реклама

реклама

У Черкасах 25 листопада відкрили виставку дитячих картин, створених за допомогою штучного інтелекту. Подія відбувається в межах доброчинного мистецько-освітнього проєкту "Завтра АРТ", розповіла Суспільному креативна директорка проєкту Юлія Баранько.

Виставка запрацювала в одному з ТРЦ Черкас. На ній представили роботи п'яти юних митців 5-7 років та учителя.

9a5ccea9ab16cd3a

За словами Юлії Баранько, проєкт започаткували у вересні 2022 року:

"Суть у тому, що IT-компанія навчає дітей — військових, переселенців та волонтерів — малювати за допомогою штучного інтелекту. Це поєднання програмування і творчості. Діти дають команди нейромереж, а вона допомагає їх створювати".

Творці картин — діти-українці. Частина з них живуть за кордоном. На малюнках діти зобразили своє життя та свої емоції. Дехто з них не встиг надіслати свої роботи через ракетні обстріли та блекаут. Тож решту малюнків представлять на онлайн-виставці.

"Є і тема війни, і мрії про перемогу, і любов до України, і радість за звільнення українських населених пунктів. Окремо представлена художня інсталяція «Пришвидшимо будівництво стіни», у якій використана робота технічного куратора курсу Дениса Кіріна", — розповіла Юлія Баранько.

Юні художники записали відвідувачам виставки відеозвернення.

За словами пані Юлії, митцям від 7 до 14 років. Нині вони перебувають у різних куточках світу − Іспанії, Данії, Туреччині, Україні, але хочуть після перемоги України зустрітися вдома і роблять багато задля пришвидшення перемоги.

Після експонування всі картини продадуть на аукціоні, який відбудеться 2 грудня, а вторговані гроші підуть на потреби ЗСУ.

Як розповіла Юлія Баранько, ця виставка перша, але не єдина.

"Роботи «Завтра АРТ» експонуватимуться в межах Міжнародного онлайн проєкту «ВольнаНова – діти». Також ведуться перемовини щодо організації подібних виставок у Польщі, Швеції, Франції, Португалії та Канаді. На кожну з цих експозицій учні готують унікальні роботи. Кожен, хто придбає картину, може бути стовідсотково впевненим, що є власником унікального екземпляра", — пояснила вона.

Вадим Колісніченко прийшов переглянути роботи, зокрема, картину знайомого викладача.

"Я знаю, що буде аукціон, тож зайшов подивитися, що можна придбати. Спеціально зняв роботи на відео, щоб порадитися з дружиною і разом вирішити, що купити", — розповів чоловік.

Співорганізатор виставки, директор БФ "Черкаси Чайка" Віталій Коваленко розповів: ця виставка унікальна. Перша картина з нього була намальована та продана на попередньому такому аукціоні.

"Тоді за зібрані гроші придбати реанімобіль. Він нині в Черкасах, на ремонті. Його полагодять і відправлять хлопцям на фронт", — зазначив він.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100