реклама

реклама

Президент Володимир Зеленський підписав суперечливий закон, який розширює повноваження уряду контролювати ЗМІ, що ставить під загрозу свободу преси та плюралізм ЗМІ в країні. Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) приєднується до своїх українських філій, Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Незалежна Медіа-Профспілка України (НМПУ), закликаючи уряд переглянути нове законодавство та розпочати розвернутий інклюзивний діалог із журналістськими спілками та медіа-сектором.

Президент України Володимир Зеленський виступає під час прес-конференції у західноукраїнському місті Львів 11 січня 2023 року на тлі російського вторгнення в Україну. Фото: Юрій Дячишин / AFP


Свобода та плюралізм ЗМІ в Україні поставлені під загрозу відповідно до закону «Про ЗМІ», поданого до парламенту у 2020 році та ухваленого 13 грудня 2022 року. Він посилює державний контроль над інформацією. Закон наділяє регулятора, Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, члени якої призначаються Президентом і Верховною Радою, більш широкими повноваженнями щодо українського медіа-простору.

Відповідно до нещодавно ухваленого закону, підписаного Зеленським 29 грудня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зможе без судового розгляду тимчасово забороняти роботу інтернет-ЗМІ та вимагати від інтернет-провайдерів блокувати доступ до інтернет-видань. видати обов’язкові до виконання приписи редакціям ЗМІ, врегулювати роботу операторів кабельного та онлайн-телебачення, скасувати реєстрацію друкованих ЗМІ та ін.

У липні 2022 року, коли Україна отримала статус країни-кандидата на вступ до ЄС, членські організації МФЖ, НСЖУ та НМПУ разом із Європейською федерацією журналістів (ЄФЖ) закликали українську владу привести проект закону про медіа у відповідність до європейських стандартів. свободи преси.

У своїй заяві, опублікованій 13 грудня, НСЖУ попередила, що свобода слова в Україні знаходиться під загрозою, і назвала «надмірними» широкі повноваження, надані національному регулятору. У профспілці заявили, що «закон передбачає не регулювання медіасфери, а фактично встановлення відносин субординації, коли ЗМІ переходять під контроль влади».

У заяві, оприлюдненій на початку січня, НМПУ попередила, що закон не містить обмежень щодо створення державою лінійних медіасервісів, дозволяючи монополізувати ефір контентом, створеним виключно державними ЗМІ. «Такий фактичний стан речей не сприяє обмеженню політичного впливу провладної політичної сили на ЗМІ та суперечить принципу плюралізму, що створить системні проблеми з демократією».

Крім того, в спілці зазначили, що, згідно із законом, анулювання ліцензій і заборона діяльності ЗМІ може відбуватися без рішення регулятора і суду, що «зводить нанівець роль регулятора і ставить власників ЗМІ в повну політичну та економічну залежність від особистих рішень президента країни, що створить проблеми для демократії», – додає спілка.

Генеральний секретар МФЖ Ентоні Беланжер попередив, що закон матиме негативний вплив на свободу слова. «Ми надзвичайно стурбовані авторитарним дрейфом української влади щодо ЗМІ та журналістів. Хоча нове законодавство покликане імплементувати європейську директиву, воно може створити системні проблеми для демократії в Україні, оскільки розширює державний контроль над медіа», – зазначив Беланжер.

«Ми закликаємо уряд переробити закон, почати обговорення з журналістськими організаціями та ЗМІ. Не може бути демократії без незалежної журналістики», – додав він.

• За додатковою інформацією звертайтеся до МФЖ за телефоном +32 2 235 22 16

Про це йдеться на сайті НСЖУ.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Гламур 13.01.2023 23:21
Шо вони курять? Яка свобода преси, коли всі видання належать грошовим мішкам? В Україні немає незалежних журналістів, тому ця новина нікому не цікава.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100