реклама
Sucurity Police

реклама

Літературний вечір українського письменника та перекладача Андрія Бондаря відбувся 26 жовтня у Черкасах. Захід планували провести у Галереї «Мистецька брама», проте через повітряну тривогу гостей перевели до найближчого укриття, – про це повідомляє кореспондент видання Прочерк.

20221026_182831

Андрій Бондар – український поет, публіцист, перекладач. Лауреат премії видавництва «Смолоскип» (1997). Закінчив Києво-Могилянську академію. Володар численних премій і нагород, серед них стипендія Міністра культури Республіки Польща Gaude Polonia (2003), премія Книга року BBC у номінації «Есеїстика» за книжку «Церебро» (2018), Премія імені Юрія Шевельова (2020).

Це перший візит автора на Черкащину. Захід модерувала черкаська культурна менеджерка Людмила Фіть, яка поспілкувалася із автором про його діяльність і творчість. Під час знайомства із нею та гостями Андрій Бондар зізнався, що його вразили краєвиди та атмосфера сіл по дорозі від Кременчуцького водосховища до Черкас. І якби йому довелося знімати серіал, то він робив би це саме на Черкащині.

«Я ніколи не бачив такої України. Саме тут відчуваєш усі біди, які вона пережила у ХХ столітті. Голодомор, затоплення, війна. Таке відчуття, ніби найгірше, що можна було витерпіти у тому столітті пережили люди, які там живуть. Коли я дивився на будинки, було враження, що переді мною «згорблені хати», які вкорінилися у землю. Все що було в історії України читалося по цих хатах. Там звідки я родом не було аж стільки горя. У мене навіть у голові виник термін «Чигиринська готика». Тому я би відзняв тут хоррор з елементами трилера», – пофантазував Андрій Бондар.

Познайомившись з поетом Людмила Фіть представила його так: «Андрій Бондар – це письменник, який вже не пам’ятає мирного життя, а те існування про яке він може сказати це відчуття страху та очікування перемоги».

20221026_185740

На заході автор читав свої тексти, зокрема і вірші з книжки «Пісні, пісні», що побачила світ у видавництві Meridian Czernowitz ще у 2014 році, проте її тексти актуальні донині. Головною темою віршів стали таємниці української колективної душі та її боротьба проти російського імперіалізму. Книжка позначена максимальним ступенем мозаїчності художнього мислення, абсурдністю та  багатожанровістю.

«Цю книгу я писав для душі. У перервах між своєю діяльністю я писав віршики  у Facebook. Вони ні до чого не зобов’язували, але допомагали впоратися із напругою у 2013-2014 роках. Вийшло так, що деякі з них зараз дотичні до теперішніх подій і відповідають на запитання сьогодення, тому що ворог з яким ми маємо справу не змінився. Вони продовжують робити те саме, що і 8-9 років тому. Масштаб збільшився, а суть їхньої головної претензії залишилася. Ті тексти, що я писав під час Революції гідності, вони були іронічні та самокритичні, а після початку війни з’явилася нотка трагічна», – розповів Бондар про збірку «Пісні, пісні».

Відвідувачка заходу Олена поділилася враженнями від прочитаних книг Андрія Бондаря: «Із текстів цього автора, які я читала, мені найбільше сподобалося видання «Ахмад», яке увійшло до 30-ки  найкращих оповідань України. Воно аналітичне і з гумором та самокритикою, там є над чим подумати. Загалом це невеликі тексти, що приємно читаються. Вони особистісні і коли ти їх читаєш, то переключаєшся на героя і ототожнюєш себе з ним».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мала проза від Назарія Вівчарика - оповідання УЧЕНЬ

Організатор вечора – Черкаський книжковий фестиваль. Подія відбулася в межах роботи Літературної мережі проекту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні», за ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz. Реалізація цього проекту стала можливою завдяки підтримці американського народу, що надана Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Людмила Фіть розповіла журналістці Прочерку, що у рамках цього проекту автор мав можливість обрати міста, які він хоче відвідати. У переліку було 12 міст, які співпрацюють із літературною корпорацією Meridian Czernowitz, серед них і Черкаси.

«Коли мені запропонували із списку вибрати міста, в які би мені хотілося поїхати, я зрозумів, що потрібно заповнити прогалини і їхати туди, де я ще не був. Я знаю багато черкасців, маю тут друзів проте сам тут ніколи не був. Під час війни найбільше хочеться надолужувати те, що не встиг», – поділився поет.

Андрій Бондар також розповів, що найближчим часом планує завітати з творчою поїздкою до Одеси та вперше відвідати Кропивницький.

Анастасія Бут

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100