реклама
Sucurity Police

реклама

Черкаські громади, які тільки-но почали розвиватися після реформування, прожили нелегкий рік — війна змусила їх у 2022 році працювати в абсолютно нових, складних умовах та шукати рішення викликам, спричиненими повномасштабним вторгненням.

Ні в кого не було досвіду з облаштування тисяч переселенців, надання послуг населенню під час блекауту, пошуку додаткового продовольства для ВПО та додаткових джерел фінансування під час війни. А тепер цей досвід є, і він знадобиться громадам Черкащини у 2023 році, говорить Сергій Слинько, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Черкаській області.

Виклик перший – це  збільшення кількості переселенців та  створення умов для їхнього життя та інтеграції.

Перша хвиля вимушених переселенців, яких прийняла Черкащина, були значною більшістю люди з ресурсами, автомобілями та коштами на оренду житла. Зараз — навпаки, все частіше їдуть соціально незахищені категорії людей — багатодітні, пенсіонери, ті, які можливо, не мали ресурсів або сподівалися до останнього, що вдасться уникнути переїзду. Відтак громади отримали нові виклики.

Тільки в січні цього року, за офіційною інформацією, на Черкащину прибуло 300 внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Підготовлено для вимушених переселенців ще близько 5 тисяч резервних місць. Громади готуються до цього, готуються шелтери (прихистки) та шукають додаткові ресурси для допомоги.

Виклик другий - пошуки додаткового продовольства для ВПО.

Війна триває, переселенців стає більше й новим викликом для громад є додаткові продовольчі резерви. Більшість громад області вже почали шукати шляхи виходу з цієї ситуації. У вирішенні продовольчих проблем значну роль відіграла й обласна військова адміністрація. У підсумку всі землі, які були в комунальній власності, все, де можна було посіяти й обробити — було залучено в новій програмі “Сади перемоги”. Черкаська область стала лідером по її впровадженню в Україні. Ініціатива виправдала себе — рік був дуже врожайним: на 158 гектарах було вирощено понад 300 тонн овочів.

Виклик третій: тривала відсутність світла у громадах – перебування населення без тепла, води та каналізації.

Поки триває війна, ситуації з ракетними обстрілами критичної інфраструктури продовжуються. І громади вже зіштовхнулися з відсутністю світла, треба було терміново шукати вихід з ситуації та забезпечувати роботу критичної інфраструктури: котелень, водозаборів, лікарень.

Він підкреслив, що відсутність світла не стала величезною проблемою для громад області, як того певно добивався ворог, вони розпочали пошук рішень. І вже зараз, громади готові до тривалих відключень, попри відсутність світла у громадах працюватимуть пункти незламності, буде вода, опалення, надаватимуться медичні, освітні, адміністративні послуги. Тож, враховуючи досвід 2022 року, органи місцевого самоврядування області готові до блекаутів, готові організувати роботу навіть комунальної інфраструктури, щоб вона могла певний час надавати послуги без електропостачання.

Виклик четвертий: надання освітніх послуг попри обстріли та відсутність світла

Важливий напрямок в організації освітнього процесу для громад – організація укриттів, де дітям буде комфортно навчатися під час повітряних тривог. А ще роз’яснювальна робота серед батьків щодо різних форм навчання дітей у школах.

Створення укриттів та забезпечення їх всім необхідним, згідно з рекомендаціями Державної служби з надзвичайних ситуацій – ще один виклик, який постане перед громадами Черкащини у 2023 році. Тут ми говоримо і про пошук приміщень, будівель під укриття, ремонтні роботи та забезпечення укриттів всім необхідним».

Виклик п’ятий: пошук фінансування для реалізації важливих проєктів

Пошук фінансування для реалізації важливих проєктів – це той виклик, який був з нашими громадами минулоріч, який буде з ними у 2023 році та після завершення війни. І навички знаходити такі можливості, писати проєкти та займатися реалізацією цих проєктів – це те, що громадам необхідно вміти задля підтримки людей та відновлення, розвитку своїх територій. Адже з продовженням війни стає зрозуміло, що громади матимуть фінансові обмеження щодо певних планів розвитку.

Виклик шість: партнерство з іноземними громадами та залучення грантових коштів

Попередній виклик про пошук фінансування для реалізації важливих проєктів плавно перетікає у наступний – пошук партнерств з іноземними громадами та залучення грантових коштів.

Дуже багато громад на Черкащині намагаються відновити партнерські стосунки із закордонними містами-побратимами, які передають їм критично необхідне обладнання, яке буде корисним і в післявоєнний час. Також здійснюють пошук нових іноземних партнерів, в чому допомагає і наша Програма.

Зараз деякі з громад готують проєкти на різноманітні фонди. Це проєкти з організації шелтерів, ремонту укриттів та протидії іншим викликам воєнного стану. По-суті, це мегаактуальні проєкти для громад, які допоможуть активізувати ті послуги, що відповідатимуть вимогам часу й допоможуть нашим громадам у цей важкий період.

За матеріалами Укрінформу

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100