реклама

реклама

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №7029 “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками”.

До змін в цій сфері закликав народний депутат Андрій Стріхарський з трибуни Верховної Ради. Розповів, що ухвалений документ передбачає ряд реформ, які відкриють додаткові можливості мешканцям багатоквартирних будинків:

image_6483441(2)


• зниження  кворуму з 75% до 50% + голосів, за рішенням ОСББ;

• можливість мешканцям дистанційно брати участь у зборах;

• можливість повідомляти співвласників про збори за допомогою сучасних каналів звʼязку;

• врегульовані  повноваження правління на період воєнного стану та післявоєнного періоду;

• врегульоване питання щодо забезпечення ОСББ проектною документацією та виконання  гарантійних зобов'язань щодо будівельних робіт;

• врегульовано питання  самостійного управління мешканцями спільним майном за  власний кошт;

• ОСББ надано більше ніж 3 роки для приведення установчих документів до вимог цього закону.

image_6483441(1)

Ці зміни зроблять управління багатоквартирними будинками більш ефективним і прозорим. До того ж нормами законопроєкту врегульовано  складні ситуації, викликані війною, коли люди були вимушені залишити свої домівки і не можуть брати участь у погодженні важливих для будинка та його мешканців рішень.

“Сьогодні велика частина співвласників будинків роз’їхались і мешкають в інших областях або, навіть, країнах. Нагадаю, що кількість внутрішніх переселенців перевищує 7 млн громадян і ще понад 4 млн осіб зареєструвалися для отримання тимчасового захисту у Європі. В цих умовах у нас є всі можливості застосовувати сучасні технології для погодження важливих рішень — збори по відеозв’язку, інформування про них електронною поштою, підпис за допомогою ЕЦП тощо” — вважає Андрій Стріхарський.

image_6483441

Крім того, знижено поріг для прийняття рішень з ряду питань з 2/3 до 1/2 + голосів. При цьому дане питання може регулюватися статутом ОСББ. Раніше прийняття рішень співвласників багатоквартирного будинку на зборах викликало багато складнощів через таку завищену кількість необхідних голосів. Однак законопроект №7029 врегульовує це питання.

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вклав значні зусилля в створення та доопрацювання  законопроєкту №7029. На думку Андрія Стріхарського, цифровізація в цій сфері давно назріла, а в теперішніх умовах — є нагальною потребою: “У нас є сучасні інструменти та технології, які здатні покращити багато процесів в розбудові країни. Ми будемо й надалі використовувати їх, для наших громадян”.

Про це повідомляє пресслужба депутата.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100