реклама

реклама

Рішенням Черкаської обласної ради від 2 грудня 2022 року створено сім нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

Рябчик шаховий  - вид, що занесений до Червоної книги України. Фото - Олександр Шиндер

Рябчик шаховий - вид, що занесений до Червоної книги України. Фото - Олександр Шиндер

* Ботанічний заказник «Дзендзіри» площею 18,6 га між с. Шостакове та смт Катеринопіль Звенигородського району. Територія знаходиться в заплаві р. Гнилий Тікич, на якій поширені угрупування, що охороняються на міжнародному рівні, а також популяція рябчика шахового – рідкісного виду рослин, занесеного до Червоної книги України.

* Ботанічна пам’ятка природи «Степові ділянки» площею 3,6 га в адмінмежах смт Стеблів Звенигородського району. Під охороною перебуватиме територія степу, на якій зростає популяція ковили волосистої – рідкісного виду рослин, занесеного до Червоної книги України. Територія також має історичну та патріотичну цінність.

* Ботанічна пам’ятка природи «Степові схили» площею 3,8 га в адмінмежах смт Стеблів Звенигородського району. Під охороною перебуватиме територія степу на лівому березі р. Рось, на якій зростає популяція ковили волосистої – рідкісного виду рослин, занесеного до Червоної книги України. Територія також має історичну та патріотичну цінність.

* Ботанічна пам’ятка природи «Шафран сітчастий» площею 0,2 га в адмінмежах с. Карашина Селищенської територіальної громади Звенигородського району. Місце зростання шафрану сітчастого – рідкісного виду рослин, занесеного до Червоної книги України. Територія має природоохоронне та естетичне значення.

* Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Сквер Надія» площею 1,2 га в с. Подільське Новодмитрівської сільської ради Золотоніського району, що має природоохоронне та естетичне значення і підлягає особливій охороні.

* Ботанічна пам’ятка природи «Балка біля села Великі Канівці» площею 2,0 га в адмінмежах с. Великі Канівці Чорнобаївської територіальної громади Золотоніського району. Тут поширені види рослин, які занесені до Червоної книги України, серед яких сон розкритий, горицвіт весняний, ковила волосиста та шафран сітчастий.

* Ботанічна пам’ятка природи «Степова балка» площею 4,4 га в адмінмежах с. Антипівка Під охороною перебуватиме територія степу, на якій зростає популяція ковили волосистої – рідкісного виду рослин, занесеного до Червоної книги України

Шафран сітчастий - вид, що занесений до Червоної книги України. Фото - Максим Гаврилюк

Шафран сітчастий - вид, що занесений до Червоної книги України. Фото - Максим Гаврилюк


Землекористувачі, у віданні яких знаходяться території та об’єкти природно-заповідного фонду, протягом року мають розробити документацію зі встановлення меж відповідних територій в натурі (на місцевості). Відповідно до рішення Черкаської обласної ради, управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації повинно внести відповідні зміни і доповнення до переліку територій та об'єктів природно-заповідного фонду області.

Максим Гаврилюк, еколог

реклама

Коментарі  

 
+11 #1 Шульц 13.01.2023 11:12
Напевно, що так і треба, тому що "ехвективні" землероби порозорюють всі луки, берега, яри і схили. Воду у колодязях вже потруїли, раки із ставків на берег повилазили.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100