реклама

реклама

Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце у світі за мелодійністю (після італійської) й третє за красою лексики (після французької та перської), – про пише АрміяInform. Відповідно до даних Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. А російська – далеко не найперша, яка споріднена з українською. Просто ми чуємо її зараз з дитинства, тому здається такою схожою…

3-1-1

Як варто розпочинати перехід з російської на українську розповіла завідувачка кафедри журналістики, реклами і PR-технологій ЧНУ ім. Б. Хмельницького Тетяна Бондаренко:

«Зміни завжди стимульовані бажанням. Тому варто просто захотіти розмовляти українською мовою та почати безпосередньо говорити вже тут і зараз. Можна спробувати уявити, що ви втрапили до іншого середовища, де розуміють лише українську. Упевнена, це цікавий виклик для кожного, що здатний перетворитися на захопливу гру з вивчення мови. У кожного з нас є різні вподобання, тож доцільно їх українізувати. Наприклад, якщо вам подобається переглядати кіно, вибирайте фільми лише з українським озвученням. Коли ви надаєте перевагу спорту, почніть відвідувати ті заняття, де тренують саме українською мовою. Так ми дозволимо всьому українському нарешті втрапити до нас».

 IMG_5674

Тетяна Бондаренко радить щоденно практикувати мовлення та не боятися, що хтось почне вас виправляти. Якщо таке й станеться, сприймайте зауваження як конструктив. Також можна записувати щоденні сториз про те, як ви вивчаєте мову, та викладати їх у соцмережах. Друзі напевно вас підтримають у таких намірах з удосконалення мови, накидають вам вогників, порад і це стимулюватиме вас не зупинятися.

«Навчатися можна індивідуально з викладачем або самостійно, послуговуючись низкою онлайн-ресурсів. Ідеальний варіант – комплексний. Мову вивчити за один день неможливо, тому потрібно налаштуватися на систематичну роботу. Важливо психологічно відмовитися від усього рашистського. Вас має оточити все українське: побут, музика, книги, аудіо, фільми. Зараз, на щастя, якісного українського контенту вдосталь. Спілкування з українськомовними людьми – теж запорука того, що рідна мова стане справді рідною», – ділиться порадами філологиня.

4-11

Також Тетяна Бондаренко вважає, що варто встановити на телефон мобільні застосунки, які полегшують вивчення мови. Якісний освітній контент пропонують телеграм-канали, де можна і переглянути відео, і взяти участь в опитуванні, і прочитати якусь нову інформацію. Соцмережі теж не пасуть задніх, тому й в інстаграмі, і у фейсбуці, і в тиктоці можна знайти людей, які цікаво подають українську.

Між іншим, завідувачка кафедри журналістики, реклами і PR-технологій ЧНУ ім. Б. Хмельницького веде власні ресурси, де ділиться мовними лайфхаками

Також Тетяна Бондаренко виокремила теми у яких найважче зорієнтуватися при переході з російської на українську: «Насамперед потрібно збагнути та відпрацювати особливості вимови звуків і звукосполучень. В українській мові, наприклад, звук [о] ніколи не наближається у вимові до [а], тому потрібно вимовляти чітко: порада, органічний, олень, Одеса. Ці фонетичні особливості опановують одночасно з вивченням українських слів, які повністю відрізняються від ворожої мови. Це так звана контрастивна лексика: «больница» – «лікарня», «вкус» – «смак», «должность» – «посада» та ін. Щоб полегшити вивчення, доцільно засвоювати слова за певними тематичними групами (подорожі, робота, побут, спорт та ін.). Навчання стане цікавим, якщо долучати українські фразеологізми, наводити приклади народних традицій».

img8

День української писемності та мови щорічно відзначають 9 листопада, з цієї нагоди Суспільне мовлення запрошує всіх охочих долучитися до Радіодиктанту національної єдності-2022, – про це повідомили на порталі Уряду 7 листопада.

Анастасія Бут

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Я черкащанин 09.11.2022 12:23
При всій любові до нашої мови - немає об'єктивного критерію милозвучності і краси лексики. Кожному його мова здається наймилозвучнішо ю і найкрасивішою.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100