реклама

реклама

60 кілограмів насіння з соснової шишки заготовили у філії "Чигиринське лісове господарство". Сушити його звозять до Чорнявського лісництва, розповів виконувач обов’язків головного лісничого Василь Борота, пише Суспільне.

Помічник лісничого Владислав Попов розповів, що процес сушіння розпочинається саме зі сховища. Максимально в нього можна помістити дві тонни шишок.

13689a9eefb0d06f

"Місткість вміщає в себе три кілограми шишки, далі — наступний процес, ми завантажуємо їх у сушильну шафу", — пояснив помічник лісничого.

Він розповів: перш ніж завантажити нову партію сировини потрібно дістати із сушарки вже просохлі шишки. Вона одночасно сушить 84 кілограми при температурі від 40 до 60 градусів.

Наступним етапом є завантаження вже відкритої шишки у барабан для очищення і відбору насіння із крилаткою. Для цього їх зсипають у спеціальний барабан. Там шишки обробляють протягом двох-трьох хвилин. Витрушене насіння несуть до наступного апарату. Це — обезкрилювач насіння, в ньому насіння відділиться від крилатки за допомогою стисненого повітря і води, розповів помічник лісничого.

Після цього етапу, за його словами, потрібно відділити насіння від крилатки та залишків сміття. Для цього використовують пневматичний сепаратор.

2228bb9c01123ded

Далі насіння висипають у вакуумний очищувач та заливають водою, щоб пусті насінини набралися вологи та опустилися на дно, пояснив лісничий Григорій Пуш. Він розповів: на цьому обладнанні лісівники працюють другий рік поспіль. Для забезпечення підприємства на рік потрібно близько 80 кілограмів насіння сосни звичайної. Тому сушити шишки сюди привозять ще чотири лісництва. Наразі вже заготовили 60 кілограмів.

"Збираємо шишку в осінній період і потім її переробляємо, лише взимку. У нас десять лісництв, але хвойних – лише чотири, вони й заготовляють", — розповів Григорій Пуш.

При температурі від семи до десять градусів насіння зберігають у спеціальній холодильній камері, розповів виконувач обов’язків головного лісничого філії "Чигиринське лісове господарство" Василь Борота.

"Може в такому вигляді вона зберігатися три-чотири роки, але зазвичай ми зберігаємо не більше ніж один рік. Насіння сосни цього року ми залишаємо як резерв, а використовуємо те, яке заготовлене і зберігалося як резервний фонд, насіння минулого року", — Василь Борота.

75 кілограмів насіння висадять на лісових розсадниках. Нині тут росте 650 тисяч однорічних сіянців сосни звичайної. Такої кількості, за словами Василя Бороти, достатньо для проведення робіт із лісовідновлення. Навесні 2023 року їх висадять на площі в 76 гектарів.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100