реклама

реклама

Якщо раніше при критичній ішемії нижньої кінцівки (повному припиненню припливу артеріальної крові до ноги) уникнути ампутації було вкрай складно, то нині завдяки новій технології – гібридному судинному оперативному втручанню можна повністю відновити кровоток та врятувати ногу.

Саме таку технологію нині взялись активно розвивати хірурги Черкаської обласної лікарні. Гібридну операцію вже успішно виконали майже десяти пацієнтам. Фахівці цього мед закладу розповіли, у чому полягає ефективність технології.

Хронічна ішемія нижніх кінцівок, або за сучасним визначенням «критична ішемія, яка загрожує втратою кінцівки» – є крайньою і найважчою формою недостатності кровообігу в кінцівки, обумовленою атеросклерозом і є основною причиною ампутації кінцівки. Саме тому існує необхідність застосування всіх можливих способів хірургічного відновлення кровопостачання в кінцівки. Це відкриті судинні операції, ендоваскулярні методики, а також гібридні втручання, які поєднують в собі переваги обох методів. Про це наголошують медики лікарні.

- Гібридна судинна хірургія полягає у одночасному застосуванні двох практик – відкритого судинного втручання, яке відбувається за допомогою розтину шкіри та ендоваскулярного втручання, яке виконується без розтину шкіри, а лише через прокол певної ділянки судини. Через те, що у деяких випадках не можливо досягти оптимального результату ані відкритим шляхом, ані ендоваскулярним, застосовується гібридна хірургія. Вона дає змогу  отримати ефективність кожної з цих методик, і головне – повністю відновити кровопостачання,- пояснив завідувач відділення інтервенційної радіології Черкаської обласної лікарні Дмитро Паляничко.

завідувач віддлення Дмитро Паляничко

завідувач віддлення Дмитро Паляничко


Він додає, якщо ж повноцінно не відновити кровоток, то це призведе до ампутації кінцівки. Та й ампутація не свідчитиме, що хворобу вилікувано. Оскільки найскладніший прояв периферичного атеросклерозу – критична ішемія нижніх кінцівок – це смертельне захворювання. Тож після ампутації на рівні стегна, пов’язаної з атеросклерозом, кожен другий пацієнт помирає протягом року. Таку невтішну статистику наводять фахівці судинної хірургії світу.

Гібридне судинне втручання у Черкаській обласній лікарні виконує бригада хірургів двох відділень – інтервенційної радіології, яке здійснює ендоваскулярні втручання, та центру судинної хірургії, який проводить відкрите судинне втручання.

Бере участь у таких операціях серцево-судинний лікар-хірург, судинний хірург, ендоваскулярний хірург Андрій Барський. Майже 15 років досвіду він присвятив лікуванню периферичних судин, відвідує закордонні конференції, постійно навчається, створив курс по вивченню лікування ішемії нижніх кінцівок у Черкасах, тож спільно з медиками впроваджує технологію гібридного судинного втручання у стінах Черкаської обласної лікарні.

хірург Андрій Барський

хірург Андрій Барський


- Ми працюємо двома бригадами – бригада відкритих судинних хірургів і бригада ендоваскулярних хірургів. Кожна з бригад робить свій етап роботи, таким чином доповнюючи один одного. Для чого використовується гібридна технологія? До прикладу, є відкритий доступ до судини на сегменті загальної стегнової артерії, хірург її виділяє, ми бачимо всі гілки артерії, крупну магістраль і повністю контролюємо цей сегмент артерії. А припустимо, що є сегмент артерії, який розташований в животі. Для відкритої хірургії він потребує загального наркозу, розрізу черевної стінки, тому на цьому сегменті ми використовуємо ендоваскулярний етап. І це зручно, це менш шкідливо, менш інвазивно для пацієнта,- зауважує Андрій Барський. - До кожного випадку є свої покази. Деякі наші хворі потрапляють в лікарню з гострими тромботичними станами, і якщо ми використовуватимемо тільки ендоваскулярну методику, то це може мати невтішні наслідки.

Тож основні переваги гібридного судинного втручання такі: зменшення тривалості операції та наркозу; малотравматичність; зменшення можливих ускладнень та ризиків для пацієнта; скорочення часу для реабілітації; досягнення найліпшого результату у лікуванні.

Втім, не кожному пацієнтові, який потрапляє до відділення, показана операція.

- Часто хворі думають, що потрапити до судинного хірурга – це завжди катастрофа, операція. На щастя, ні. Деяким хворим можна запропонувати консервативну терапію з надією на гарний результат. Але було б краще, щоб пацієнти вчасно звертались у лікувальний заклад. Якщо у людини болить нога, почорнів палець, або синдром діабетичної стопи, рана, яка не заживає при адекватному лікуванні протягом двох тижнів, слід звернутися у центр судинної хірургії або відділення інтервенційної радіології,- зауважив Андрій Барський.

Хірург Андрій Барський

Хірург Андрій Барський


Для якісного дослідження та лікування хвороби у Черкаській обласній лікарні є весь арсенал необхідного сучасного обладнання – ангіограф, УЗД, комп’ютерна томографія та інші.

Медики наголошують, що згідно досліджень, проведених у США судинними хірургами, п’ятирічне виживання хворих на критичну ішемію нижніх кінцівок поступається лише двом видам онкологічних злоякісних захворювань. А всього для порівняння цих двох смертельних захворювань для дослідження використали 25 видів онкології.

Втім критична ішемія кінцівки – це не завжди вирок. Більш 80% ампутацій можливо попередити. Тож завдання судинних хірургів якраз і полягає у збереженні кінцівки, а отже життя. У цьому допомагає гібридна судинна хірургія та інші методики, які також постійно впроваджуються у лікарні, розширюючи арсенал можливостей в лікуванні хворих на судинну патологію.

реклама

Коментарі  

 
0 #7 Надія 08.11.2023 10:17
Чи були в кого небудь ускладнення після операції, наприклад, після півроку-гематомне утворення. Яке правильне рішення прийняти? Хто повинен його ліквидувати.? Або жити з цім утворенням. Але воно збільшується. Які поради?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 і СТАС 19.07.2023 08:10
Цитую гриша:
"Якщо у людини болить нога, почорнів палець, або синдром діабетичної стопи, рана, яка не заживає при адекватному лікуванні протягом двох тижнів, слід звернутися у центр судинної хірургії або відділення інтервенційної радіології." -
- Почати треба з того, що пересічний мешканець м.Черкаси не може без направлення звернутися в обласну лікарню. З області - може, а з міста - ні.

Це неправда. Дружины робили мысяць тому-а ми з мыста.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #5 гриша 18.07.2023 21:45
"Якщо у людини болить нога, почорнів палець, або синдром діабетичної стопи, рана, яка не заживає при адекватному лікуванні протягом двох тижнів, слід звернутися у центр судинної хірургії або відділення інтервенційної радіології." -
- Почати треба з того, що пересічний мешканець м.Черкаси не може без направлення звернутися в обласну лікарню. З області - може, а з міста - ні.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Алекс 18.07.2023 20:15
Середня вартість операції?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Низький уклін 18.07.2023 20:08
Дмитро Палянничко - гордість Черкаської медицини
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 і СТАС 18.07.2023 18:35
Моя дружина врятована саме там саме таким способом. Ще на операцІйному столі я вІдчувала гордІсть за наших молодих спецІалІстІв,_к аже вона.НЕПРИТВОРНА УВАГА,ТАКТ,ПРОФ ЕСІОНАЛІЗМ-ось за що ми вдячні цим людям.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 морква 18.07.2023 17:13
это очень круто.
Только вопрос: сколько операция стоить будет? доступна ли простым людям...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100