реклама

реклама

Сьогодні на Черкащині ще від листопада 2022 року діє розпорядження голови Черкаської обласної військової адміністрації Ігоря Табурця про заборону відвідування лісів. Про це нагадують і у новоствореному Національному природньому парку «Холодний Яр», особливо зараз, коли на Черкащині є ділянки, де росте рідкісний підсніжник складчастий.

acd3aa9cd307b3859d8d96074959c7c6_930_0_0

Попри те, за словами заступника керівника Нацпарку Богдана Легоняка, вже є недобросовісні туроператори, які планують поїздки для охочих в Холодний Яр. Тож він нагадує, що нині у час дії воєнного стану все ж слід дотримуватися закону.

– Буде інспектування, лісова охорона, працівники Нацпарку, тож порушників буде притягнуто до відповідальності. І треба, щоб це розуміли туроператори і не наражали людей на неприємності, – сказав Богдан Легоняк.

При цьому, слід нагадати, що підсніжник квітує на територіях, що входять до Нацпарку. Сам Нацпарк був створений після довгих обговорень Указом Президента України на початку 2022 року, та розпочас свою роботу лише в грудні. Під центральний офіс було передано частину адмінбудівлі Креселецького лісництва, що в селі Мельники на Чигиринщині. Територія Нацпарку розташована лише в Черкаській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червонокнижні рослини й велика історія: чому Холодний Яр має бути нацпарком

– Спершу загальна територія була запланована аж на 8,5 тисяч гектарів, але тільки 3 050 га. з вилученням. На превеликий жаль до наших пропозицій не дослухалися, особливо лісівники. Процес перемовин та обговорення тривав 7 років. Та врешті завдяки декільком головам Черкаської обласної адміністрації процес зрушив з місця і ми отримали 6830 гектарів і плюс 4 гектара – це дитячий табір в Грушківці, де проводився фестиваль «Нескорена нація». Не слухаючи нас, передалися і ділянки, які не є цінними для національного парку, але є конфліктними з місцевими мешканцями. Тож змушені вирішувати ряд конфліктних ситуацій. Також у нас розпочалася повномасштабна війна. Тому й вийшло, що запустили ми процес лише наприкінці року. Складність тут в тому, що нас не включили у бюджет. Ми підпорядковані Міндовкіллю. І є сподівання, що будуть зміни до бюджету, – каже Богдан Легоняк.

ba363e455568bdf00c33c9d832c52833_0_1400_0

Зараз у Нацпарку п’ятеро працівників. Йде процес реєстрації документів. Це велика клопітка робота, яка передбачає реєстрацію у ЦНАПі, податковій адміністрації, казначействі тощо. Є також великий перелік установчих документів, які треба зробити.

– Всі Нацпарки проходили процес налагодження або ще його називають перехідний період. За процедурою реєстрації, за проектами  організації територій та землеустрою тільки тоді офіційно передається земля. Потім йде облаштування території. Перехідний період може тривати рік, а то і два. І це дуже складний період, бо ми людям обіцяли, що буде краще. Та все охопити за раз неможливо. Але вже припиняться суцільні рубки та екологічнонебезпечні виробництва. Будемо налагоджувати співпрацю з громадами, мисливцями, землекористувачами, – зауважує Богдан Легоняк.

При цьому, він каже, що на межі з Нацпарком стоять певні заклади, які не завжди зважають на законодавство, тож доведеться налагоджувати і з ними співпрацю і доносити необхідність роботи у правовому полі.

У цілому в Нацпарку обіцяють збереження заповідних територій, а ще туризм та відпочинок для громадян. Всього парк поділяється на заповідну зону (до 20% - для збереження цінних природних територій та наукових досліджень), зона тимчасової рекреації (30 - 40 % з облаштованими місцями для відпочинку і для шашликів у тому числі), зона постійної рекреації(до 5 %   де будуть будівлі, споруди для виконання своїх функцій) та господарська зона(до 30 - 40 %  де будуть проводитися необхідні господарські роботи).

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100