реклама

реклама

Мітинг на підтримку військовополонених відбувся 31 грудня в Черкасах. Акцію організували родичі бранців, вони вимагали обміну всіх полонених, – про це повідомляє кореспондент видання «Прочерк».

20221231_113413

На площу з прапорами та плакатами вийшли рідні зниклих безвісти на фронті. На початку учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання усіх загиблих внаслідок російської агресії проти України.

Потім вони просили допомоги та скандували: «обмін всіх на всіх», «поверніть полонених додому».

«Ми зібралися тут, аби вимагати й благати пошуків безвісти зниклих та повернення усіх полонених додому. Ми віддали найдорожче, що у нас було – наших рідних. Мій чоловік служив у 118 бригаді 156 батальйону черкаської ТрО. Із завдання з Попасної не повернулося 32 героя, 4 з них мають статус військовополонених, решту вважають зниклими безвісти. Вже 9-тий місяць ми шукаємо їх», – розповіла організаторка акції Анна Донець.

20221231_111143

Саме напередодні Нового року організували цей мітинг, щоб нагадати людям, що є сім’ї, які будуть цієї ночі без найріднішої людини.

Під час мирної акції порядок забезпечувала поліція.

«За кожним із захисників стоять рідні люди: дружини, діти, батьки – це тисячі скалічених доль. Життя розділилося навпіл. Ми живемо як у прірві. Постійно займаємося пошуками і просимо увесь світ допомогти нам у цьому. Хлопці захищали нас та всю країну, тепер їх немає у жодних реєстрах, окрім реєстру безвісти зниклих за особливих обставин. Ми маємо купу паперів і жодних результатів. Ми просимо, щоб на нас звернули увагу. Ми благаємо про їхнє повернення», – сказала учасниця акції, дружина військовополоненого.

Учасники мітингу звернулися до Координаційного штабу, Об’єднаного центру СБУ, до омбудсменів, уповноваженого з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, уповноваженого з питань зниклих безвісти та військовополонених, до Президента Володимира Зеленського: «Годі мовчати, ми благаємо про допомогу, ми вимагаємо не припиняти пошуки зниклих безвісти з Попаснянського напрямку. Ми вимагаємо домовлятися про обміни всіх військовополонених незалежно від посад. Ми вимагаємо обміну всіх на всіх».

20221231_111209

Надаємо, 30 грудня уповноважена Президента з питань прав захисників України Альона Вербицька повідомила, що близько 3,4 тисяч українських військовослужбовців перебувають у полоні. За її словами ще 15 тисяч зникли безвісти. Про це вона сказала в інтерв'ю німецькому RND.

Вербицька твердить, що Росія відмовляє Червоному Хресту в доступі до таборів для військовополонених і порушує Женевську конвенцію.

Дружини чоловіків 115 бригади 20 батальйону ЗСУ також звернулися до суспільства та розповіли: «Наші чоловіки пропали 3 липня у смт Білогорівка Луганської області, захищаючи країну від агресора. Ми не знаємо, де вони та в яких умовах. Благаємо нашу владу допомогти повернути наших чоловіків та батьків додому».

Акція тривала годину, до неї долучилося близько сотні людей.

Анастасія Бут

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100