реклама

реклама

Факти застосування сексуального насильства у російсько-українській війні фіксують ще з 2014 року. Сьогодні це вже метод ведення війни серед військовослужбовців рф. За специфікою злочин – «тихий», тому важливо вчасно його виявити, а також надати постраждалим необхідну допомогу.

Обговорення про попередження та реагування на сексуальне насильство відбулося в Черкасах. Під час розмови стало відомо, як у таких випадках взаємодіяти органам місцевої влади та громадськості.

359535039_816577019955999_4098809925886746732_n

Заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ЧМР Марина Гаркава повідомила, що міська влада знає про проблему і реагує відповідно:

– Усі ми відчуваємо той ступінь агресії і психологічної травми, який є на сьогодні в суспільстві. Ми бачимо великі злочини. Бачимо, наших хлопців, які повертаються. Рівень насилля з часом тільки зросте, з ним треба буде щось робити всередині країни. В Черкасах створена координаційна рада з протидії насиллю. У місті працює мобільна бригада – два мобільних автомобіля, для покращення роботи обслуговування. Цьогоріч також плануємо відкрити кризовий центр для жінок, які постраждали від насилля.

За словами спікерки, у межах м. Черкаси трапився 1 випадок сексуального насилля, пов'язаного з конфліктом. Така кількість не говорить про відсутність проблеми, скоріше про її замовчування.

Як зазначив заступник голови Черкаської ОВА Олександр Турченяк, на території області залишилося близько 100 000 переміщених осіб. Умови війни вносять свої корективи: у поведінці, ставленні до сім'ї, оточуючих.

– В Черкаській ОДА діє комісія з запобігання та протидії домашньому насильству. Мережа спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства і насильства за ознакою статі розвивається. До 2021 року функціонував один притулок у м. Черкаси, тепер маємо мережу з двох притулків (Черкаси та Умань), 3 денних центри (Умань, Городищенська, Новодмитрівська громади), один консультативний центр служби (Уманська територіальна громада), – сказав Олександр Турченяк.

Урядова повноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко розповіла, що вони тісно взаємодіють з офісом Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Завдяки цьому є можливість переводити експертні напрацювання в розпорядчі документи, або політичні рішення.

Статистичні дані назвав голова ГО «UA Express», член виконкому української асоціації прокурорів Сергій Ніжинський:

– Коли ми підняли статистику кол-центрів, до яких звертаються постраждалі, побачили жахливі цифри. Більше 93 000 звернень було тільки на гарячій лінії національної поліції.

За даними Офісу генерального прокурора наймолодшій жертві 4 роки, найстаршій за 80. Світ повинен протидіяти злочинам: важливе реагування, небайдужість громадських і державних органів.

Катерина Левченко детально розповіла, яка помилка переважає серед жертв і суспільства в цілому:

– Типовою помилкою, якої припускаються постраждалі від насилля й суспільство: ідентифікують сексуальне насильство виключно як зґвалтування.

Насправді цей вид злочину має чимало проявів, до яких належать тортури через геніталії, погрози зґвалтування, примусове оголення, саме зґвалтування та ін. Люди, які не були зґвалтовані, але пройшли через інші муки, не визнають себе такими, відповідно, не отримують допомогу, не спілкуються з правоохоронними органами.

Трапилося чимало викликів у 2022 році: відсутність розуміння проблеми, відсутність окремої статті, інституційних структур, фахівців. Зараз їх регулюють документи, – зазначила Катерина Левченко.

Спікерка Марина Гаркава закликала черкащан, які постраждали від сексуального насилля, звертатися до міського центру соціальних служб. Ця структура протидіє всім видам насилля. Центр комунікує з поліцією, службою у справах дітей, судовою системою.

Юлія Капуш

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Є таке. 02.08.2023 22:03
Насилля влади над нарідом вийшло на новий рівень. І в хвіст і в гриву його юзають.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100