На думку експертів, завершальні 10 днів перед виборами основні зусилля кандидатів будуть спрямовані на підвищення мотивації власного виборця.

Про ці та інші особливості останньої фази виборчої кампанії до Верховної Ради йшла мова під час «круглого столу» в Києві, організованого за участі заступника Директора Інституту інформаційного суспільства Ярослава Павловського, координатора дослідницьких проектів Київського міжнародного інституту соціології Андрія Кашина, і голови Комітету виборців України Олександра Черненка.

На думку експертів, вирішальну роль відіграватимуть можливості кандидатів залучити на свою підтримку тих громадян, які ще визначаються зі своїм вибором. У випадку із Черкасами, тенденції до нарощування рейтингу демонструє кандидат-самовисуванець Валентина Жуковська. Зокрема, динаміка зростання її підтримки стала пропорційна динаміці втрати голосів Булатецького. Про це, коментуючи дані соціологічного дослідження КМІСу, проведеного в Черкасах наприкінці вересня, зазначив заступник Директора Інституту інформаційного суспільства Ярослав Павловський. Як свідчить падіння рейтингу об’єднаної опозиції, яке фіксується зараз по всій Україні та Черкасах зокрема, співвідношення показників довіри і недовіри до кандидатів, питання визначення переможця виборів у одномандатному окрузі №194 фактично знімається.

– За умов збереження нинішньої динаміки, Жуковська закінчить виборчу кампанію з перевагою у 5-7% від найближчого переслідувача. Причому не факт, що ним буде саме кандидат від об’єднаної опозиції Микола Булатецький. Динаміка зростання рейтингу кандидата від УДАРу та посилення антирейтингу представника об’єднаної опозиції виводить на друге місце саме Андрія Кондратенка. Я думаю, що в даному випадку об’єднаній опозиції треба було домовлятися із Кличком та зніматися на користь його кандидатів. Адже соціологи фіксують чіткий тренд – виборець, який прийшов до УДАРу від «Батьківщини», не зможе демонструвати зворотній перетік у одномандатних округах. Натомість, кандидати від «УДАРу» Кличка цілком спроможні відбирати голоси «Батьківщини», – зазначив Ярослав Павловський.

За даними КМІС, якби вибори в Черкасах відбулися наприкінці вересня, розподіл голосів за партіями в Черкасах був би наступним: найбільше голосів отримав би «УДАР» Кличка, який би підтримали 33% жителів, які визначилися зі своїми електоральними вподобаннями. Друге місце з досить помітним відривом посіла б Об’єднана опозиція з результатом у 23%. На третьому місці опинилася б Партія регіонів з результатом у 16%, на четвертому місці – Комуністична партія з результатом у 11%. П’яте-шосте місце поділили б «Україна – Вперед!» (5%) і ВО «Свобода» (5%). Решта партій отримали б істотно менше підтримки серед населення округу, – зазначає Андрій Кашин. Дослідження проводилося період із 13 по 30 вересня, було опитано 1003 черкащан, похибка не перевищує 2,1%.

До початку вересня лідером серед жителів Черкас була Об’єднана опозиція, а «УДАР» В. Кличка ділив друге-третє місце з Партією регіонів. Станом же на кінець вересня «УДАР» В. Кличка істотно наростив підтримку (з 17% у серпні до 33% наприкінці вересня) і вийшов на «чисте» перше місце. Водночас ВО «Батьківщина» «розгубила» частину своєї підтримки (з 34% у серпні до 23% наприкінці вересня) і опинилося на другому місці. Інша опозиційна сила – ВО «Свобода» – також дещо втратила підтримку – з 10% до 5%. Якщо на початку вересня був сплеск підтримки «Україна – Вперед!» (рейтинг партії з серпня до початку вересня зріс з 5% до 10%), то наприкінці місяця партія повернулася на свої серпневі позиції. А от підтримка Партії регіонів, Комуністичної партії і «Нашої України» не демонструє динаміки.

Нагадаємо, «УДАР» Віталія Кличка пропонував зняти на користь своїх кандидатів у одномандатних округах Черкаської області представників об’єднаної опозиції: керівника Черкаського обласного штабу ОО Анатолія Бондаренка по 199 виборчому округу, голову фракції ВО «Батьківщина» у Черкаській обласній раді Володимира Греся по 195 округу та координатора Ради опозиційних сил Черкащини Леоніда Даценка по 197 округу. Також «УДАР» пропонував зняти свою кандидатуру в підтримку їхнього кандидата по округу №194 висуванцю обєднаної опозиції Миколі Булатецькому.

Сам Булатецький назвав таку пропозицію «УДАРу» провокацією і відмовився.

реклама

Коментарі  

 
+7 #1 Полишинель 17.10.2012 21:13
Проблема в тому, що соціологія на мажоритарних округах неточна, бо 50 відсотків відмов. Це пов'язано з залякуванням людей. Я на днях був в ЧНУ, то всі в кого питав за кого ви будете голосувати, то всі мовчать. Так бояться ректора Кузьмінського, бо він може звільнити з роботи, за неправильне голосування.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100