реклама

реклама

Такі підсумки одного року діяльності Логістичного Гуманітарного Центру Екстреного Реагування, розташованого у Черкасах. Цей проект втілює громадська організація «Ліга соціально відповідальних жінок» спільно з ГО «Академія стратегічних досліджень»,  у рамках грантового проєкту Угорської екуменічної служби допомоги. Центр надає підтримку та екстрену допомогу переселенцям, які прибули до Черкащини і Полтавщини із місць, де тривають воєнні дії.

Протягом року, фахівці Центру відвідали міста і села 10 громад Черкащини (Черкаси, Чигирин, Медведівка, Золотоноша, Зорівка, Маньківка, Буки, Іваньки, Сміла, Балаклея) та 10 громад Полтавщини (Полтава, Шишаки, Кременчук, Кобеляки, Оболонь, Великі Будища (Веприк), Лубни (Войниха), Заводське, Опішня (Міські Млини), Новооржицьке (Лазірки). Було проведено моніторинг ситуації з прибуттям переселенців, оцінку реагування влади, ризиків і пропозицій, визначення тих, кому допомога потрібна найбільше, з їх найбільшими потребами,  а також безпосередньо роздано гуманітарну допомогу.

4d97866e-32bb-4c7c-9970-293d2600a694

Допомогу різного роду змогли отримати близько 6461 родин ВПО – загалом, це 13586 людей.

-  При формуванні переліку продуктів та товарів у наборах, акцент було зроблено на їх повноцінності і збалансованості, урахуванні того, що допомога надається не одній людині, а усій родині,  де є люди різного віку, потреб і стану здоров’я. Можна сказати, що гуманітарна допомога від Угорської екуменічної служби допомоги наразі є найбільш повною і зваженою серед інших видів подібної допомоги в регіонах, де реалізується проект, - зазначила голова ГО «Ліга соціально відповідальних жінок»  Наталія Кравець.

Протягом року діяльності  Логістичного Гуманітарного Центру Екстреного Реагування, було налагоджено співпрацю з органами державної влади та місцевого самоврядування - щодо надання інформації про кількість переселенців в Черкаській та Полтавській областях, їх розміщення та їх першочергових потреб.

Також, у результаті реалізації спільного проєкту «Забезпечення безпечного притулку ВПО у м. Черкаси» - за участі ГО «Ліга соціально відповідальних жінок» та ГО «Академія стратегічних досліджень» -  і за запитом черкаської міської влади було створено 150 додаткових спальних місць у притулку для компактного проживання ВПО. Було придбано та передано 150 комплектів із розкладних ліжок, матраців, комплектів постільної білизни, рушників, індивідуальних наборів особистої гігієни.

Сформувавши і постійно оновлюючи бази даних місць компактного перебування ВПО на території Черкащини і Полтавщини, експертами проєкту визначено, що пріоритетними є локації, де у приміщеннях мешкають лише переселенці, або райони населених пунктів, де їх є достатньо велика кількість. Крім того, аналізувався стан (рівень матеріального забезпечення, можливість пільг – наприклад, за статусом одинокої чи багатодітної матері) та потреби людей. Проводилися опитування  щодо визначення потреб ВПО  (продукти, консультації, зайнятість, наявність соціальних та психологічних проблем, тощо). Під час видачі гуманітарної допомоги та проведення інтерв’ю експерти вивчали досвід кожної конкретної ситуації у кожній окремо взятій родині і намагалися врахувати їх при роботі.

IMG_20221115_160106

- Головним для ВПО на початковому етапі  є не лише задоволення базових фізичних потреб (можливість приготувати їжу і не переживати, чи буде що їсти завтра, можливість прийняти душ, почистити зуби, випрати власні речі), а також -  - морально-психологічних  (усунення симптомів посттравматичного синдрому та почуття провини перед тими, хто загинув чи залишився у окупації, стабілізація емоційного стану), - пояснює Сергій Пасічник, керівник «Академії стратегічних досліджень». - При нашому Центрі також було створено мобільну групу психосоціальної та юридичної підтримки ВПО. Зокрема, звернувшись за телефонами «гарячої лінії» (0976759858, 0638518070) можна було зареєструватися на отримання продуктів харчування та особистої гігієни, або отримати консультацію кваліфікованого юриста чи психолога. Загалом, за період реалізації проєкту у Черкаській та Полтавській областях юридичний (3849 консультацій) та психосоціальний (3870 консультацій) супровід змогли отримати 7719 осіб.

Про це пише прес-клуб реформ

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100