Чому дітям ні в якому разі не можна збивати температуру «аспірином», чому замість пігулок краще укріплювати імунітет тим, що дарує нам природа та наскільки доречно зараз щепитися проти грипу? Про це в інтерв’ю виданню «Про все» розповіла головний лікар Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна.

– На сьогодні ми вже отримали інформацію про те, що в Україні є зареєстровані вакцини, які місять всі три штами вірусу, які цього року циркулюватимуть на території України. Серед них – новий для нашої території вірус групи В Вісконсін, штам вірусу групи А Вікторія (H3N2) та штам вірусу А Каліфорнія (Н1N1), який називали пандемічним грипом 2009 року. Останній матиме менше епідеміологічне значення, тому що до нього вже є й індивідуальний, і колективний імунітет. Так як грип іде до нас із західної півкулі, у нас завжди є час оцінити епідеміологічну ситуацію.

– Якщо людина вже перехворіла якимось із цих видів грипу, чи може вона захворіти повторно?

– Цим штамом – ні, але іншим штамом вірусу захворіє. Тому ми й хворіємо декілька разів на рік застудними вірусними респіраторними захворюваннями чи інфекціями дихальних шляхів. Кожного разу захворювання викликається якимось із вірусів грипу. Необхідно пам’ятати, що є інші віруси, які уражують дихальну систему. Це – аденовіруси, парагрип, риновірусна інфекція. Усього нараховується більше 2000 вірусів.

– Наскільки доцільно зараз щепитися проти грипу?

– Вважається, що щеплення необхідно зробити за два тижні до початку епідемічного підйому чи епідсезону. В нас на території України ріст захворюваності починається з середини грудня, тому на сьогодні провести щеплення від грипу ще доцільно – для забезпечення захисту від тих типів вірусів, які вказані в інструкції до вакцини, організм встигне створити достатній рівень імунітету.

– Кому щеплення протипоказане?

– Прямими протипоказаннями є алергія на курячий білок або інший складник вакцини. Тим, у кого є ознаки будь-якого захворювання: респіраторного, шлунково-кишкового, особливо якщо воно супроводжувалось підвищенням температури. Стан здоров’я має оцінити ваш лікар. В таких випадках щеплення рекомендовано проводити після одужання.

Кожна людина в своєму арсеналі з віком набуває хронічних захворювань і важливо не зробити щеплення на фоні загострення цієї хвороби. Ці хронічні захворювання в неактивній формі не є протипоказанням до щеплення.

– Куди звертатися, аби щепитися?

– Перед щепленням варто проконсультуватися у сімейного або дільничного лікаря, звернутися в аптеку. У достатній кількості вакцини – «Інфлювак», «Флюорикс», «Ваксигрип» і нова французька вакцина «Інтаза» в аптеках будуть із 20 жовтня. Орієнтовна ціна за одну дозу становитиме від 68 гривень.

– Чули, що вакцина, аби зберегти властивості, має бути доставлена в лікувальний заклад обов’язково у спеціальному холодильному контейнері?..

– Аби дотриматися правил холодового ланцюга, вакцина повинна зберігатися в умовах холодильника при температурі від + 2 до +8. Тому в аптеці ми купуємо вакцину і якщо одразу їдемо в поліклініку і нас щеплюють, достатньо холодового елементу. Якщо надворі +10, то поки ви доїдете до поліклініки, жодні властивості вакцини не будуть порушені. Якщо плануєте використати її пізніше, можете зберігати її в побутовому холодильнику.

– Де гарантія, що вакцина, якою мене щепитимуть, наприклад, у поліклініці, якісна? Чи маємо ми право попросити документи?

– Якщо ви купуєте вакцину в аптеці, запитайте, чи це вакцина цього сезону, подивіться на термін виготовлення, повинен бути 2012 рік. Не 2011, не 2010. Вакцина, як правило, розрахована на один рік – до початку осіннього періоду 2013 року. Попросіть інструкцію до застосування й перевірте, чи містить вона вакцину вірусу А(Н1N1), A(H3N2) і новий вірус В Вісконсін.

– Ну от – з’явився нежить, у горлі дере, тіло ломить, на градуснику 37,8. Яку температуру варто «збивати»?

– Насторожити повинні не тільки перераховані симптоми, адже грип має форми від класичної – із головним болем, болем у очних яблуках, ломотою у суглобах і м’язах, високою температурою тіла і кашлем на другий-третій день – до асимптомних форм грипу, коли температура не підвищується, але всі інші ознаки є. Є форми грипу з високою температурою без нежиті й кашлю. Якщо ви відчуваєте, що застуда наступає, забезпечте спокій своєму організму. Вважається, що при температурі до 38 – у дітей і 38,5 – у дорослих – в організмі формуються захисні антитіла, імуноглобуліни. Якщо ми знижуємо температуру 38-38,5 до норми, то ми даємо вірусу більше шансів на розмноження. Із жарознижуючих рекомендують приймати два препарати – «Парацетамол» або «Ібупрофен» та їх аналоги. «Аспірин», особливо для дітей, не те що не рекомендується, він протипоказаний до вживання на фоні респіраторних хвороб у зв’язку з тим, що може призводити до розвитку такого ускладнення, як синдром Рея, коли відбуваються зміни у розумовому стані дитини та інші ураження центральної нервової системи.

– Аби знизити ризик захворіти на грип, чи доречно саме зараз приймати препарати для зміцнення імунітету?

– Як лікар-інфекціоніст я раджу зробити щеплення. У нас ще є на це час. Що стосується неспецифічної імунопрофілактики, тобто стимуляції імунітету, то я вважаю, що краще застосовувати те, що дає нам природа і вживати продукти, які містять фітонциди – цибулю, часник, хрін, якщо немає гастроентерологічних захворювань. Для дітей і тих, у кого є виразка шлунку, літніх людей, рекомендую інгаляції. Дрібно посічений часник або цибулю викласти у посуд і поставити поруч із місцем, де дитина спить, робить уроки.

– На лимони та апельсини теж варто налягати, аби зміцнити імунітет?

– Так, але бажано вживати ті продукти, які ростуть на нашій території – яблука, буряк, моркву, шипшину, капусту, особливо квашену, у якій вітаміну С більше, ніж у цитрусових. Організм засвоює більше те, що росте на нашій рідній території. Воно генетично більше їй підходить. А ліки «Арбідол», «Амізон», «Аміксин», Афлубін» я б радила застосовувати як засоби екстреної профілактики. Наприклад, тоді, коли явних симптомів грипу ще немає, але на роботі колеги вже хворіють. Або якщо ви часто користуєтесь громадським транспортом. Так, один хворий може заразити до 20-ти здорових людей. Ці препарати впливають на швидке вироблення інтерферонів, але приймати їх протягом усього епідемічного періоду не варто.

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Фармацвет Упса 20.10.2012 19:05
Каждый год, в конце октября, мы с подругами чешем одно и то же...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100