реклама
Sucurity Police

реклама

Понад 4 тисячі людей кожного року проходять лікування та відновлюють свій організм у міській реабілітаційно-оздоровчій поліклініці «Астра». Тут з ними працюють близько сотні фахівців. Реабілітаційні програми розроблені як для дорослих, так і для дітей. А в нинішніх реаліях двері поліклініки відкриті для вимушених переселенців та військових, яким допомагають повернутися до звичайного життя після поранень.

РОП «Астра» в Черкасах, за словами директорки Ірини Волощенко, досі лишається єдиним амбулаторним муніципальним закладом в області за напрямом комплексної медичної реабілітації.

image

– У країні війна, але люди від того не перестали хворіти. Тож ми працюємо й допомагаємо всім, хто до нас звертається, – говорить Ірина Волощенко. – Зараз через реформу в медицині ми переживаємо не найкращі часи. Попри це намагаємось вдосконалюватися і робити все можливе, аби наші відвідувачі отримували найкращий сервіс.

Утім, за її словами, від початку цього року нові вимоги Національної служби здоров'я України ускладнюють діяльність закладу. Через це повноцінна реабілітація пацієнтів – під питанням. Подібна ситуація склалася в усій Україні.

– Відповідно до договору з НСЗУ «Астра» працює за трьома пакетами. Нині є велика розбіжність у вимогах до кожного з них, і це не дозволяє нам надавати реабілітаційні послуги на сучасному рівні, – коментує Ірина Волощенко. – Так, за амбулаторним пакетом не передбачений лікувальний масаж, лікувальна фізкультура та апаратна фізіотерапія, що є основою будь-якої реабілітації. А за реабілітаційним пакетом не передбачені діагностичні процедури (УЗД, ЕКГ, лабораторні дослідження та маніпуляції). Більше того – «Астра» вже впродовж п’яти місяців не отримує фінансування із НСЗУ, це своєю чергою призводить до скорочення персоналу.

Нині ж РОП «Астра» продовжує приймати пацієнтів та допомагати їм стабілізувати здоров’я завдяки підтримці з міського бюджету.

Як розповідає медичний директор поліклініки та лікар-невролог у цьому ж закладі Андрій Кобець, у «Астрі» відвідувачам надають повний комплекс реабілітаційних процедур і відновного лікування. Хоч тут надають і платні послуги, частина пацієнтів – пільговики, частина – отримує їх безоплатно за направленням від сімейного лікаря.

– Кожна людина, яка звертається до нас із будь-якою патологією, отримує весь необхідний їй спектр медичної допомоги. Ми займаємось пацієнтами, які перенесли інсульт та інфаркт міокарда, які мають проблеми із суглобами, зі спиною, відновлюємо людей після травм та оперативних втручань, – говорить Андрій Кобець. – Їхню реабілітацію забезпечуємо з позиції всіх міжнародних рекомендацій і настанов.

За його словами, нині в суспільстві та частково в медичній спільноті склалася думка про те, що нібито деякі фізіотерапевтичні процедури не відносяться до так званої «доказової медицини».

– Зараз ми використовуємо надсучасні апарати й проводимо надсучасні процедури (лазерні, суперіндуктивні, пресотерапія, електроміостимуляція і т.д.), які, до слова, застосовуються у всьому цивілізованому світі. Для прикладу, подібними реабілітаційними методиками послуговуються в Німеччині, Великобританії, Ізраїлі, – розповідає Андрій Кобець. – На сьогодні в нас є можливість утримувати наш фізіотерапевтичний підрозділ завдяки підтримці команди міської влади на чолі з міським головою Анатолієм Бондаренком та дотації з міського бюджету.

Як повідомила головна лікарка РОП «Астра» Ірина Волощенко, цього року для того, аби заклад міг повноцінно продовжувати функціонувати й надалі надавати повний комплекс реабілітаційних послуг, їм наразі необхідна фінансова підтримка в розмірі 1 млн 700 тисяч грн.

– У нас працюють дуже кваліфіковані та чуйні фахівці, які допомогли тисячам відвідувачів відновити своє здоров’я. Люди, які пройшли в нас реабілітацію, краще почуваються, – говорить Ірина Волощенко. – Ми дуже сподіваємося на те, що виконавчий комітет та депутати міської ради підтримають наш заклад, аби наш центр продовжував діяти й ставав тільки кращим.

Аби ознайомитися із умовами, в яких проходить реабілітація пацієнтів та обговорити потреби закладу, «Астру» відвідав міський голова Анатолій Бондаренко.

– Вважаю, що ці послуги – потрібні жителям нашого міста. Фізіотерапія – це й лікування, це й попередження інвалідності або зменшення її проявів, це профілактика захворювань, відновлення здоров'я та фізичної працездатності хворих, – прокоментував він. – У будь-якому випадку ми не маємо економити за рахунок здоров’я людей. Сподіваюся, що колеги мене в цьому підтримають під час ухвалення відповідних рішень, і ми збережемо цей заклад.

Про це пише прес-служба міськради

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100