реклама

реклама

Стажування активної учнівської молоді розпочалося 30 січня у Черкаській міській раді. Більше сотні школярів зможуть ознайомитися із діяльністю департаментів під час стажування в органах місцевого самоврядування, про це повідомляє кореспондентка видання «Прочерк».

20230130_142425

Таку ініціативу запровадили відповідно до Міської програми розвитку загальної середньої освіти м. Черкаси на 2022-2027 рр. Проте, стажування учнівської молоді в органах місцевого самоврядування організовують вже не вперше. За словами заступниці міського голови Черкас Анастасії Чубіної, цього року у Черкаській міській раді стажуватиметься 130 школярів.

«Всі, хто подав коректно заповнені анкети, мають змогу пройти стажування. Для мотивації дітей вирішили не встановлювати ліміти, а прийняти усіх. У зв’язку з тим, що загальна кількість бажаючих – 130 учнів, було прийнято рішення поділити їх на дві зміни для того, щоб це було зручніше та комфортніше. Сьогодні розпочинаємо роботу з першою зміною – це 65 учнів, які приєднаються до різних структурних підрозділів міської ради. Там вони пройдуть перший етап для якого відведено 3 тижні», – зазначила Анастасія Чубіна.

Опісля п’ять кращих учнів зможуть простажуватися у міського голови Анатолія Бондаренка і перейняти досвід органів місцевого самоврядування у місті-побратимі Валмієра, що у Латвії.

Анастасія Чубіна додала: «Другий етап передбачає стажування на посаді міського голови та поїздку під час весняних канікул до Валмієри, де вони зможуть порівняти досвід та умови роботи органів самоврядування України та Латвії. Для цього за мотиваційними есе та балами, які наберуть учні під час стажування, буде відібрано п’ять найкращих з них».

photo_2023-01-31_08-26-31

Для того, щоб отримати сертифікат про проходження стажування у міськраді, школярам необхідно переймати там досвід мінімум 6 годин. Стажування відбувається у позанавчальний час.

«Про таку ініціативу мені розповів тато, я подумала, що це буде для мене корисно та пізнавально, і вирішила зареєструватися. Я дуже хочу поїхати в Латвію та подивитися, як там усе влаштовано, тому під час стажування буду докладати якомога більше зусиль», – поділилася учениця Християнської адвентистської гімназії Стася.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко очікує від молоді підхопити нові ідеї для розвитку міста:

«Хотів би, щоб найкращі ідеї ми зреалізували у програмі соціально-економічного розвитку міста Черкаси. Впевнений, що задумки у школярів будуть, бо вони надзвичайно креативні, активні та хочуть розвивати місто».

Підрозділи для стажування учні обирали самостійно відповідно до своїх вподобань. Дев’ятикласниця Черкаської гімназії №9 Софія вподобала департамент архітектури та містобудування, розповіла чому:

«Це може допомогти мені з вибором професії у майбутньому. Я задумуюся над тим, щоб стати архітектором, можливо мені дуже сподобається у департаменті архітектури і вирішу спробувати це у майбутньому. Про цю програму мені розповів класний керівник, вона мене зацікавила і я заповнила анкету. Думаю, це гарний досвід для нас та можливість спробувати себе у новій сфері. Я сподіваюся, ми зможемо висловити тут свої ідеї».

Спікерка учнівської міжпарламентської асамблеї Анна Кравченко впевнена у тому, що такі заходи допоможуть виховувати свідому молодь: «Зараз для учнів дуже важливо отримувати знання, які у майбутньому допоможуть розвивати нашу країну. Я обрала департамент освіти та гуманітарної політики, тому що цікавлюся політикою, прагну здобути там новий досвід. Планую вступати в Україні, а не закордоном, тому для мене важливо розвивати нашу державу. Також я очікую від стажування нових знайомств та можливостей».

Анастасія Бут

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 Енциклопед 31.01.2023 18:11
До відома любителів погратися у школу: "Стажування — навчання персоналу на робочому місці під керівництвом відповідальної особи після теоретичної підготовки або одночасно з нею з метою практичного оволодіння спеціальністю, адаптації до об'єктів обслуговування та керування, набуття навичок швидкого орієнтування на робочому місці та інших прийомів роботи".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 Бульбашки 31.01.2023 10:43
Це повна самодіяльність, яка не вписується у освітній процес та не передбачена жодним нормативним документом. А "навчателі" зовсім далекі від освіти. Назвали б це екскурсією, то було б правильніше. Немає також потреби витрачати кошти на поїздку у невеличке прибалтійське містечко.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100