реклама
Sucurity Police

реклама

9 лютого у 1923 в Лук’янівській в’язниці засуджені більшовицькою владою до страти холодноярські отамани та інші борці за незалежність України, захопивши зброю, вступили в свій останній бій.

1

Цього дня, сто років по тому, за ініціативи  відомого кобзаря,  лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, народного артиста України Василя Нечепи у селі Мельники на території садиби «Крутий заміс» влаштували вшанування пам'яті холодноярських отаманів.

– Рівно 100 років відбувся останній бій отаманів Холодного Яру. Ми повинні пам'ятати наших героїв, бо якщо ми не пам’ятатимемо їх, то не буде коріння нашої нашої нації, нашої держави, – зазначає один із організаторів події Юрій Романча.

5

Краєзнавці, історики, громадські діячі, патріотично налаштована молодь поклали квіти до місця загибелі головного отаману Холодного Яру Василя Чучупаки, запалили свічки та під дзвони згадали поіменно 38 звитяжних героїв холодноярців й тогочасні історичні події.

У 1918 році брати Чучупаки організували в рідних Мельниках загін самооборони, який згодом став полком гайдамаків Холодного Яру, що боровся з більшовицьким режимом.  У 1920–1921 роках повстанський рух під командуванням місцевих отаманів набрав обертів, а влада більшовиків усіма силами намагалася його придушити. 28 вересня 1922 року холодноярських отаманів підступно заманили у пастку в Звенигородці, де повстанці потрапили в полон та були кинуті до Лук’янівської в'язниці.

2 лютого 1923 року повстанців засудили до страти, та все ж останній бій холодноярських отаманів, старшин армії УНР і галицьких сотників Січових стрільців 9 лютого закарбувався в історичній пам'яті українців.

4

Юрій Горліс-Горський у романі «Холодний Яр» зі слів в’язня Лук’янівської в’язниці написав:  «Одного ранку дозорець відчинив двері й подав бак із окропом на чай до камери, де самі главарі сиділи. Котрийсь прийняв бак і з місця вилив окріп дозорцеві на голову. По такій купелі не зміг і крикнути. Втягнули його до камери, забрали ключі, револьвер, вдушили – і на коридор. Відімкнули другу камеру і всі разом на долину».

Та вирватися за межі вʼязниці повсталим не вдалося, тож вони забарикадувалися в тюрмі та вели прицільний вогонь по вартових. Згодом влаштували пожежу, аби втекти під прикриттям димової завіси. Однак Лук’янівська в’язниця була оточена, і всі 38 повстанців загинули під час спроби втечі.

У 2016 році, після Революції гідності, рішенням Апеляційного суду Київської області відбулося відновлення у правах та реабілітація десяти отаманів самопроголошених державних утворень часів УНР - Холодного Яру і Чорного Лісу. Відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» повстанські та партизанські загони Холодноярської республіки визнані борцями за незалежність України у ХХ столітті.

3

9 лютого 2023 року на території садиби «Крутий заміс» кожен охочий мав нагоду взяти слово, згадати тодішніх і сучасних героїв, українців, які продовжують боротися за волю і творити нашу історію. Цього дня українські повстанські патріотичні пісні з особливою силою відлунювали у серцях тих, хто завітав у серце Холодного Яру.

Увечері разом із ремісниками учасники події випалили скульптуру «Свіча пам'яті» як символ одвічного патріотичного вогню Холодного Яру, нерозривного зв'язку поколінь.  «І повіє огонь новий з Холодного Яру…» писав Тарас Григорович Шевченко.

Організатори цьогорічних вшанувань планують встановити меморіал із викарбуваними прізвищами холодноярських отаманів та інших героїв.

Ювілей повстання холодноярців вчора і в Києві вшанували - у музеї Революції Гідності

Ольга Квятковська

Світлини із соцмережі фейсбук

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Пшонка 10.02.2023 20:32
Оце молодці!
І не в кацапсько-німецьких штанцях, як той Нікітка Чівєров та наш відомий персонаж "СОЛДАТка".. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100