Черкаська організація громадської мережі «Опора» дала першу оцінку результатам виборів до парламенту.

«Застосування адмінресурсу вплинуло на хід кампанії і її результати: кандидатам від опозиційних сил перешкоджали вести агітацію, не давали організовувати зустрічі з виборцями, відмовляли у приміщеннях, відмовляти у доступі до ЗМІ», - зазначив керівник аналітичного відділу Черкаського обласного осередку Громадянської мережі «Опора» Сергій Варич, пише «Газета по-українськи».

Фактор, який найбільше вплинув на кінцевий результат — це підкуп виборців.

«Законодавці не передбачили якоїсь реакції на такий спосіб ведення агітації. Ми стали свідками еволюції технології підкупу виборців, яка фактично досягла свого апогею в останній місяць, коли ледь не відкрито роздавали кошти на кожному куті. Найбільш негативний наслідок, що ця технологія таки спрацювала, - зауважив Варич. - Реальність така: можна 5 років не з'являтися на окрузі, працювати, заробляти кошти, за місяць до виборів з'явитися у місті, почати роздавати ці кошти і з великим запасом виграти вибори. Наслідки серйозні: я передбачаю, що наступні парламентські вибори можуть бути зведені до мажоритарної основи, оскільки влада бачить, що ця технологія дає досить серйозні результати. Відбулося повне нівелювання системи політичної відповідальності. У суспільно активних громадян не має можливості зробити якісь зміни».

Серед чорних технологій — голосуванн «на дому».

«На багатьох дільницях було зафіксовано чималу кількість людей, які написали заяви, що хочуть голосувати на дому — близько 10 %. Коли за 1 день нібито захворює 10 % мешканців населеного пункту — це є ознака епідемії і санепідемстанція мала би вже вжити заходів», - розповів Варич.

«Далеко не всі заяви містили довідки, багато заяв було написано однією рукою, однотипні довідки. У м. Балаклея на одній з дільниць група, яка організовувала голосування на дому, за годину об'їхала 60 людей, які проголосували. Математично на кожну людину вони витратили одну хвилину, а це фізично не можливо. Коли підраховувалися голоси із цих скриньок, там була переважна більшість голосів за партію регіонів і за провладних кандидатів по мажоритарному округу. Тобто треба розуміти, що в значній кількості сільських населених пунктів відсоток голосів був штучно доданий шляхом підкупу або голосування під певним примусом. Якщо говорити про достатньо високий відсоток ПР, то треба враховувати, що в сільській місцевості 10 % були здобуті завдяки таким технологіям», - додав він.

Опозиційні партії виявилися менш готовими організаційно до протидії цим технологіям й не змогли організувати якісного спостереження за цим процесом. Найбільше порушень зафіксували по округах № 200 та № 198.

«У великій кількості були присутні жителі інших областей. В основному — це були люди кремезної статури. Вони долучалися до роботи на дільницях в останній час голосування. Реєструвалися спостерігачами-журналістами, чим викликали велике занепокоєння у членів ДВК. В Умані такі молоді люди об'єдналися у 4-5 осіб й гуляли центром, - розповіла представниця громадської мережі «Опора» Марина Макуха. - В основному таких людей привозили на машинах з Донецькими, Луганськими й Житомирськими номерами.

Системні порушення пов'язані з бюлетенями. У 195 окрузі не вистачало бюлетенів і людям видавали лише по одному бюлетені. У 200 окрузі більше години виборці голосували за кандидата, який вибув. Одна дільниця повністю забула проставити штамп, що «Собор» вибув і люди протягом усього дня голосували з таким бюлетенем».

На думку Варича, вибори показали неякісну роботу регіоналів:

«Результати виборів свідчать, що є певний кадровий провал в Партії регіонів. Обласна організація за 2 роки відколи нею керує Сергій Тулуб не спромоглася нашкребти місцевих авторитетних людей для того, щоб вони висунулися і мали реальні шанси на перемогу. З точки зору партійного будівництва Партії регіонів треба зробити певні висновки щодо якості своєї партійної роботи. Для того, щоб здобути перемогу, обласній організації треба було залучати варягів з сумнівним минулим або самовисуванців, які вдало мімікрували під незалежних кандидатів».

реклама

Коментарі  

 
0 #7 Опа-нас 31.10.2012 18:59
Дивно чому ПР мае такий низький результат.Адже в мiсцевих газетах постiйно друкували,що все добре,-вiдкривають школи,дитсадки, будують вдень i вночi,щасливi люди працюють i вiд щастя плачуть.I на тобi...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #6 КС 31.10.2012 13:37
Дійсно, це провал організаторськи х здібностей першої особи області. Він не дотримався своїх обіцянок. Районні партійні осередки мали неавторитетних партійців. В більшості випадків нових пристосуванців, які прийшли заробити в карман, починаючи від керівників РДА та іх заступників.Приклад 195 округ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 хижинці 31.10.2012 12:19
ЛИСИЧКІН ТА ОНИКІЄНКО ПОХОВАЛИ ПАРТІЮ РЕГІОНІВ У ЛИСЯНЦІ!!!! Як СЕРГІЙ БОРИСОВИЧ ТУЛУБ не старався, але напрягти дует старців йому так і не вдалось..... Молодці, зато бюджет освоюють ох як вдало!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #4 Сова 30.10.2012 22:15
Цитую Оксана Колісник:
Та, я думаю, що місцева ПР не завжди й винна. Їй напевно спускали "парашутистів". Скажімо, місцеві могли би взяти 195-й - Головка люди поважають і він був лідером перегонів. Але тут як чортик з табакерки вигулькнув звідкісь Зубик. Якби округ був за Головком, то це було б краще, позитивніше для місцевих регіоналів, а так... Ну, гроші в кишенях, може, й лишаться...

А ты все знаеш. Ну просто аут. Прям ну все.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Оксана Колісник 30.10.2012 18:58
Та, я думаю, що місцева ПР не завжди й винна. Їй напевно спускали "парашутистів". Скажімо, місцеві могли би взяти 195-й - Головка люди поважають і він був лідером перегонів. Але тут як чортик з табакерки вигулькнув звідкісь Зубик. Якби округ був за Головком, то це було б краще, позитивніше для місцевих регіоналів, а так... Ну, гроші в кишенях, може, й лишаться...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #2 Експерт 30.10.2012 18:58
Зате опозиція спромоглася "нашкребти". Нашкребла так нашкребла... не те слово... тепер мордобиття в Парламенті стане щоденною практикою :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #1 Resto 30.10.2012 18:40
Це провал першої особи області,насампе ред.
Те,що коїлось на Черкащині,важко назвати розумним словом.
От вам і результат!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100