реклама

реклама

Управляюча компанія «Нова якість» вимкнула електрику в одному з гуртожитків, який обслуговує в місті. Мова про будівлю за адресою провулок Авіаційний,16/1. Вже тиждень мешканці будівлі без електрики. Мешканці скаржаться, що у період опалювального сезону дуже складно жити повністю без електропостачання.

index

– Вночі вимкнули перед позаминулими вихідними. Будівля – гуртожиток, який був колись на балансі підприємства «Азот», а тепер він на балансі міста, – каже мешканка гуртожитку Дарина. – Є мешканці, які мають заборгованість за електроенергію. Не платять довгий період часу. Нам сказали, що в гуртожитку один картковий рахунок і один лічильник на всіх. Оскільки накопичилося вже 50 тисяч боргу, то рішенням керівництва «Нової якості» було сказано відключити електроенергію до сплати боргів. А хто має сплачувати? Чи боржники, чи всі мають скидатися. Не збагну. Так само не розумію, як в період воєнного стану, в час зими відключати нас від електрики…

– У міськвиконкомі нам сказали, мовляв, ну да, «Нова якість» не права… Але що ми можемо зробити? Отак ми і живемо. При цьому, «Нова якість» пропонує як альтернативу встановити індивідуальні лічильники до кожної квартири за майже 20 тисяч гривень. І встановлює ці лічильники підрядник, якого ми не знаємо і який особливо і не представлявся. Він не пропонував нам договору, гарантій, просто давав рахунок, куди треба скинути гроші і, мовляв, завтра вже привезуть встановлять лічильник. Дехто запитував, чи можна купити лічильник в іншого постачальника і встановити, та нам сказали, що так не можна. Тобто, право вибору нам не дають.

Що поки роблять мешканці гуртожитку, як живуть? Воду гріють на газовій плитці. Ліхтарі, повербанки і телефони заряджають на роботі. Але, звісно, це не життя.

Водночас у «Новій якості» повідомили наступне: Причина відсутності електрики в гуртожитку дійсно значна заборгованість за спожиту електроенергію перед «Черкасиобленерго». Станом на кінець січня вона складала майже 50 тис. грн. Зараз мешканці поступово гасять заборгованість. Після того як питання богу буде вирішене, постачання електроенергії споживачам відновиться. Чому така ситуація виникла? Цей борг накопичувався роками.

Цей гуртожиток обладнаний лише загальнобудинковим лічильником. Відповідно показники за спожиту електрику рівномірно розподілялися між усіма співвласниками. Але сплачували - не всі. Так виникла заборгованість, яка постійно зростала. Аналогічна ситуація спіткала не лише гуртожиток на Авіаційному, а ще у частині тих, які обслуговує управлінська компанія. Тому було ухвалено рішення про встановлення у них карткових лічильників. Вони працюють за принципом передплати за світло. Тобто електроенергія є доти, доки на рахунку не вичерпалися кошти. Тобто люди мають сплачувати наперед, паралельно погашаючи заборгованість.

Мешканцям необхідно було визначити відповідальну особу чи сформувати ініціативну групу, яка б стежила за лічильником і вчасно його поповнювала та стимулювала інших співвласників-боржників до сплати. Іншого виходу не має. Адже борг лише продовжував би рости й надалі.

«У частині гуртожитків люди провели збори, обговорили, як бути, радилися з нами. І деякі будинки вирішили відмовитися від карткових лічильників, а встановити замість них - індивідуальні, коли лічильник є у кожній кімнаті, а відповідно кожен платить за реально спожиту електроенергію. Частина гуртожитків уже провела реконструкцію мереж. Роботи виконували профільні підрядні організації.

Наприклад, гуртожиток вулиці на Нижня Горова, 11: - улітку більшість його мешканців вирішили, що не хочуть користуватися картковим лічильником. Вони обрали підрядну організацію, підписали з нею угоду на реконструкцію загальнобудинкових та кімнатних мереж. Паралельно погасили заборгованість. Тепер більшість людей цього гуртожитка мають індивідуальні лічильники і платять лише за ту електроенергію, якою користуються. Частина кімнат відмовилися від індивідуальних лічильників. Вони лишилися на картковому, відповідно стежать за тим, щоб на ньому були кошти.

Щодо будинку на Авіаційному,16/1: він досі перебуває на картковому лічильнику. На індивідуальні перейшли лише частина кімнат. До всього - загальну заборгованість мешканці поки так і не погасили, не визначилися з ініціативною групою, яка б стежила за картковим лічильником. Тому коли кошти закінчуються, електроенергія зникає. Тепер щоб її відновити мешканці мають погасити борг та поповнити лічильник.

Додамо, що є кімнати, які систематично ігнорують проплати і мають борг до 5 тисяч грн. Ми неодноразово розклеювали оголошення про те, що лічильник необхідно вчасно поповнювати, щоб мешканці не лишилися без світла, радили хоча б поступово погашати заборгованість, але люди ігнорували їх.

Зараз же поки мешканці не погасять заборгованість перед «Черкасиобленерго», відновити світло ми не можемо. Також радимо мешканцям все ж визначитися з ініціативною групою і надалі: або ж стежити за лічильником, або ж зробити реконструкцію і перейти більшістю кімнат на індивідуальну оплату», – йдеться у роз’ясненні «Нової якості».

Водночас в Черкаському правозахисному центрі зауважують, що «Нова якість», м’яко кажучи, порушує закон, відключаючи людей від електрики у цей складний час.

– Постанова Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 р. № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» говорить, що відключати електроенергію заборонено. Тож радимо мешканцям гуртожитку викликати поліцію і посилатися на постанову. Адже працівники «Нової якості» у конкретному випадку перевищили повноваження. І це буде найкращий спосіб змусити обслуговуючу компанію повернути електрику, – зазначили в правозахисному центрі.

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #12 ???????? 08.02.2023 17:59
Цитую Эриний:
Люди бежали в город из колхозного рабства.

"Смешались в кучу кони, люди..." Я ведь не об этом спрашивал. Вообще-то, при Хрущеве колхозное рабство отменили, выдали паспорта и бежать из села в город стало не то, что законно - государство это всячески приветствовало.
На счет детей ради квартир. Если вы росли в Черкассах, уверен, у вас в садике, дворе, школе, ПТУ/техникуме/институте были братья или сестры, разница в возрасте у которых была менее года. Спрашивается, почему родители так торопились? К чему такая спешка? Чтобы семью успеть завести до 40-50 лет? Нет, не поэтому, а потому, что четкого графика выдачи квартир не было. Предприятиям(от которых и распределялось жилье) квартиры могли выделить в любое время. Вот люди и подстраивались. Чтобы быть готовым в любой момент получить жилье торопились.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #11 Эриний 08.02.2023 16:28
Цитую ????????:
[quote name="Эриний"]
А зачем человек живя в комнатушке заводил семью с двумя детьми? Чтобы квартиру по легкому получить?

Рождённым в 21 веке не понять, что более половины населения Черкасс - горожане в первом-втором поколении. Когда в 1954 Черкассы стали областным центром - население города было менее 50 тысяч. К 1990 г. - превысило 280 тысяч. Это - при отрицательной динамике рождаемость/смертность! Люди бежали в город из колхозного рабства. И ради этого - согласны были и в общагах ютиться, и детей там растить. Поспрошайте дедушек-бабушек. Ждать квартиру до 40-5
0 лет, при средней продолжительнос ти жизни около 60 лет, и только потом семьёй обзаводиться? Были и такие. Но большинство - даже не считали отсутствие нормальных бытовых условий ненормальным. Ведь так жили ВСЕ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #10 ???????? 08.02.2023 14:33
Цитую Эриний:
Цитую А:
При чем тут комуняки?

спитайте тих, хто при комуняках по 10-15 років жив в тому гуртожитку, в комнатушці на сім'ю з двома дітьми, і пахав за копійчану зарплатню, виконуючи всі примхи начальства, без права зміни місця роботи під загрозою втрати місця в черзі на житло. Саме від комуняк іде традиція колективної відповідальност і всіх пожильців за бикування окремих осіб.

А зачем человек живя в комнатушке заводил семью с двумя детьми? Чтобы квартиру по легкому получить?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #9 А 07.02.2023 16:34
когда на пару дней не оплатишь свет- вмиг прилетает в ящик судебный позов.
и никто не спрашивает, больной ли человек или, или здоровый.Или его предприятие разгромили в рамках борьбы с барановирусом. выдирают с горла
Где администрация общаги?
пусть берет полицию и проводит роботу с должниками
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #8 Эриний 07.02.2023 12:15
Цитую А:
При чем тут комуняки?

спитайте тих, хто при комуняках по 10-15 років жив в тому гуртожитку, в комнатушці на сім'ю з двома дітьми, і пахав за копійчану зарплатню, виконуючи всі примхи начальства, без права зміни місця роботи під загрозою втрати місця в черзі на житло. Саме від комуняк іде традиція колективної відповідальност і всіх пожильців за бикування окремих осіб.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #7 Эриний 07.02.2023 12:07
Відповідальніст ь за оплату комунальних послуг несе перед постачальником власник житла. В даному випадку - міськрада, що представляє громаду міста. Саме вона мала оплачувати вартість спожитих пожильцями ком.послуг, або організувати і контролювати їх сплату жильцями. Винні в створенні заборгованості - посадовці ЧМР, що роками не контролювали стан оплати послуг жильцями, і не вживали заходів щодо неплатників. А коли заборгованість накопичилась - передали гуртожиток під управління НЯ і роблять вигляд, що вони мне при ділах.
Відключати світло на весь гуртожиток, коли там є добросовісні платники - незаконно. Встановлення окремих лічильників кожному орендареві - право власника. Про сплату пожильців за ці лічильники - треба дивитись орендний договір. Але чи існує він взагалі?
Щодо неплатників - в орендодавця є право їх примусового виселення та звернення в суд щодо примусового стягнення заборгованості.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 СОЛДАТ 07.02.2023 11:00
Цитую А:
Цитую Семен:
От що означає колективна власність, якою так пишались комуняки 75 років :roll: :roll:. Повна безвідповідальн ість та неспроможність людей до самоорганізації :eek:

При чем тут комуняки?Может вспомнить про рыночек, который все порешает?
А общага, да там такая особенность: рядом с рабочей семьей может жить семья проффесиональны х алкашей...

"Рыночек" вже все порішав. Нема грошей - нема світла.І йому пофіг хто живе в тій общазі - "семья рабочих" чи сім"я професійних алкоголіків(час то-густо це одні і ті самі люди). :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #5 А 06.02.2023 21:06
Цитую Семен:
От що означає колективна власність, якою так пишались комуняки 75 років :roll: :roll:. Повна безвідповідальн ість та неспроможність людей до самоорганізації :eek:

При чем тут комуняки?Может вспомнить про рыночек, который все порешает?который где-то саморегулируетс я и где-то направлен на потребителя?Люди ютятся в общагах, потому что голодая всю жизнь не заработают на однокомнатную конуру?
А общага, да там такая особенность: рядом с рабочей семьей может жить семья проффесиональны х алкашей...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 ЮЗР 06.02.2023 18:40
Причём тут .............ь до Облэнерго? 8) Г...........ы
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Зінченко 06.02.2023 16:30
Цитую Семен:
От що означає колективна власність, якою так пишались комуняки 75 років :roll: :roll:. Повна безвідповідальн ість та неспроможність людей до самоорганізації :eek:

просто якби у нас була нормальна судова влада, то той хто платив і не отримав послугу виставив би позов на мільйон гривень, виграв би суд і на цьому історія б завершилась, а так......................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100