реклама

реклама

Засновнику та керівнику Черкаської Федерації альпінізму та скелелазіння В’ячеславу Полежайку присвоїли звання майстра спорту України, пише «Про все».

photo_2023-04-06_15-59-40-766x1024

Кияни Микита Балабанов, Михайло Фомін та черкасець В’ячеслав Полежайко в 2021 році першими в світі здійснили безпрецедентне сходження на неприступну до того часу гору Аннапурну III (7555м) у Гімалаях. Під час нього команда українців піднялася на вершину за маршрутом, здолати який протягом багатьох років не могли найсильніші альпіністи світу. Першопрохід українців вже занесено в історію світового альпінізму. За високе спортивне досягнення чоловіки отримали перемогу на Чемпіонаті світу та Чемпіонаті України з альпінізму в висотному класі. Альпіністів візначили престижними преміями Special juri awards Paul Preuss solidarity awards.

photo_2023-04-06_16-00-04-768x1024

Аннапурна III - вершина з висотою 7555 метрів над рівнем моря, розташована в ущелині Seti Kola у Непальських Гімалаях. Свої спортивні мрії туди спрямовували учасники сімох експедицій із різних країн світу. І жодна з них не досягла мети — дістатись вершини по Південно-Східному ребру.

Лише британцям та австрійцям вдалося дійти до позначки 6500 метрів. Але вони також змушені були поступитись і згодом спуститись до підніжжя гори.

Аннапурна цікава складним маршрутом з різноманітним, дуже складним рельєфом, льодоспадами, міксованими скелями, перепадами висоти і ще купою сюрпризів. До того ж, у цьому районі зазвичай майже непередбачувана погода. До вершини українці "йшли" протягом 15 днів під час ураганного вітру, що не вщухав. Швидкість його сягала 100 кілометрів на годину.

photo_2023-04-06_15-56-33-768x1024

Українські альпіністи проклали маршрут таким чином, щоб він включав в себе всі описані складнощі, простих шляхів не шукали. Їм врешті довелося подолати три надскладні кілометри вертикалі. Експедиція українців тривала майже два місяці. А готувалися до Аннапурни більше двох років під час сходжень на інші знакові вершини Гімалаїв та інших гірських регіонів.

Мали, щоправда, одну розвідувальну спробу в 2019 році. Тоді внаслідок негоди та обмороження одного з членів команди, сходження саме на Аннапурну III було припинено.

Федерація альпінізму та скелелазіння в негірських Черкасах продовжує тренування та спортивну підготовку. Особливу увагу приділяють юним скелелазам. У Черкасах успішно розвивається юнацький альпінізм та дитяче скелелазіння. До того ж весь час від повномасштабного вторгнення черкаська альпіністська спільнота бере активну участь в волонтерському русі — члени Федерації збирають кошти та необхідне спорядження для ЗСУ.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100