реклама

реклама

Черкасці вшанували пам'ять захисників Донецького аеропорту зранку 20 січня на площі Слави, – про це повідомляє кореспондентка видання Прочерк.

Родичі тих, хто не повернувся з війни на східних кордонах, разом з військовими, представниками влади та небайдужими містянами поклали квіти до меморіалу  загиблим за незалежність та цілісність України. У Свято-Троїцькому Соборі відбувся молебень.

20230120_091039

Кіборги тримали оборону Донецького аеропорту 242 дні. Скориставшись перемир'ям для евакуації убитих та поранених, окупанти 20 січня 2015 року замінували та підірвали колони, які тримали перекриття аеропорту. Саме 20-го січня зафіксовано найбільші втрати серед українських захисників під час оборони ДАП – 51 військовослужбовець.

«Сьогодні ми вшановуємо полеглих оборонців Донецького аеропорту і віддаємо честь живим. Вони стали символом незламності та бойового духу українського війська. Не витримував бетон, плавився метал, а вони стояли. Непохитні, віддані та героїчні. Наші кіборги», – прокоментував начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

20230120_090322

За офіційним даними кількість загиблих військових ЗСУ в Донецькому аеропорту становить 109 осіб. Серед них 16 з Черкаської області, зокрема троє з Черкас.

Син Олега Гаги, який родом із Золотоніського району, обороняв Донецький аеропорт. В'ячеслав Гага загинув 26 січня 2015 року в Донецькій області.

«Такий день не забудеться ніколи. Важливо долучати людей до таких заходів, особливо молодь, щоб вони знали про своїх героїв. Мій син був викладачем фізичного виховання. У 2013 році пішов служити. Сказав: «Ніхто крім нас». Спочатку їх відправили до Криму, потім на Донбас. Під Слов’янськом він отримав поранення. Він має два ордени за відвагу третього та другого ступеня, за заслуги перед Черкащиною та оборону Донецького аеропорту», – із сумом розповів Олег Гага.

Син черкащанки Олени Галви загинув під час захисту Донецького аеропорту. В’ячеслав Галва був полковником у відставці, але після вторгнення росії в Україну добровільно подався на схід.

20230120_092740

«Через проблеми зі здоров’ям, як військового його не взяли, тому він став навчати новобранців. Він казав: «Я не можу стояти осторонь, коли бачу молодих патріотичних хлопців, які не мають бойових навиків». Для мене ця тема дуже болюча. Важливо, щоб народ пам’ятав наших хлопців», – поділилася Олена Галва.

Молодший син жінки та її онуки нині теж воюють за Україну. Ім’я В’ячеслава Галви викарбуване на меморіалі загиблим захисникам.

Анастасія Бут

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100