18 жовтня до Маньківської центральної районної лікарні із діагнозом гостре отруєння поступила 48-річна жителька села Іваньки. Зі слів потерпілої, напередодні вона поїла дикорослих грибів, які назбирала у лісі поряд із селом. Потерпіла у стані середньої тяжкості знаходяться у реанімаційному відділенні.

Цього ж дня до 3-ї міської лікарні обласног центру поступив 62-річний місцевий житель який також вживав гриби, які назбирав у лісі. На даний час чоловік знаходяться у терапевтичному відділенні, його стан лікарі оцінюють як тяжкий.

Про це інформує прес-служба МНС області.

Територіальне Управління МНС вкотре звертаєтьсь до жителів області:

-Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, і якщо ви впевнені, що вони їстівні.

-Гриби накопичують отруйні токсичні та хімічні речовини, тому ні в якому разу не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

-Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання. При обробці спочатку гриби треба прокип'ятити 7-10 хвилин, після чого відвар злити. Лише тоді гриби можна варити або смажити

-Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Перша допомога при отруєнні грибами:

-Негайно викличте «Швидку медичну допомогу».

- Одночасно, не очікуючи її прибуття, терміново промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими, прийміть активоване вугілля (1 пігулка на 10 кг ваги).

- Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, це допоможе відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100