Навесні експедиція Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) знайшла на схилах біля річки Тясмин в місці Кам’янка Черкаського району Черкаської області  саму  величезну у Черкаській області ділянку  первісного степу, яка має площу десятки  гектарів.  Вона збереглася саме тому, що знаходиться на крутих схилах, де ії було важко розорати.

Навесні ця степ біля річки Тясмин нагадує чудові букети квітів. Цвітуть шафран сітчастий, сон-трава, які занесені в Червону книгу.

Грот_декабристів

Привіллям віє від цієї шири і неосяжного смарагдового килима, затканого яскравими візерунками квітів. Звідки це розмаїття квітів, трав, комах, метеликів, птахів?

А нещодавно наша експедиція теж на схилах річки Тясмин в м. Кам’янка, в іншому місці, знайшла  величезну ділянку с ковилою волосистою, теж червонокнижною рослиною. Ці  ділянки мають велику екологічну, рекреаційну, наукову цінність, бо у Європі таких ділянок первісного степу вже не залишилося.

Ці унікальні природні схили біля річки Тясмин, щоб їх зберегти від знащення,  треба об’явити пам,ятками природи та передати  Кам’янському державному історіко-культурному заповіднику, саме так як в 1995 р. музею вже передали відому пам, ятку природи Тясминський каньон площею 1, 4 га.

Вони, разом заповідним вже Тясминським каньоном, створили  б  один  дуже цікавий природний  туристичний  комплекс.

Адже ці унікальні ділянки з ковилою , шафранами та сон-травою  можуть  стати цінним об,єктом для зеленого туризму та  одним із джерел доходу для Кам’янської  ОТГ.

І такі місця цвітіння диких рослин, які користуються популярністю у туристів, в Україні вже є. Це легендарна Долина нарцисів на Закарпатті, Долина орхідей в НПП « Білоберіжжя Святослава»,  Долина диких тюльпанів під Львовом, а також Ліс із підсніжниками  у Холодному яру на Черкащині.

Ми вже звернулися по цім природним ділянкам до Кам,янскої міської ради з проханням погодити нам створення тут   пам, яток природи « Королівство шафранів», « Степ на березі» та « Курган з ковилю».

Сподіваємось на підтримку. 

Про це пише Київський еколого-культурний центр

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 Грамнаці 18.08.2023 12:17
"саму вееличезну" українці називають "найбільшою"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100