реклама

реклама

З 1 грудня 2022 року саме Пенсійний фонд України призначає і виплачує субсидії та пільги. Ця функція передана від органів соцзахисту населення. Саме вони раніше займалися реалізацією і фінансуванням цих виплат. Про це повідомив начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Олександр Супряга.

 1675340545885

– Громадяни, як і раніше, можуть подавати документи через ЦНАПи органів місцевого самоврядування або ж до сервісних центрів Пенсійного фонду України. Спосіб виплати пільг залишається незмінним: на банківський рахунок або через пошту, – зазначив фахівець.

Також він повідомив, що з 1 січня цього року набула чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до якої страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснює не Фонд соціального страхування України, а ПФУ.

– Відтепер Пенсійний фонд виплачує «лікарняні», «декретні», допомогу на поховання застрахованим особам, зокрема, потерпілим на виробництві, одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей. У січні вже ПФУ забезпечив своєчасне фінансування пенсійних виплат, страхових виплат, субсидій і пільг на загальну суму 1 мільярд 913 мільйонів гривень, – зауважив Олександр Супряга. – Всі виплати за січень профінансовані вчасно. Станом на сьогодні проведено нарахування житлових субсидій та пільг на лютий. Фінансування виплат в лютому розпочнеться найближчим часом.

Заступник начальника Головного управління ПФУ в Черкаській області Тетяна Хилик повідомила субсидіантам, що для них нічого не зміниться у зв’язку з передачею функцій адміністрування Пенсійному фонду. Виплата проводиться незалежно від того, чи є субсидіант чи пільговик пенсіонером.

– Також зазначу, що особам, яким була призначена субсидія на житлово-комунальні послуги органами управління соцзахисту, автоматично чи в зв’язку з наданням заяв будем все буде продовжено. І звертатися до ПФУ непотрібно. Ми на сьогодні від управлінь соцзахисту отримали 50% справ субсидіантів та пільговиків. Відповідно до постанови Кабміну до квітня ми отримаємо всі інші справи і зможемо їх використовувати в подальшому. Тим громадяни, яким призначена житлова субсидія управліннями праці, будуть і в подальшому їх отримувати на банківські рахунки чи на поштові відділення. Громадяни ,які не можуть самотужки сплачувати житлово-комунальні послуги і ще не подали документи на призначення субсидії, можуть це зробити в будь-який час, у тому числі і в період опалювального сезону. Подати треба заяву і декларацію. Є випадки, коли треба подавати й інші документи.

Звертатися за субсидією крім центрів надання адміністративних послуг, крім уповноважених осіб тергромад можна ще й до сервісних центрів ПФУ, які працюють таким чином: незалежно від того, де людина зареєстрована чи проживає, громадянин може звернутися до будь-якого сервісного центру.

1675340593525

Начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Людмила Хижняк поінформувала про особливості подання через вебпортал Пенсійного фонду України заяв-розрахунків для отримання фінансування на оплату лікарняних.

– Щодо страхових виплат. Для отримання фінансування по лікарняних роботодавцю, як і раніше, треба подати заяву розрахунок, де міститься інформація про нараховані кошти застрахованих особам. Форма заяви не змінилася. Важлива зміна для роботодавців – подавати заяву треба до ПФУ через особистий кабінет на порталі електронних послуг. Цей ресурс доволі знайомий portal.pfu.gov.ua. Щоб сформувати заяву-розрахунок, користувачу треба мати доступ до інтернету та кваліфікований електронний підпис. Для подання заяви роботодавцю не треба подавати окремий договір, як це було раніше у взаємовідносинах з фондом соціального страхування… Для уникнення помилок використання лапок в назві суб’єкта господарювання не допускається. Це унеможливлює своєчасне опрацювання заяв, – каже фахівець.

Фахівці наголосили, що передання Пенсійному фонду України нових функцій не вплинуло на своєчасність виплати пенсії. Як і зазвичай, пенсію за січень профінансовано вчасно і у повному обсязі.

Щодо субсидій, то право на їх отримання мають сім’ї в яких плата за житлово-комунальні послуги більша від встановленого обов’язкового платежу. Право на житлову субсидію визначається відповідно до майнового стану господарства. Обов’язковий відсоток платежу встановлюється для кожної родини індивідуально за встановленою формою і визначається виключно відповідно до доходів громадян.

Важливо. Послуга безготівкової сплати пільг за житлово-комунальні послуги скасовано. Якщо раніше оплату за житлово-комунальні послуги розподіляли між відділеннями «Ощадбанку» та «Укрпошти.», то тепер гроші будуть нараховуватися на рахунок людини в банку. Необхідно буде самостійно зняти гроші і заплатити за житлово-комунальні послуги безпосередньо комунальним підприємствам та організаціям.

З будь-яких питань громадяни можуть дзвонити для консультаційна номер 0-800-504-801

Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати орган Пенсійного фонду України про:

зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств;

зміни соціального статусу членів домогосподарства;

зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;

зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;

зміни управителя, виконавця комунальних послуг (крім випадків, коли інформація про зміну надається виконавцем послуги), створення ОСББ;

отримання ним або членом сім’ї особи із складу домогосподарства одноразово доходу у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;

настання умов, за яких втрачається право на отримання субсидії на понаднормову площу житла.

*Більше інформації про це – у п. 90 постанови Кабінету Міністрів України № 848 від 21.10.1995 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (зі змінами).

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100