реклама

реклама

FENO тест для діагностики бронхолегеневих захворювань з'явився у Черкаській обласній лікарні. Завдяки нещодавно придбаному апарату, лікарі зможуть швидко, безпечно та точно визначити алергічне запалення майже у всіх вікових групах. Про це повідомила завідувач алергологічного відділення Черкаської обласної лікарні Наталія Гармаш.

ФОТО ПРОЧЕРКУ

ФОТО ПРОЧЕРКУ


Щоденно на консультації у лікаря алерголога перебуває мінімум 20 пацієнтів.

– Оксид азоту повідомляє нам про наявність алергічного запалення дихальної системи. Згідно з нормами, якщо показник більше 25 – пацієнт має виражене алергічне запалення, показник 24, у пацієнта, якого вже діагностували бронхіальну астму, буде означати те, що вона контрольована. Показник менше 20 – не алергічне запалення бронхолегеневої системи, – говорить завідувач.

Важливо також те, що FENO тест проводять дітям з 4 років.

– Цей тест буде дуже актуальним не лише для алергологів, а й для пульмонологів і сімейних лікарів. Також цей апарат покаже, наскільки ефективне лікування отримує пацієнт і чи не потрібно коригування в лікуванні, – каже лікар.

Пацієнт алергологічного відділення Віктор Сарана хворіє бронхіальною астмою більше 25 років.

– Після появи цього приладу стане набагато простіше. Я зроблю тест, а лікар в свою чергу, буде розуміти, як мене лікувати. Раніше для цього потрібно було зробити низку аналізів, здавати кров, а на це йшло три-чотири дні, – поділився він своїми враженнями.

Апарат придбали в лікарню завдяки бюджетним коштам.

– Лікарні вдалося придбати апарат завдяки Черкаській ОВА, депутатському корпусу, голові обласної ради. У 2022-23 роках були виділені кошти на придбання сучасного обладнання, зокрема, апарату для вимірювання оксиду (200 000 гривень), – зазначив директор Черкаської обласної лікарні Віталій Шило.


Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100