реклама

реклама

Рішення про перейменування кількох вулиць, скверу та увічнення пам’яті полеглих захисників розглянула топонімічна комісія на своєму черговому засіданні. Його провів перший заступник Черкаського міського голови Сергій Тищенко.

IMG_8676

«Ми продовжуємо активно працювати далі в напрямку декомунізації та дерусифікації топонімів Черкас, для популяризації незаслужено забутих чи свідомо замовчуваних постатей історії Черкащини та України, для утвердження національного духу в суспільстві», – відзначив Сергій Тищенко. – Черкаси повинні мати своє, оригінальне обличчя, яке відображається у назвах міських вулиць. Назви, пов’язані із тоталітарним режимом або державою-агресором, мають зникнути з мапи нашого міста. Наголошую, що позиція міської топонімічної комісії – чітко проукраїнська».

При обговоренні питань порядку денного члени комісії підтримали звернення від прикордонної служби, аби при перейменуванні топонімів Черкас були враховані імена  військовослужбовців, які віддали своє життя за Україну та поховані в Черкасах. Це – Богдан Остапенко, Денис Бучмінський, Володимир Орєхов, Сергій Бондарєв, Максим Плаксій, Олександр Приймак.

При цьому член комісії, професор Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького Володимир Поліщук відзначив, що на території університету закладено розарій і встановлено пам’ятну табличку на честь Богдана Остапенка, який був їхнім випускником.

Нагадаємо, що за рекомендацією комісії сквер на площі 700-річчя міста перейменували на сквер Героїв-прикордонників.

Під час засідання представники топонімічної комісії зійшлися на важливості створення в Черкасах єдиного місця вшанування пам’яті загиблих Героїв, де будуть викарбувані імена всіх полеглих у російсько-українській війні жителів Черкас.

На засіданні підтримали пропозицію департаменту освіти та науки про розміщення уніфікованих меморіальних комплексів героям-захисникам на територіях закладів загальної середньої освіти міста. При цьому голова комісії Сергій Тищенко рекомендував допрацювати концепцію цих стел і врахувати  думки родин загиблих героїв.

Також підтримали пропозицію департаменту охорони здоров’я про визначення місця встановлення пам’ятного знаку святителю-хірургу Луці на початку одноіменної вулиці.

Одностайно ухвалили рішення про перейменування скверу «Митницький» на честь Героїв Азову.

Вирішили відправити на допрацювання пропозицію Центрального регіонального управління Державної служби з питань праці про перенесення пам’ятного знаку «Пам’яті загиблих від нещасних випадків на виробництві» з вулиці Дахнівської до парку Хіміків чи парку Соборний. Комісія звернулася до КП «Дирекція парків», аби визначити оптимальне місцезнаходження цього пам’ятника.

Підтримали звернення містян і проголосували за перейменування вулиці Мельника в Черкасах на вулицю Андрія Мельника, українського державного діяча, полковника армії УНР.

Аби відновити історичну пам'ять, комісія має намір допрацьовувати й увічнити в топонімах Черкас назви затоплених Кременчуцьким водоймищем сіл Черкащини. Під час утворення Кременчуцького моря більше 100 сіл Черкаської та двох сусідніх областей опинилися під водою, і багато жителів Черкас є переселенцями з цих сіл. Зараз департамент архітектури та містобудування запропонував для такого найменування 31 проїзд на території садових товариств поблизу вулиці Рябоконя.

Про це повідомляє Черкаська міськрада.

реклама

Коментарі  

 
+3 #8 Олена 17.05.2023 10:48
Ті, хто понаписував попередні коменти - у вас просто немає совісті... Денис Бучмінський був моїм другом, він був дуже хорошою людиною, і справжнім патріотом своєї країни. Він родом із Донецька, підтримував Україну ще з самого початку війни у 2014 році. Ви зараз всі живі завдяки цим хлопцям. Все, що залишилось у близьких після них, це пам'ять. І ви не маєте права забувати наших Героїв. Увічнення їх пам'яті - це дуже важливо, для всіх поколінь. І ви самі це повинні розуміти. Найстрашніше у цій війні - це отакі невдячні безсовістні люди.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #7 1 13.05.2023 11:19
Цитую Компас:
Так все поперейменовува ли, що неможливо орієнтуватися у місті. Треба негайно видати довідник.

Мер і його молода команда вже збирають відкати на цей довідник. :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #6 Компас 12.05.2023 23:21
Так все поперейменовува ли, що неможливо орієнтуватися у місті. Треба негайно видати довідник.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #5 Ггг 12.05.2023 12:18
Місцяни були б у захваті, якби топонімічну комісію було розігнано та припинилося гвалтування міської топоніміки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Позиція комісії 12.05.2023 08:31
- чисто проукраїнська" (С)
Півня собі купіть, носіть з собою на засідяння та йому мізки і байте.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Алекс 12.05.2023 03:57
А більше немає чим зайнятись?мало проблем в місті чим перейменування?комусь треба конче імітувати бурну діяльність?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #2 Чiп не Дейл 12.05.2023 02:51
Площу слави треба теж попрацювати з назвою та змінити концепцію з радянських символів на сучасні пов'язані з війною.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Містяни 11.05.2023 19:34
Чи є критерії для присвоєння імен полеглих захисників вулицям міста?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100