реклама

реклама

У Черкасах відкрився Центр психології «Сяючий шлях», у стінах якого фахівці найперше допомагають ветеранам, військовим та членам їхніх родин. Заснував Центр психолог, ветеран російсько-української війни Володимир Мамалига, який  разом зі своєю дружиною Оксаною Ганич та дочкою Зоряною Мамалигою зараз і працюють у Центрі.

Ще у недавньому минулому Володимир захищав Україну на сході, на Донбасі.

339421910_807260510819368_562984284366192105_n

– Після повернення нашого батальйону з Лисичанська і Попасної я звільнився з ЗСУ. Здоров’я не дозволяло продовжити службу. Але надавати психологічну підтримку я цілком спроможний, за бажанням і фахом. Насправді ми з дружиною працюємо над цим з 2014 року. І відповідні знання здобував, навчання проходив, бував на багатьох тренінгах, згодом вже сам став надавати відповідне психологічне консультування та терапію. До слова, скажу, що багато зараз є можливостей знайомитися з психологічними потужними програмами, часто це на пільгових умовах для таких як ми, які працюють з військовими. Адже викликів безліч. Людина приходить з війни і має купу проблем, які необхідно вирішити. Ми буквально починаємо розбирати проблеми людини, писати дорожню карту і йти крок за кроком, – каже Володимир Мамалига. Психологам довелося працювати з ветеранами, членами громадської організації «Ветерани Війни «Захисники України», Українська спілка учасників бойових дій в АТО. Володимир каже, що враховуючи  масштаби війни, надання такої психологічної допомоги вкрай важлива та необхідно.

– Скажу, що такого масштабу конфлікту європейський світ не знав фактично останню сотню років. Це величезна війна, яка породилаі величезні проблеми. По-перше, війна, смерть, каліцтва, зниклі сотні тисяч наших співгромадян. По-друге, еміграція та міграційна криза, внутрішня та зовнішня. Люди страждають. І я думаю, якщо сьогодні нам колеги-психологи з ЄС, США та Ізраїлю, що мали досвід роботи з потерпілими в конфліктах, дають поради, то скоро вже ми, наші психологи будуть затребуваними за кордоном. Ми зараз здобуваємо цінний досвід, якого не має ніхто. Особисто моя ж родина дійшла до того, що треба створювати Центр, а не просто надавати послуги ситуативно. Стала у нагоді підтримка, яку надав Український ветеранський фонд з реалізацією проєкту Центр реінтеграції ветеранів та членів їх сімей «Підтримка», який я виграв, взявши участь у конкурсі. Тепер, окрім психологів, залучаємо до консультацій юристів, медиків, фахівців державних організацій та структур, робимо сайт, де викладатимемо інформацію про нашу роботу, команду, консультації, анонси та об’яви,  різну інформацію, – каже Володимир Мамалига.

photo_2023-04-21_11-07-07

Сьогодні, за словами Володимира Мамалиги, ситуація така, що психологів перестали сторонитися. Дається взнаки євроінтеграція, освіченість українців, передовий досвід та доступність фахової інформації.

– Сьогодні багато хто розбирається у всьому. Читаючи інтернет і ведучи активне життя у соцмережах, приходять ті, хто знають мене, дружину, працює сарафанне радіо. Я сам є учасником бойових дій, тому можу говорити з багатьма ветеранами з розумінням. І це унікальна можливість для нашої команди – працювати з тими, хто повертається у мирне життя, у родини. Родинні зв’язки, стосунки з дружинами, чоловіками, дітьми, батьками. Взаємовідносини у колективі, з друзями та колегами. Родичі загиблих, які важко переживають втрати, але мають жити далі. Родини з никлих безвісти, які мають бути сильними, щоб жити і дочекатися.

Війна не несе чогось хорошого. Це жахливо, але після війни нам усім треба жити. Ми приймаємо в себе наших захисників такими, які вони є, з їх емоціями, з їх надбаннями. Саме так, я б сказав з новими надбаннями в характері. У нас вони знаходять розуміння, конфіденційність, безпеку та можливість вирішити проблему, – каже Володимир Мамалига.

Про такі слова як «депресія» чи «ПТСР» він говорити не хоче. Каже, що це діагнози, які ставлять лікарі. А психолог розбирається з тим, що людину турбує: поганий сон, агресія, настрій, брак потрібних слів для комунікації в родині, чи враження, що людину не розуміють оточуючі.

photo_2023-04-23_20-56-23

– Інколи досить одного разу зустрітися, особливо, якщо є підтримка родини, близьких. Будь-яку ситуацію можна вирішити, доки вона не стала проблємою. А підтримка родини має величезне значення. У нас в команді працює чоловік і жінка. Бо це різне сприйняття ситуації, різне фахове сприйняття, відмінна логіка, почуття та відчуття. І це дуже добре. Можна завжди порадитися і картина буде більш об’єктивною і повнішою. До слова, в мене у практиці бувало, коли досить такий брутальний великий дядько знаходив найкращий контакт із здавалося б тендітною дівчиною-психологом. А контакт і взаєморозуміння – це дуже важливо у нашій сфері, – каже Володимир Мамалига. – І людей завжди цікавитиме не послужний список фахівця, що перед вами, а контакт з людиною, наскільки він успішний, і комфорт і затишок у тому місці, де ведеться розмова. Вважаю, ми якраз в нашому центрі над забезпеченням таких складових і працюємо.

До слова, психолог зазначає, що нині хвилювання, турботи і клопоти мають не лише військові, а й ті, хто перебуває на відносно мирних територіях, і також наші громадяни за кордоном.

– Ми ще не знаємо, коли війна закінчиться, за яких обставин. Також невідомо, що буде всередині країни, а все це впливатиме на наш психологічний стан. І зрозумійте одне – ваш стан зараз це нормальний. А от війна – це якраз ненормально. І тому, коли люди зіштовхуються з таким стресом за таких ненормальних обставин, коли ми чуємо про масові катування, про вбивства, коли нібито цивілізована країна нападає на європейську країну і їх війська ведуть себе як у книгах про монголо-татар, хоч зовні ці люди ніби схожі на нас, але всередині зовсім інші, то зрозуміло, що це не вкладатиметься у схему цивілізованого суспільства і в наших людей буде стрес. Та я вважаю, що будь-яку кризову ситуацію мусимо долати разом. Тож пропоную приходити у наш психологічний Центр і будемо працювати, – каже Володимир Мамалига.

photo_2023-04-23_13-31-47

P.S. Більше того, сам Володимир Мамалига продовжує навчатися і розвиватися. Зараз він завершив стажування у «Київському науково-дослідному інституті судових експертиз» Міністерства юстиції України та після складання іспитів отримає свідоцтво судового експерта, зможе здійснювати психологічні дослідження, надавати висновки судового-психологічної експертизи. Це і про моральну шкоду, про стан афекту, про батьків та дітей. І на це є велика потреба.

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100