Епідситуація в Черкаській області за 9 місяців 2012 року характеризувалась як відносно стабільна, інформують в обласній санітарно-епідеміологічній станції.

З початку року зареєстровано 132,2 тис. випадків інфекційних захворювань (з грипом і ГРВІ), показник загальної інфекційної захворюваності на 13,2% нижчий порівняно з аналогічним періодом минулого року. Показник інфекційної захворюваності без грипу і ГРВІ залишився незмінним.

Відзначається незначний (на 5 %) ріст захворюваності на гострі кишкові інфекції, проте вище середньообласного рівня мають місце показники у містах Черкаси, Умань та Золотоніському районі. Продовжує знижуватись захворюваність на вірусний гепатит А, показник якої склав 0,79 проти 1,25 за аналогічний період минулого року.

За 9 місяців 2012 року в області взагалі не реєструвались захворювання на дифтерію, правець, поліомієліт, а також на такі особливо небезпечні інфекції, як холера, туляремія, бруцельоз, висипний тиф.

Впродовж останніх 6-ти місяців не реєструвались захворювання на кір (всього у 2012 році зареєстровано 26 випадків кору).

Разом із тим, порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 10 випадків збільшилась кількість хворих на хворобу Лайма. В Звенигородському районі в травні зареєстровано випадок захворювання людини на сибірку. Має місце ріст на 12,4% захворюваності на активний туберкульоз органів дихання (у Кам’янському, Звенигородському, Черкаському районах).

У той же час, показник охоплення профілактичними щепленнями проти туберкульозу дітей до 1-го року станом на 01.10.12 року становить 73,9%. Вакциною проти туберкульозу лікувально-профілактичні заклади області забезпечено в повному обсязі.

При зниженні загальної паразитарної захворюваності на 12%, має місце ріст захворюваності на дирофіляріоз у 2 рази.

За результатами державного санітарно-епідеміологічного нагляду щодо об'єктів підвищеного епідемічного ризику впродовж 9 місяців цього року фахівцями санепідслужби області порушення санітарного законодавства виявлено в 19,5% випадках.

Лабораторіями санепідзакладів за цей період досліджено за мікробіологічними показниками 7058 проб харчових продуктів та 7280 – питної води. Не відповідало нормативним вимогам 2,3% проб харчових продуктів (у містах Умань, Сміла, Черкаси та К-Шевченківському районі) та 2 % проб питної води (у місті Сміла та Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Уманському районах).

За порушення санітарного законодавства на посадових осіб накладено 2087 штрафів на загальну суму понад 359 тис. грн., застосовано 187 фінансових санкцій на суму 36 тис грн., 45 матеріалів передано до органів прокуратури, тимчасово призупинялась експлуатація 773-х об'єктів. Тимчасово відсторонено від роботи до проходження профілактичних медичних оглядів у повному об’ємі 1832 особи. Вилучено з обігу понад 12 т недоброякісних небезпечних харчових продуктів.

Спалахів та групових інфекційних захворювань, пов’язаних із об’єктами епідемічного ризику, не було зареєстровано.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100