритульними тваринами.

- У разі зміни поведінки домашньої тварини необхідно терміново звернутися до ветеринарного лікаря.

- При виявленні трупів тварин повідомте про це у ветеринарну службу.

- Не слід вбивати тварину, яка покусала або нанесла подряпини людині, за нею має бути встановлено 10-денне спостереження.

- У разі укусу потрібно відразу ж ретельно промити рану водою з милом, обробити краї рани йодною настоянкою, накласти стерильну пов’язку, а потім невідкладно звернутися по допомогу до медичного закладу для вирішення питання про доцільність призначення курсу щеплень проти сказу. Чим швидше постраждалий звернеться по допомогу до лікаря – тим більше шансів на успішну імунопрофілактику.

Якщо ваші домашні тварини не щеплені проти сказу, ви можете звернутися для проведення вакцинації як у державні, так і у приватні ветеринарні лікарні, які розташовані на території області.

Довідково

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функції центральної нервової системи і завжди закінчується летально.

Пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100