реклама

реклама

У середу, 23 серпня, в Україні відзначають День Державного Прапора. Свято встановлене «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» згідно з указом Президента від 23 серпня 2004 року. У 2009 році було внесено зміни до цього указу й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

370185838_741210784480095_4862856122572672037_n

Синьо-жовті кольори на прапорі мають щонайменше тисячолітню історію і сягають часів Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Під час хвилі європейських революцій 1848 року, названої «Весна народів», синьо-жовтий стяг утвердився вже як прапор українського народу. Тоді, у червні 1848-го, таке знамено вперше підняли над ратушею у Львові. Утвердження ж синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки (УНР). Потім в історії України був період червоного «серпасто-молоткастого», а за синьо-жовтий саджали до в’язниць.

У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською мерією пізніше – 24 липня 1990 року, пише Укрінформ

23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту.

«Сьогодні ми піднімаємо високо та любов'ю вітаємо наш символ суверенності, мужності та віри в майбутнє. Кожен колір має свою глибоку значущість: блакить символізує небо над нами, незалежність нашої думки та спільний шлях вперед. Жовтий – яскравий, як сонце, світанок, що вказує на нашу волю та національну гідність.

Нехай цей День буде відзначенням не лише символу, а й нашої внутрішньої сили та волі, прагнення до свободи, перемоги та єднання. Від схил Карпат до Чорного Моря берегів Криму – хай майорить стяг незалежної та вільної нашої України!», - пише мер Черкас Анатолій Бондаренко

«Український прапор сьогодні став символом нескореної нації, гордості, свободи, незламного духу й боротьби за волю. Я щиро дякую кожному, хто з такою відвагою боронить нашу державу й наближає ту мить, коли синьо-жовті знамена майорітимуть над усіма звільненими містами й селами.

Слава Україні! Вічна шана полеглим героям!» - пише голова Черкаської облради Анатолій Підгорний


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100