реклама

реклама

Учора 12 березня у Смілянському міському Будинку культури в рамках концертного туру „І на оновленій землі…” виступив Національний президентський оркестр. Тур було присвячено роковинам українського генія Тараса Шевченка і проведено у партнерстві з дивовижним, самобутнім дуетом „ТЕЛЬНЮК: Сестри”.

1

Отже сміляни мали змогу долучитися до високого мистецтва. Адже оркестр, який було створено 1991 року для забезпечення музичного обслуговування заходів державного значення, вважається музичним символом України. З ним у різні часи співпрацювали видатні українські композитори і виконавці, зокрема Іван Карабиць, Євген Станкович, Анатолій Солов’яненко, квартет „Явір”, капела „Думка”, тощо.

2(1)

Цього разу віртуозність музикантів поєдналася з високою співаною поезією талановитого вокального дуету Народних артисток України сестер Лесі та Галі Тельнюк.

Критика кваліфікує творчість цих співачок як „ковток свіжого повітря”, „ліки від розпачу”, „містерію слова й музики”. Їх справедливо вважають „останнім бастіоном високої поезії та музики у просторі сучасної української пісні”. Вони виступають винятково без фонограм і дотримуються найвищих фахових вимог. Не дивно, що мають широку аудиторію і за кордоном, неодноразово виступали у Європі, США, Канаді, їх знають зірки світової естради. У 1997 році дует спільно з гітаристом Міком Тейлором (екс „Ролінг Стоунс”) записав пісню „Моє марне кохання” (Love in vain). Цікаво, що цей блюз звучить українською мовою з колоритним звучанням бандури.

А наприкінці 2008 року гурт мав спільні гастролі Україною з легендарним українським гуртом „Кому вниз”.

Тобто, сестри постійно експериментують. Так у Смілі прозвучала їхня пісня „Повертайся живим” на слова української кінорежисери, письменниці, лауреатки американського кінофестивалю „Сандерс” Ірини Цілик, яку вони якось заспівали на телебаченні разом з телеведучими у прямому етері. А концерт у Смілі, що пройшов на одному диханні, підсумувала пронизлива пісня „Мої предки”, написана Лесею Тельнюк на вірш Оксани Забужко. Вона була такою надихаючою, що присутні слухали її стоячи.

На жаль, високопрофесійні, всесвітньовідомі, жіночні артистки так і не дочекалися хоча б квіточки від смілян, чи міської влади. Отакі реалії. Між тим, 8 Березня в Смілі відзначали, і жінок вітали…

Олександр Вівчарик,

Фото автора

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100