реклама

реклама

Оголошено короткі списки фіналістів творчого конкурсу Національної спілки журналістів України «Інформаційна передова-2022», повідомляє інформаційна служба НСЖУ.

Журі надало короткі списки в усіх трьох конкурсних номінаціях — «Краща журналістська робота», «Журналісти-волонтери» та «Міжнародна солідарність». Визначити й нагородити переможців і лавреатів планується в січні 2023 року.

facebook-post-70-1024x730

– Робота журі виявилася тривалішою, ніж планувалося, — прокоментував проміжні підсумки конкурсу голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. — Через часті відімкнення електроенергії, спричинені російськими ракетними ударами, працювати довелося у справді форсмажорних умовах. Проте члени журі й уся команда організаторів конкурсу подолали виклики цьогорічної воєнної зими. Дякую всім колегам, які ночами й у вихідні, за найменшої можливості доступу до світла та зв’язку, працювали, переглядали роботи, контактували з їхніми авторами, узагальнювали результати та сформували фінальні списки.

За словами Сергія Томіленка, короткі списки фіналістів — це крок, зумовлений об’єктивною неможливістю до кінця 2022 року підбити підсумки конкурсу в цілому й нагородити переможців. «Тому напередодні Нового року ми вирішили зробити те, що реально за нинішніх умов — оприлюднити імена й назви найкращих робіт, які визначило журі, — пояснив очільник спілки. — Саме серед цих колег будуть розподілені головні й заохочувальні відзнаки конкурсу. Але відбудеться це вже у січні, за результатами детального онлайнового обговорення серед членів журі й відкритого голосування».

У номінації «Краща журналістська робота» надійшло найбільше творів — понад 160. Отож місія оцінювання робіт була тут мало не найскладнішою.

– Мою увагу привернув не один десяток майстерно зроблених матеріалів – статей, інтерв’ю, фоторепортажів, телесюжетів та радіопрограм високого рівня, — поділилась враженнями членкиня журі, засновниця й очільниця Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» Людмила Мех. — Серед них справді непросто вибрати найкращі, але в кожній номінації цього разу має бути не один переможець – і це справедливо. Я щиро вдячна колегам і колежанкам, які в найважчі для країни часи залишаються в журналістській професії і працюють по-справжньому творчо, самовіддано, долаючи біди й труднощі.

– Вітаю медійників, чия праця здобула визнання й чиї найкращі роботи потрапили до короткого списку фіналістів нашого конкурсу, – сказав член журі, письменник-публіцист, секретар НСЖУ Сергій Шевченко. – Водночас шана всім бійцям «інформаційної передової», активу спілки, учасникам творчого змагання за велику й важливу роботу, яку щодня оцінює найвище й найсправедливіше журі – наші читачі, глядачі, слухачі. Особисто я напередодні нового року мав щасливу нагоду ознайомитися з добірними висококласними роботами в царині української журналістики – за що окрема подяка також нашим японським партнерам з фонду, який очолює Джунічі Ковака, і колективу корпорації GREEN COOP, чия благодійна фінансова допомога лягла в основу призового фонду спілчанського творчого конкурсу.

Нагадаємо, учасники могли подавати різні свої твори в різні номінації і в кожній змагатися за перемогу. Далі наводимо короткі списки фіналістів і їхніх робіт у всіх трьох номінаціях. Розподіл відзнак відбудеться лише після спеціального засідання журі в січні 2023 року. Проте вже зараз вітаємо колег із визнанням їхньої професійної майстерності, а всіх, хто не потрапив до фінальних списків, запрошуємо до участі в наступних конкурсах і спілчанських проєктах. НСЖУ щодня контактує з партнерами – міжнародними й українськими організаціями, які потенційно можуть надати підтримку журналістам.

Цьогорічний творчий конкурс НСЖУ відбувається за фінансової підтримки Японського фонду майбутніх поколінь. Загальний призовий фонд становить 200 тисяч гривень. Володарі перших місць у кожній з номінацій отримають грошові премії в розмірі 10 тисяч гривень.

Стаття «Зброю не тримав, але нічого не боявся і був на передку там, де й не варто було б. Один день з військовим капеланом» автора «Прочерку» Назарія Вівчарика серед фіналістів у номінації Краща журналістська робота. У цій же номінації відзначений цикл матеріалів про роботу журналістів Черкащини в умовах війни, зокрема стаття «Єднаймося перед новими викликами в інформаційному просторі» редактора газети «Черкаський край» Тетяни Калиновської.

У номінації Журналісти-волонтери відзначена стаття журналіста сайту «Прочерк» Назарія Вівчарика «Думали, що на декілька днів. А лишилися надовго…» Про допомогу на місцях знають не всі, але кількість приїжджих людей на Черкащині зростає.

Також серед черкащан відзначені:

Юлія Дзюбло, телерадіокомпанія «Ільдана» (Черкаси), відеоробота «Прокидайся, почалося!» – черкаська журналістка і волонтерка розповіла, як зустріла війну»

Юлія Харченко, КП «Медіа-центр» (м. Сміла, Черкаська область), серія відео- та друкованих матеріалів про гуманітарні й волонтерські проєкти, зокрема відеосюжет «Волонтерський центр «Дозвілля» відкрито»

А в категорії Міжнародна солідарність відзначений автор з Черкас Роман Кирей, газета «Урядовий кур’єр», стаття «Коли гримлять гармати, журналісти не мають мовчати»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-3 #2 Не лавреат 30.12.2022 17:54
Немає у списках Василя Марченка. Жаль...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Заслужено! 30.12.2022 17:08
Щирі вітання!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100